Kabels in huis controleren

Vóórdat je film of serie op tv verschijnt, maken ze een flinke reis door kabels en langs splitters. Soms gaat hierbij iets mis waardoor je slecht beeld krijgt op je tv. Met eenvoudige checks kun je achterhalen waar het misgaat. En met onze simpele tips los je vaak zelf het probleem weer op.

Bekijk de kabels eens die aangesloten zijn op je mediabox en televisie. Voor alle bekabeling gelden de volgende 'gouden regels':

  • Scheurtjes of knikjes in de kabel? Die veroorzaken problemen en zijn snel aan vervanging toe.  
  • Zorg dat kabels niet (deels) opgerold zijn. Door een kabel op te rollen kunnen scheurtjes ontstaan en scheurtjes veroorzaken storing. 
  • Gebruik geen langere kabel dan je nodig hebt. Hoe langer de kabel, hoe meer afstand het signaal af moet leggen. Bovendien kan in de extra lengte een probleem kan ontstaan.

We geven aan waar je bij de verschillende kabels op kunt letten, mocht je storing ervaren:

Televisiekabels

De televisiekabel (die officieel coaxkabel heet) zorgt voor meer dan alleen beeld op de tv. De kabel brengt alle signalen van en naar ons netwerk via de hoofdaansluiting (waar de kabel het huis binnenkomt). Als je storingen merkt, controleer dan alle coaxkabels in huis op de aandachtspunten die we hierboven noemen.

Waar let ik nog meer op bij mijn coaxkabel?

Internetkabels (alleen voor gebruikers van de Mediabox Next)

Als je een Mediabox Next hebt, is deze verbonden met internet. Hierdoor kun je onder meer live televisie pauzeren, op verschillende apparaten naar je opnames kijken en gebruik maken van Replay en .
We adviseren je dringend de box aan te sluiten met de highspeed internetkabel die je bij de Mediabox Next hebt gekregen. Zo kun je in de beste kwaliteit kijken naar de beste films en series, zonder dat een wifi-storing je kijkplezier verstoort.

Waar let ik op bij mijn internetkabel?

3. Controleer de connectors

Na de kabels zijn de connectors aan de beurt. Dit zijn de pluggen aan het einde van de kabel waarmee je de kabel aansluit op je tv of mediabox. Een slechte connector kan het signaal door het hele gebouw namelijk verstoren.

  • De connector hoort goed vast te zitten aan de kabel.
  • De connector is heel en zit volledig rondom de kabel bevestigd.
  • De connector is van metaal. Vaak zit hier nog een plastic omhulsel omheen. Metalen connectoren zijn goed afgeschermd en minder gevoelig voor stoorbronnen.

Loop alles na en druk voor de zekerheid alle kabels goed aan. Vind je ergens een connector die afwijkt van de punten hierboven? Noteer het dan voor jezelf en ga verder met de volgende stap.

4. Controleer de splitters

Als je meerdere tv-aansluitingen in huis hebt, wordt het signaal waarschijnlijk ergens verdeeld met een tv-splitter. Ook splitters hebben invloed op het signaal. Gebruik je splitters? Controleer ze dan op de volgende punten:

  • De splitter is volledig van metaal.
  • Alle aansluitingen op de splitter zijn in gebruik of niet gebruikte aansluitingen zijn afgedekt. Heb je bijvoorbeeld een driewegsplitter maar gebruik je maar twee kabels? Dan is het beter om een andere splitter te gebruiken.

5. Vervang verkeerde kabels en splitters

Heb je bij de vorige stappen een kabel, connector of splitter gevonden die niet goed is? Dan veroorzaakt dit waarschijnlijk het slechte beeld op je tv. Het is dus belangrijk dat je deze vervangt. Gebruik hiervoor alleen materiaal met het Kabel Keur-logo. Dit logo geeft aan dat de kabels, connectors en splitters zijn goedgekeurd door onafhankelijke experts en daarmee geschikt voor je Ziggo producten. Bekijk waar je deze binnenhuisbekabeling kunt kopen.

