Overslaan en ga naar inhoud

Veilig internetquiz

Veilig internetquiz

  • Bezig met laden...

  • 10 procent van de Nederlanders is in 2018 slachtoffer geweest van één of meerdere cybercrimedelicten. Digitaal inbreken in je huis, computers en social media. Het komt allemaal voor. Weet jij hoe je dit kunt voorkomen? Doe de quiz! Dan gebeurt het jou hopelijk niet.

    Hoe wifi je buiten het veiligst?

    Tijdens het winkelen of weekendje weg wil je misschien ook wel eens internetten. Hoe doe je dat het beste?

    Hoe wifi je buiten het veiligst?
  • Gaat de goede kant op

    Natuurlijk is openbare wifi erg fijn als je even iets wil opzoeken. Maar wees wel voorzichtig, want het is niet de veiligste manier om te internetten. Het is voor een internetboef heel eenvoudig om een openbaar wifinetwerk te maken waarmee je apparatuur verbinding maakt. Deze internetboef krijgt dan zonder dat je het merkt toegang tot je e-mail, social media en internetbankieren. We raden daarom aan om gebruik te maken van Ziggo Wifispots.

    Met Ziggo Wifispots is je verbinding helemaal versleuteld en internet je gegarandeerd veilig. Anderen kunnen dan dus niet je internetgedrag volgen. Met Wifispots kan je met een gerust hart internetbankieren.

    Je logt in met je persoonlijke gebruikersnaam en wachtwoord voor Wifispots. Deze inloggegevens vind je in Mijn Ziggo.

  • Helemaal goed!

    WPA2 staat voor Wifi Protected Access en is een systeem om een draadloos netwerk te beveiligen. WPA2 is op dit moment de meest gebruikte manier van wifi-beveiliging ter wereld. Alle wifi-modems en wifi-routers van Ziggo gebruiken het. Zo kun je veilig draadloos het internet op.

    Je wifi-modem is vanuit de fabriek standaard beveiligd met een WPA2-wachtwoord.  Om veilig te blijven internetten is het belangrijk dat je het wifi-wachtwoord regelmatig wijzigt. Kies dan een veilig wachtwoord. Moeite met het bedenken van een veilig wachtwoord? We hebben een aantal tips voor je.

  • Wow!

    De bekendste virussen op het internet zijn:

    - De trojan horse
    - De computerworm
    - Ransomware

    Wat kun je tegen virussen doen:

    • Houd je computer up-to-date. Voer regelmatig Windows-updates uit. Als je dit regelmatig doet is de kans op een virus klein.
    • Gebruik een firewall en virusscanner. Gebruik Internetbeveiliging van Ziggo, dit is gratis voor Ziggo klanten.
    • Klik niet op pop-ups. Bij het openen van sommige websites kunnen pop-ups tevoorschijn komen. Vaak is dit reclame die in een nieuw venster opent.
    • Open geen e-mailberichten van onbekenden. Open ook geen bijlagen. Deze kunnen namelijk een virus bevatten.
  • Welke mail is van Ziggo? A of B?

  • Dit is inderdaad een mail van Ziggo.

    Wat goed dat je het verschil ziet. 

    Hieronder een paar tips om phising te herkennen. Zoek je meer uitleg over phishing, dan vind je die op onze phishing pagina.

    1.

    Controleer het adres (URL) van de website. Met je pc of laptop kan je met je muis over de link heen gaan. Dan zie je de pagina waar de link naartoe gaat. Geen goed gevoel, typ dan gewoon zelf het adres van de website in je browser.

    Dit is inderdaad een mail van Ziggo.

    2.

    Wees alert op het verstrekken van gegevens. Het is misschien een open deur, maar geef je gegevens niet aan jan en alleman. Je bank, verzekeringsmaatschappij en overheidsinstanties vragen nooit op deze manier naar je gegevens.

    3.

    Controleer de beveiligde verbinding. Check of de website begint met https://, dan heb je een beveiligde verbinding. Je kunt het ook zien aan het slotje in de URL-balk.

  • Fantastisch!

    Ga zo door. Je houdt je kranig tegen internetcriminelen. Wij helpen je hier graag bij.

    Iedere Ziggo klant kan daarom gratis Internetbeveiliging op zijn computer installeren. Het pakket Internetbeveiliging Basis is gratis en biedt maximaal 1 pc/laptop/tablet/smartphone bescherming tegen:

    • virussen
    • spyware

    Internetbeveiliging Basis is ook geschikt voor Windows 10.

  • Puik bezig!

    Ransomware (gijzelsoftware) zijn computerprogramma’s waarmee internetcriminelen bestanden op je computer gijzelen. Ze versleutelen de bestanden en jij krijgt een melding met de mededeling dat je moet betalen om weer toegang te krijgen tot je bestanden.

    Wat kun je zelf tegen ransomware doen?

    Ransomware is te voorkomen door je computer te beveiligen en verstandig om te gaan met linkjes en bestanden die je ontvangt. Lees onze tips om je computer te beveiligen.

  • Oeps!

    Pas op je tellen. Je bent misschien niet helemaal veilig bezig.

    Dit antwoord is helaas niet goed. Klik op vorige en kies een ander antwoord.