Regionaal nieuwsblok op NPO 2

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) begint samen met de Regionale Publieke Omroep (RPO) op 1 april met proef waarbij in drie regio’s een 5-minuten durend regiojournaal te zien is. Vanaf die datum is op NPO 2 op werkdagen ‘Kijk op de Regio’ te zien, een nieuwsblok direct na het NOS Journaal van 18.00 uur.

Wat is Kijk op de regio?

Als experiment zenden we van april t/m eind juni 'Kijk op de Regio' uit. Het regionale nieuwsvenster is te zien op werkdagen, direct na het NOS Journaal van 18.00 uur op NPO 2. In deze 5 minuten durende uitzending krijg je het actuele nieuws uit jouw regio.

De uitzendingen gaan niet door op feestdagen (tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag) en als het WK voetbal vrouwen wordt uitgezonden.

Het experiment

Het experiment heeft als doel regionale journalistiek dichterbij het publiek te brengen en zo tegelijk aandacht te vestigen op de programma’s van regionale publieke zenders. Daarnaast is het een taak van de Publieke Omroep om te voorzien in onafhankelijke journalistiek, ook in de regio.

Om te bepalen of het experiment een succes is, wordt er gekeken naar het bereik, de inhoudelijke kwaliteit en de waardering van de uitzendingen. Daarnaast wordt de technische haalbaarheid onderzocht en kijken we naar de financiële benodigdheden.

Van wie komt het initiatief?

Al tijdens het tweede kabinet-Rutte werd over het regiovenster gesproken. Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stuurde begin 2017 een brief aan de Tweede Kamer een proef met regionale vensters op de landelijke televisie. De proef is ook opgenomen in het regeerakkoord van het huidige kabinet.

Veelgestelde vragen

Wie krijgt het regionale nieuwsvenster te zien?

Iedereen krijgt regionaal nieuws te zien. In de provincies Friesland, Gelderland en (in het grootste deel van het Rijnmondgebied) in Zuid-Holland krijgen mensen het nieuws te zien uit hun eigen regio.

Dit geldt wel alleen voor mensen met een televisieabonnement bij VodafoneZiggo, Kabelnoord en CAI Harderwijk. Mensen met een andere televisieprovider en/of in een andere provincie krijgen een compilatie te zien van het regionieuws uit het hele land.

Waarom is er gekozen voor deze regio's?

De keuze voor deze drie regio’s is ingegeven door praktische uitvoerbaarheid en representativiteit.

Grote distributeurs zoals VodafoneZiggo hebben hun kabelnetwerk opgedeeld in kleinere deelnetwerken. Die deelnetwerken vallen helaas niet samen met de provinciegrenzen. Soms wordt een gemeente van signaal voorzien vanuit de buurprovincie. Dat is bijvoorbeeld zo in Hattem (Gelderland), dat zijn signaal krijgt uit Zwolle (Overijssel).

Er is gezocht naar drie regio’s waarbij dit effect zo minmogelijk voorkomt en waar zo min mogelijk kosten hoeven worden gemaakt voor eventuele kleine aanpassingen. Ook is gekozen voor balans tussen regio’s met weinig en veel grote steden.

Hoe kan ik de uitzendingen terugkijken?

Het is tijdens de pilot van 3 maanden niet mogelijk om de uitzendingen terug te kijken. In dit experiment gaat alle aandacht uit naar lineaire televisie, vanwege de complexiteit om een landelijk signaal te splitsen en op alle adressen de juiste editie te bezorgen. Vanwege de kosten is besloten om voor deze drie maanden de regiovensters niet on demand aan te bieden.

Waarom zie ik via replay-tv iets anders dan Omrop Fryslân/Omroep Gelderland/RTV Rijnmond?

De replay-functie (terugkijken vanuit de programmagids en terugspringen naar het begin van de uitzending) bevat alleen de landelijke editie van NPO 2. Dat is de versie die te zien is in alle andere regio’s en bij alle andere aanbieders.

Waarom zie ik op NPO Start en in de Ziggo-GO app iets anders dan op televisie?

De websites en apps hebben alleen de landelijke editie van NPO 2. Dat is de versie die te zien is in alle andere regio’s en bij alle andere aanbieders.

Waarom is er geen TT888 en gesproken ondertiteling voor de uitzendingen?

Er zijn vanwege de kosten en extra moeilijkheden geen voorzieningen voor (teletekst)ondertiteling en gesproken ondertiteling. Uiteraard worden deze functies wel meegenomen in het ontwerp, als de proef wordt uitgebreid naar heel het land.

Ik woon niet in Friesland/Gelderland/Rijnmond, maar zie wel regionieuws uit deze streken. Hoe kan dat?

In een aantal gemeenten komt dit voor, omdat het signaal van Ziggo vanuit een andere regio komt. Het netwerk van Ziggo loopt namelijk niet helemaal gelijk met de provinciegrenzen. In onderling overleg hebben NPO, de regionale omroepen en Ziggo ervoor gekozen dit verschijnsel gedurende de proefperiode te accepteren.

 

Meer over televisiekijken

Zenderoverzicht

De programma's op een rijtje

Er is zóveel te zien. Ontdek het totaaloverzicht van zenders, alle details per zender, radiozenders en alles voor meer kijkplezier.

Bekijk het zenderoverzicht

 
 
Televisie & Radio

Haal alles uit je tv

Het laatste nieuws, de leukste films en series. En dat kijk of luister je precies zoals je zelf wilt.

Alles over tv en radio

 
 
Televisie instellingen

Instellingen

Favorieten instellen, zenders vergrendelen of de ondertiteling aanzetten? Dit doe je gemakkelijk zelf!

Alles over instellingen

 
 
 
 

Kom je er niet uit?

Neem dan contact met ons op.

Contact met Ziggo