Vakantietips | Klantenservice | Ziggo

Nooit-aan-gedacht-vakantiechecklist

Ga goed voorbereid op vakantie met de vakantietips van Ziggo. Alles afgevinkt? Dan wensen we je een heel fijne reis!

Ik ga op vakantie en ik neem mee...

Een koffer, paspoort, creditcard en... de beste vakantietips van Ziggo voor wie ook op vakantie online wil blijven. We hebben onze collega's gevraagd naar hun digitale vakantietips. De beste hebben we voor je op een rijtje gezet. Zo willen we je helpen, of je nou naar verre oorden vertrekt of lekker dicht bij huis blijft.

Heb je Movies & Series (XL) of Spotify Premium? Download dan je favorieten voor vertrek via wifi. Zo zing je op vakantie lekker mee met de zomerhits of kijk je films en series zonder dat je je databundel opmaakt.

Mis je je lievelingsprogramma tijdens de vakantie? Niet getreurd! Je neemt het eenvoudig op met je mediabox. Opname vergeten in te plannen? Met de Ziggo GO app regel je het voor de Mediabox XL en Mediabox Next gewoon vanaf je vakantieadres. Heb je een Mediabox XL? Zorg dan wel dat de box thuis online is. 

Je hebt vast wel een mail-app op je telefoon. Op vakantie kan het gebeuren dat deze app niet werkt. We zullen je de technische details besparen en je gewoon een oplossing geven die altijd werkt: webmail. Via webmail van je e-mailprovider heb je altijd toegang tot je mail. Waar ook ter wereld. Gebruik daarvoor Ziggo Mail. Of een ander programma, zoals Windows Live webmail.

Heb je al gecheckt of de buitenlandinstellingen van je telefoon goed staan? Als die niet goed staan ingesteld, kan het ineens heel stil worden zodra je de grens over gaat. Controleer de instellingen dus om er zeker van te zijn dat je gewoon online blijft. Je leest bijvoorbeeld alles over 'Roam like at Home' van Vodafone.

Gratis wifi in een restaurant of hotel is handig. Toch is het gevaarlijk. Als het wifi-netwerk geen wachtwoord heeft, kunnen internetcriminelen meekijken. Heeft het netwerk wel een wachtwoord maar is dit voor iedereen hetzelfde? Dan is er een risico dat internetcriminelen ook op het beveiligde wifi netwerk zitten, met alle risico’s van dien.

Wil je met internetbankieren wat overboeken? Wil je een e-mail versturen? Zet dan je roaming even aan. Dat kost buiten de EU misschien wat extra, maar is gegarandeerd veiliger dan via een onveilig wifi-netwerk.

Meer tips voor veilig internet? Doe dan de quiz.

Inpakken van je koffer is altijd een uitdaging. Bespaar kilo's door e-books te downloaden op je tablet of telefoon. E-books wegen niks en nemen weinig ruimte in op je apparaat. Wil je kosten besparen? Download dan de VakantieBieb-app. 

Ben je je reisstekker vergeten en past de stekker van je oplader niet in het stopcontact. Geen nood. Staat er een televisie op je vakantieadres? De meeste televisies hebben tegenwoordig een USB-aansluiting waarmee je je telefoon kunt opladen. Een reisstekker is dan dus helemaal niet nodig. 

Op vakantie gaan betekent dat je huis even onbeheerd achterblijft. Maak het inbrekers niet te makkelijk. Deel nooit op social media zoals Facebook dat je op vakantie gaat. Je weet nooit wie er meeleest. Vraag je buren, of iemand anders die je vertrouwt, om een oogje in het zeil te houden. En vergeet niet om ze na terugkomst te bedanken!

Veelgestelde vakantievragen

Je smartphone, tablet of laptop is een slim apparaat. Vaak downloadt en installeert het apparaat zelf updates zonder dat je het merkt. Hier gebruikt het apparaat de internetverbinding voor. Als je op vakantie bent kan dat lastig zijn. Zodra je 3G of 4G gebruikt kan dit voor onnodige kosten zorgen, ook binnen de EU als je daardoor buiten je bundel gaat. En als je via wifi verbonden bent kan dit de verbinding ineens heel traag maken. Zet daarom automatische updates uit als je op vakantie bent. Eenmaal thuis zet je die functionaliteit weer aan, zodat je altijd up-to-date bent.

Automatische updates voor iPhone en iPad uit- of aanzetten

Automatische updates voor Android uit- of aanzetten

Automatische updates voor Windows Phone uit- of aanzetten 

In Nederland staat bijna op elke hoek van de straat een zendmast van een mobiele telefonieprovider. In het buitenland is dat niet altijd zo, zeker niet als je ver buiten de stad verblijft. Hierdoor moet je telefoon veel meer moeite doen om verbinding te maken met het netwerk. Dat kost een stuk meer batterijcapaciteit dan normaal.

Je batterij gaat een stuk langer mee als je alleen verbinding maakt als dat nodig is. Zet wifi, bluetooth en dataverbruik aan wanneer je het nodig hebt, bijvoorbeeld als je WhatsApp-berichten wilt checken. En schakel de verbinding daarna weer uit.

Een andere manier om kosten te besparen op dataverbruik is door een prepaid simkaart te kopen in het land van bestemming en die in je toestel te stoppen. Dat kan vooral buiten de EU schelen in de kosten. Je betaalt dan het lokale tarief voor mobiel internet in plaats van te roamen via je eigen aanbieder.

Let wel op: sommige landen gebruiken andere technieken voor mobiel bellen. Hierdoor kan het zijn dat je eigen Nederlandse toestel met een buitenlandse simkaart wel kan bellen, maar bijvoorbeeld niet kunt internetten. Daarnaast kan bellen naar Nederland met een buitenlandse simkaart juist weer duurder zijn. Informeer dus altijd bij je mobiele aanbieder naar de voordeligste oplossing. Lees meer over bellen en internetten in het buitenland op de website van de Consumentenbond.

Met de Ziggo GO app kun je overal in de EU tv-kijken als je verbonden bent met internet (wifi, 3G of 4G). Dit geldt voor live tv-zenders die buitenshuis te kijken zijn, Ziggo Replay en Movies & Series (XL). Buiten de EU werkt dit niet. Dat heeft te maken met de rechten van televisieprogramma's. Het enige dat je hoeft te doen is de laatste versie van de Ziggo GO app downloaden.

In deze landen kijk je naar hartenlust Ziggo GO:

België, Bulgarije, Cyprus (Griekse deel), Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden.

En ook op deze acht vakantiebestemmingen kijk je Ziggo GO:
Martinique, Mayotte, Guadeloupe, Frans-Guyana en Réunion, Saint-Martin (het Franse deel van Sint-Maarten), Madeira, de Azoren en de Canarische Eilanden.

Let op: Niet alle landen in Europa maken deel uit van de Europese Unie. Denk dan aan bijvoorbeeld Zwitserland en Verenigd Koninkrijk. En ook voor overzeese gebieden gelden afwijkende regels. Check dus voor vertrek in bovenstaand lijstje of je op je bestemming Ziggo GO kunt kijken.

Pas op met je bundel: kijken via 3G of 4G kost je veel MB's uit je mobiele databundel. Zet je streamkwaliteit eventueel op laag, of zorg dat je op wifi zit. 

Houd er ook rekening mee dat de kwaliteit van de verbinding kan verschillen per lidstaat (en internetprovider). Soms ervaar je daardoor een andere beeldkwaliteit dan wat je in Nederland gewend bent.