Veilig online shoppen

Vanaf je stoel of bank winkel je tegenwoordig in webshops over de hele wereld. Maar aan online shoppen zijn risico’s verbonden. Hier lees je hoe je veilig online winkelt.

Voordat je online gaat shoppen

Zorg voor goede antivirussoftware op je computer en houd deze software up-to-date. Er zijn namelijk virussen waarmee de makers je betalingsgegevens proberen te achterhalen of proberen je betaling om te leiden. Heb je nog geen beveiligingssoftware? Dan hebben we voor jou Ziggo Internetbeveiliging.

Tips bij het aanmaken van een online shop-account

  • Kies een sterk wachtwoord.
  • Gebruik geen wachtwoord dat je voor andere accounts gebruikt.
  • Sla je wachtwoord niet op in je browser. Een virus kan de gegevens die in je browser zijn opgeslagen controleren op bijvoorbeeld creditcardinformatie of wachtwoorden. Zo kunnen je gegevens misbruikt worden voor criminele doeleinden.

Keurmerk

Shop alleen bij winkels met een keurmerk. De RVA doet een keurmerkentoets om de kwaliteit van de verschillende keurmerken te bewaken. Als een webwinkel bijvoorbeeld het keurmerk Thuiswinkel Waarborg of Webshop Keurmerk heeft, dan garandeert de webwinkel de service die bij het keurmerk hoort. Bijvoorbeeld als er iets misgaat bij de bestelling of levering.

Eisen voor een keurmerk zijn bijvoorbeeld:

  • De winkel houdt zich aan een bepaalde gedragscode.
  • Er is een onafhankelijke geschillencommissie.
  • Er is een waarborgfonds, mocht de winkel failliet gaan.

Recensies

Als je voor het eerst iets bestelt bij een webwinkel is het verstandig te kijken hoe andere consumenten over de webwinkel denken. Zo krijg je een indruk hoe betrouwbaar het bedrijf is. Er zijn verschillende sites die recensies van webwinkels verzamelen:

Tweakers

Kieskeurig

Consuwijzer: Wat houdt de keurmerkentoets precies in?

Let op! Als je iets koopt via Marktplaats, vind je op bovenstaande sites geen recensies over de verkoper. Wil je weten hoe je zo veilig mogelijk je inkopen doet op Marktplaats? Ga naar Veilig en succesvol handelen via Marktplaats.

Betalingen

Vaak kun je kiezen uit verschillende betalingsmogelijkheden. De meest voorkomende betaalwijzen zijn:

  • iDEAL
  • PayPal
  • Creditcard

Op dit moment is iDEAL de meest gebruikte vorm van betalen in Nederland. Het is een gebruiksvriendelijke en veilige manier om via internet te betalen. De betalingen zijn echter niet verzekerd en je kunt de betalingen niet ongedaan maken.

Een betaling via creditcard is vaak verzekerd, afhankelijk van wie de uitgever van je creditcard is. Je betaalt veilig online met een betaalcode, of met een inlogcode van internetbankieren. Het bedrag dat je met de creditcard betaalt, wordt na de betaaltermijn van je creditcard door de uitgever van de creditcard geïncasseerd. Dat gebeurt meestal vanaf een rekeningnummer waaraan de creditcard is gekoppeld.

PayPal is ook een veilige manier van betalen. Bij sommige betalingen is je betaling verzekerd, zoals bij betalingen via eBay en Marktplaats.

Kijk voor meer informatie over veilig betalen op de website Veilig Bankieren van de Nederlandse Vereniging van Banken.

Veelgestelde vragen

Wat is Internetbeveiliging van Ziggo?

 

Hoe herken ik een virtuele oplichter?

 
 
 

Kom je er niet uit?

Neem dan contact op met onze Klantenservice.

Klantenservice