Internet via een netwerkkabel verbeteren

Ben je op internet aangesloten via een UTP-kabel? Soms presteert het bedrade internetsignaal in je huis of kantoor helaas slechter dan het zou moeten. Gelukkig kun je dit vaak zelf eenvoudig oplossen en het vaste internetsignaal verbeteren.

Vind je je vaste internetverbinding te traag?

Als eerste kun je met de Speedtest je internetverbinding testen. Vergelijk de uitkomst van de test met de snelheid die bij je internetabonnement hoort. De beloofde internetsnelheden bij je abonnement zijn gebaseerd op een vaste internetverbinding. Bekijk de internetsnelheden.

Gebruik je een geschikte UTP-kabel?

Controleer of je een juiste UTP-kabel gebruikt. UTP-kabels van slechte kwaliteit beperken vaak de snelheid. Een andere benaming voor een UTP-kabel is internetkabel, netwerkkabel of ethernetkabel.

Een UTP-kabel van goede kwaliteit herken je aan het CAT-cijfer dat vermeld staat op de zijkant van de UTP-kabel. CAT5E en CAT6 UTP-kabels kunnen snelheden aan tot maar liefst 1000 Mbit per seconden. Ziggo adviseert:

  • Gebruik een UTP-kabel met de classificatie CAT5E of CAT6.
  • Gebruik een onbeschadigde UTP-kabel, zonder zichtbare scheurtjes of knikjes.
  • Rol de UTP-kabel niet op.

Wil je een nieuwe UTP-kabel? Deze bestel je via de Sluit alles aan Webshop. Liever door een servicemonteur laten installeren? Bestel een extra monteursbezoek

Kan je pc of laptop hoge internetsnelheden aan?

Wanneer je je pc of laptop aansluit op je pc of laptop met een UTP-kabel, haalt deze in principe de maximale internetsnelheid van je abonnement.

Uitzondering hierop zijn oudere laptops en pc’s. Heb je een oude laptop of pc? Dan is het mogelijk dat deze de maximale snelheid van je internetabonnement niet haalt en je bekabelde internetverbinding traag is. Controleer daarom of je apparaat snelheden tot 1000 Mbit per seconde ondersteunt. Vraag je je af hoe dit werkt? We hebben een aantal handige stappenplannen voor je opgesteld. 

Maximumsnelheid netwerkkaart Windows 10Maximumsnelheid netwerkkaart Windows 8Maximumsnelheid netwerkkaart Windows 7Maximumsnelheid netwerkkaart Windows VistaMaximumsnelheid netwerkkaart Windows XPMaximumsnelheid netwerkkaart Mac OS

Kan je router of switch hoge internetsnelheden aan?

Gebruik je netwerkapparatuur zoals bijvoorbeeld een losse router of een switch om meerdere apparaten bedraad aan te sluiten? Controleer dan of deze een snelheid van minimaal 1000 Mbit per seconde ondersteunt. Je vindt de specificaties in de handleiding van je apparaat of op de website van de fabrikant.

Verschil tussen vast internet en wifi

Bij vast internet is je laptop of pc aangesloten op je internetmodem met een UTP-kabel. Wifi staat voor draadloos internet. Je hebt een wifi-modem of draadloze router nodig om met bijvoorbeeld je laptop, tablet, smartphone of spelcomputer draadloos te internetten.

Wil je het signaal verbeteren van je wifi? Ga voor tips en advies naar de wifi-pagina.

Alles nagelopen en toch geen maximale snelheid

Al je apparaten heb je nagelopen, en nog haal je de snelheid niet. Mogelijk hebben we een storing. Kijk wat je zelf nog meer kunt doen, of hoe we met je mee kunnen denken.

Je storing verhelpen

 
 

Kom je er niet uit?

Neem dan contact met ons op.

Contact met Ziggo