Veilig online shoppen

Heerlijk toch? Vanuit je luie stoel sinterklaas- en kerstinkopen doen. Niks geen drukke winkelstraten en beperkte openingstijden. Maar online shoppen kent wel risico's. Goed nieuws: met deze tips winkel je veilig online.

Nog vóór het shoppen

Zorg voor goede antivirussoftware op je computer en houd deze software up-to-date. Er zijn namelijk virussen, waarmee de makers betalingsgegevens achterhalen of je betaling omleiden. Heb je nog geen beveiligingssoftware? Kijk dan naar Internetbeveiliging van Ziggo.

Maak een veilig online shop-account aan

  • Kies een sterk wachtwoord.
  • Gebruik geen wachtwoord dat je voor andere accounts gebruikt.
  • Sla je wachtwoord niet op in je browser. Een virus kan de gegevens die in je browser zijn opgeslagen controleren op bijvoorbeeld creditcardinformatie of wachtwoorden. Zo kunnen je gegevens misbruikt worden voor criminele doeleinden.

Kies voor een keurmerk

Shop alleen bij winkels met een keurmerk. De RVA doet een keurmerkentoets om de kwaliteit van de verschillende keurmerken te bewaken. Als een webwinkel bijvoorbeeld het keurmerk Thuiswinkel Waarborg of Webshop Keurmerk heeft, dan garandeert de webwinkel de service die bij het keurmerk hoort. Bijvoorbeeld wanneer er iets misgaat bij de bestelling of levering.

Eisen voor een keurmerk zijn bijvoorbeeld:

  • De winkel houdt zich aan een bepaalde gedragscode.
  • Er is een onafhankelijke geschillencommissie.
  • Er is een waarborgfonds, mocht de winkel failliet gaan.

Belang van recensies

Bestel je voor het eerst iets bij een webwinkel, lees dan eerst reviews over de shop. Zo krijg je een indruk van de betrouwbaarheid van het bedrijf. Er zijn verschillende sites die recensies van webwinkels verzamelen:

Tweakers

Kieskeurig

Consuwijzer: Wat houdt de keurmerkentoets precies in?

Let op! Als je iets koopt via Marktplaats, vind je op bovenstaande sites geen recensies over de verkoper. Wil je weten hoe je zo veilig mogelijk je inkopen doet op Marktplaats? Ga naar Veilig en succesvol handelen via Marktplaats.

 

iDeal, PayPal of Creditcard?

Vaak kun je kiezen uit verschillende betalingsmogelijkheden. De meest voorkomende betaalwijzen zijn:

  • iDEAL
  • PayPal
  • Creditcard

Op dit moment is iDEAL de meest gebruikte vorm van betalen in Nederland. Het is een gebruiksvriendelijke en veilige manier om via internet te betalen. De betalingen zijn echter niet verzekerd en je kunt de betalingen niet ongedaan maken.

Een betaling via creditcard is vaak verzekerd, afhankelijk van wie de uitgever van je creditcard is. Je betaalt veilig online met een betaalcode, of met een inlogcode van internetbankieren. Het bedrag dat je met de creditcard betaalt, wordt na de betaaltermijn van je creditcard door de uitgever van de creditcard geïncasseerd. Dat gebeurt meestal vanaf een rekeningnummer waaraan de creditcard is gekoppeld.

PayPal is ook een veilige manier van betalen. Bij sommige betalingen is je betaling verzekerd, zoals bij betalingen via eBay en Marktplaats.

Kijk voor meer informatie over veilig betalen op de website Veilig Bankieren van de Nederlandse Vereniging van Banken.

Veelgestelde vragen

Wat is Internetbeveiliging van Ziggo?

Je beschermt je computer goed met Internetbeveiliging van Ziggo. Samen met antivirusspecialist F-Secure leveren we twee soorten abonnementen met anti virus, anti spyware en nog veel meer.

Bekijk Internetbeveiliging van Ziggo

Hoe herken ik een virtuele oplichter?

Vaak word je gebeld door een Engels sprekend persoon. Hij zal je ervan proberen te overtuigen dat hij een gecertificeerd medewerker is van een bekend bedrijf, bijvoorbeeld Microsoft. Daarna beweert hij dat er iets mis is met je verbinding of computer. Een probleem dat alleen door hem kan worden opgelost. Het kan zijn dat hij vraagt om geld te storten op een (internationale) bankrekening. Maar meestal vraagt hij of je een programma op je computer wilt installeren. Zo krijgt hij direct toegang tot je pc en kan hij persoonlijke informatie achterhalen of gegevens wijzigen.

 
 
 

Kom je er niet uit?

Neem dan contact met ons op.

Contact met Ziggo