Verkooppunten Ziggo geschikt

Hulp nodig bij vervangen kabels en aansluitingen?

Een nieuwe kabel trekken, een splitter plaatsen of een connector op de kabel zetten. Je hoeft echt geen doorgewinterde doe-het-zelver te zijn om het te kunnen. Om je hiermee te helpen hebben we een paar handige video's gemaakt. Zo weet je binnen een paar minuten precies wat te doen.

Kabels en connectoren

Zelf een kabel aansluiten

Kabels wegwerken

Kabelfabels en -feiten

Een aquarium kan je tv-signaal verstoren. Een coaxkabel? Die kan járen mee. De ene opmerking klopt, de andere is een fabel. Weet je welke van de twee een fabel is? We nemen de belangrijkste kabelfabels en -feiten met je door.  

Een coaxkabel gaat nooit uit zichzelf kapot. Feit of fabel?

Fabel. Het uiterlijk van een coaxkabel verraadt het niet altijd, maar de kwaliteit van de kabel gaat door de jaren heen achteruit. Door temperatuursverschillen en luchtvochtigheid krimpt de kabel en zet hij weer uit. Daardoor kunnen haarscheurtjes ontstaan in de kunststofmantel rondom de kabel. Er kan dan vocht in de kabel trekken wat weer voor corrosie (roestaanslag) zorgt. Daardoor functioneert de kabel minder goed en wordt het tv-signaal slechter. Je ziet deze haarscheurtjes niet met het blote oog. Hoe snel dat gebeurt hangt af van de kwaliteit van de kabel en waar de kabel ligt.

Een aquarium verstoort het tv-signaal. Feit of fabel?

Feit. In een aquarium zit een motor die zorgt voor de watercirculatie. Als deze dicht bij de tv-aansluiting of digitale ontvanger staat kan de energie die daarbij wordt opgewekt storen op het tv-signaal. Ook andere apparatuur kan een stoorbron zijn, zoals speakers, versterkers of DECT-telefoons die te dicht bij de aansluiting staan. 

Tv-signaal versterken kan nooit kwaad. Feit of fabel?

Fabel. Een te sterk tv-signaal veroorzaakt dezelfde problemen als een te zwak tv-signaal. Versterk dus nooit op de gok. Een signaalversterker heeft pas nut als je er een kabel van tien meter of langer op aansluit of bijvoorbeeld meer dan twee verschillende televisies gebruikt. Kabels korter dan tien meter hebben geen versterking nodig voor goed tv-signaal. De kwaliteit van de kabel is daarbij wel belangrijk. Gebruik alleen kabels en splitters met Kabel Keur. Bekijk waar je deze binnenhuisbekabeling kan kopen. 

Als Ziggo iets verandert dan zit het signaalprobleem altijd buiten. Feit of fabel?

Fabel. De kwaliteit van de kabels en de manier waarop we het tv-signaal aanbieden gaan hand in hand. Zodra bijvoorbeeld zenders naar een andere frequentie verhuizen kun je ineens merken dat op die frequenties het signaal niet in orde is. Dat betekent dat deze frequenties ook voor wijziging al slecht doorkwamen, maar dit merkte je niet omdat er geen zenders op werden uitgezonden. Je voorkomt het door uitsluitend kabels, splitters en wandcontactdozen te gebruiken met Kabel Keur, het onafhankelijke keurmerk voor storingsvrije kabels en splitters. Bekijk waar je deze kunt kopen.

 

Is dit niet de oplossing voor je?

Zijn je kabels en aansluitingen prima in orde of heb je een groot pand met meerdere verdiepingen? Dan kan het helpen om het signaal te versterken.

 
 

Of... bestel een monteur

Werken met kabels kan best een flinke klus zijn. Dat begrijpen we. Bestel daarom voor slechts € 40,- een Ziggo monteur die de klus voor je klaart.

 
 
 
 

Kom je er niet uit?

Neem dan contact met ons op.

Contact met Ziggo