Persoonlijke media afspelen

Wil je persoonlijke media zoals video’s, foto’s en muziek afspelen op je tv? Dat kan met de Ziggo Mediabox XL (vroeger de Horizon Mediabox).  We leggen je precies uit wat je hiervoor nodig hebt.

Zo maak je verbinding met je thuisnetwerk

Je verbindt je Mediabox XL via een netwerkkabel met je thuisnetwerk. Daarnaast heb je de afstandsbediening van je mediabox nodig. Zet je tv en de Mediabox XL aan en volg onderstaande stappen. 

 1. Druk op de Menuknop van je Mediabox XL afstandsbediening.
 2. Selecteer Opties.
 3. Selecteer Mijn Thuisnetwerk en druk op OK.
 4. Selecteer Instellen Thuisnetwerk en druk op OK.
 5. Selecteer Op het modem en druk op OK.
 6. Verbind de mediabox via een netwerkkabel met je wifi-modem.
 7. Selecteer Netwerkkabel en druk op OK.
 8. De Mediabox XL start nu opnieuw op.
Ziggo mediabox achterkant

De status van de verbinding controleren

Weet je niet zeker of je de Mediabox XL al eens hebt verbonden met je thuisnetwerk? Dit controleer je met de afstandsbediening van je mediabox.

 1. Druk op de Menuknop.
 2. Ga naar Opties.
 3. Selecteer Mijn Thuisnetwerk en druk op OK.
 4. Selecteer Status thuisnetwerk (LAN) en druk op OK.

Je ziet nu een IP-adres. Begint het IP-adres met 192.168.192? Dan is de Mediabox XL niet verbonden met je thuisnetwerk. Als het IP-adres begint met andere cijfers (zoals 192.168.0 of 192.168.178), dan is de mediabox al wel verbonden met je thuisnetwerk.

Je computer of NAS instellen

Voordat de Mediabox XL je persoonlijke media kan afspelen is het nodig om je computer of NAS hiervoor in te stellen. Dit doe je door mediaserver-software te installeren. Je geeft vervolgens zelf aan welke bestanden of mappen gedeeld mogen worden met de Mediabox XL. De software zorgt ervoor dat deze bestanden afgespeeld kunnen worden op de mediabox.

Mediaserver-software kiezen

Er zijn verschillende software-leveranciers die mediaserver-software aanbieden. Voorbeelden van populaire mediaserver-software zijn: 

Mediabibliotheek Ziggo

Mediabibliotheek aanmaken

Heb je mediaserver-software geinstalleerd op je computer of NAS? Perfect, maak dan een mediabibliotheek aan op je Mediabox XL. De mediabox maakt dan een mooi overzicht van al je persoonlijke media waarna je ze direct kunt afspelen op je tv.

 1. Druk op de menu-knop van je Mediabox XL afstandsbediening.
 2. Selecteer Opties
 3. Selecteer Mijn Thuisnetwerk en druk op OK
 4. Selecteer Mediabibliotheek samenstellen en druk op OK
 5. Selecteer Ja en druk op OK
 6. Accepteer de Algemene voorwaarden
 7. De Mediabox XL gaat nu je persoonlijke media indexeren. Dit kan even duren afhankelijk van de hoeveelheid bestanden
 8. De mediabibliotheek is hierna te vinden via Mijn Media in het hoofdmenu van je Mediabox XL.

Veelgestelde vragen

De Mediabox XL ondersteunt alle bestandsformaten die DLNA-gecertificeerd zijn. 

Ondertiteling wordt ondersteund met .srt bestanden, mits er een apart bestand met dezelfde bestandsnaam in dezelfde map als het videobestand staat. geïntegreerde ondertiteling wordt niet ondersteund.

Heb je mediaserver-software geinstalleerd, maar ziet de Mediabox XL je bestanden niet? Loop de volgende punten na om de meest voorkomende problemen met persoonlijke media afspelen op te lossen.

 • Controleer of de mappen waar je persoonlijke media in staat bekend zijn bij je mediaserver-software. Hoe je dit instelt verschilt per programma.
 • Firewalls of internetbeveiligingsoftware kan het delen van persoonlijke media blokkeren. Controleer daarom de instellingen van je firewall.
 • Controleer of de Mediabox XL verbonden is met je thuisnetwerk.
 • Controleer of je mediaserver-software DLNA-techniek gebruikt. De Mediabox XL ondersteunt alleen mediaservers die gebruik maken van DLNA.

Ondertiteling wordt ondersteund met .srt bestanden, mits er een apart bestand met dezelfde bestandsnaam in dezelfde map als het videosbestand staat. geïntegreerde ondertiteling wordt niet ondersteund.

Vroeger boden we in een deel van Nederland licenties aan via Twonky. Dat doen we sinds medio 2017 niet meer. Je kunt zelf een licentie aanschaffen via een softwareleverancier van je keuze. 

Kom je er niet uit?

Neem dan contact met ons op.

Contact met Ziggo