Beveilig je wifi-netwerk

Internetten doen we tegenwoordig steeds meer draadloos. Via wifi verbind je je eigen laptop, smartphone, tablet en zelfs je thermostaat met internet. Via een wifi-modem of wifi-router is je woning of je kantoor al snel overal voorzien van een wifi-signaal. Dit is erg handig, maar moet wel veilig gebeuren. We leggen je hier uit hoe je zorgt voor veilig draadloos internet.

Kies een veilig wifi-wachtwoord

100% garantie tegen inbrekers bestaat niet. Maar net als met een goed slot op de deur van je huis, maak je het onbevoegden extra lastig om in te breken als je een sterk wifi-wachtwoord gebruikt. Er zijn verschillende manieren om een wifi-netwerk te beveiligen. De beste manier is via een WPA2-wachtwoord. Daarnaast heeft de lengte en het soort tekens invloed op hoe veilig het wachtwoord is. Hoe weet je zeker dat je wifi-netwerk goed beveiligd is? Heel simpel:

  • Je hebt je wifi-netwerk beveiligd met een WPA2-wachtwoord.
  • Je verandert je wachtwoord 1x per jaar.
  • Je wachtwoord bestaat uit minimaal 8 tekens.
  • Je wachtwoord bevat minimaal 1 hoofdletter en 1 kleine letter.
  • Je wachtwoord bevat minimaal een 1 cijfer en een leesteken (bijv. ?,! of %).

Wifi-modems van Ziggo zijn standaard beveiligd met een WPA2-wachtwoord. Je vindt dit wachtwoord op een sticker onderop de wifi-modem. Toch raden we je aan je wachtwoord 1x per jaar te wijzigen. Zo zorg je ervoor dat je wifi-netwerk optimaal beveiligd blijft.

Wijzig meteen je wifi-wachtwoord

Waarom zou ik mijn wifi-wachtwoord veranderen?

Je wifi-signaal gaat vaak verder dan je woning of je kantoor. Ook buiten in je straat is je wifi-netwerk zichtbaar. Hierdoor kunnen mensen proberen je wifi-netwerk te gebruiken, zonder je toestemming. Of misschien heb je het wifi-wachtwoord in de loop van de tijd aan verschillende mensen gegeven, maar weet je niet meer precies aan wie. Dit klinkt allemaal misschien niet zo gevaarlijk, maar alles wat anderen uitspoken op je wifi-netwerk wordt op jouw naam geregistreerd. Ook zaken die niet door de beugel kunnen. Je voorkomt dus een hoop ellende door regelmatig je wifi-wachtwoord te wijzigen. Zo houd je je wifi-netwerk veilig en weet je precies wie er wel en niet op je wifi-netwerk kan inloggen.

Wat is WPA2 en hoe herken ik dat?

WPA2 staat voor wifi-protected acces en is een systeem om een draadloos netwerk mee te beveiligen. WPA2 is op dit moment de veiligste en meest gebruikte manier van wifi-beveiliging ter wereld. Alle wifi-modems en wifi-routers van Ziggo maken hier sowieso gebruik van. Heb je een wifi-router die niet bij Ziggo vandaan komt? Controleer dan op de website van de fabrikant of de router WPA2 gebruikt. Als dit niet zo is dan raden we je aan een nieuwe router te kopen.

Waarom moet een wachtwoord zo lang en ingewikkeld zijn?

Een wachtwoord van minimaal 8 tekens met daarin minimaal 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Dat is natuurlijk niet heel gemakkelijk om te verzinnen en te onthouden. Toch adviseren we dit wel. Dit maakt je wachtwoord namelijk extra veilig. Vind je het lastig om zo'n wachtwoord te verzinnen? Wees dan creatief. Schrijf een paar willekeurige woorden op en vervang een paar kleine letters voor hoofdletters, cijfers en leestekens. Je kunt ook kiezen voor een 'wachtzin'. Dit is een lang wachtwoord dat uit een aantal woorden bestaat. Bijvoorbeeld: IkGa1xPerMaandNaarDeKapperOpnr.4!

 
 
 

Kom je er niet uit?

Neem dan contact met ons op.

Contact met Ziggo