Overslaan en ga naar inhoud

Internetrisico's

Zo proberen internetcriminelen aan je gegevens te komen en daar misbruik van te maken

Online boeven ABC

Als je IP-adres op een blacklist staat, kun je geen e-mail meer versturen naar e-mailproviders die deze blacklist gebruiken.

Computers in een botnet/zombienetwerk kunnen door de ongemerkt geïnstalleerde software met elkaar communiceren. De persoon die het virus het internet opgestuurd heeft, kan de computers in het netwerk besturen.

Bij een DDoS-aanval wordt een website of computernetwerk bestookt met berichten van honderden tot soms wel duizenden computers, op hetzelfde moment. Hierdoor raakt de website of het computernetwerk overbelast.

Het komt soms voor dat je apparaat moeite heeft met het nieuwe IP-adres. Dan blijft het gebruik maken van het oude IP-adres. Dit noemen we Default gateway theft.

Computerhackers proberen via slimme trucs toegang te krijgen tot gegevens die normaal afgeschermd zijn. Deze informatie kunnen ze vervolgens verkopen of misbruiken.

Een hoax is een nepwaarschuwing die zich in de vorm van een kettingbrief verspreidt.

Bij identiteitsfraude maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. Ze kopen bijvoorbeeld op naam van iemand anders spullen zonder te betalen.

Open wifi-netwerk

Gratis wifi in een restaurant of hotel is handig. Toch is het gevaarlijk. Als het wifi-netwerk geen wachtwoord heeft, kunnen internetcriminelen meekijken. Heeft het netwerk wel een wachtwoord maar is dit voor iedereen hetzelfde? Dan is er een risico dat internetcriminelen ook op het beveiligde wifi-netwerk zitten, met alle risico’s van dien. 

Nephotspots

Een nephotspot is een draadloos netwerk dat zich voordoet als een Ziggo Wifispot, terwijl het dat niet is. 

Hoe kan ik een nephotspot herkennen?
Als het apparaat niet automatisch verbinding maakt met het netwerk 'Ziggo', terwijl het wel een van de beschikbare netwerken is. Je hebt dan waarschijnlijk te maken met een nephotspot.

Wat doet Ziggo aan het gevaar van nephotspots?
We hebben Wifispots beveiligd met een speciaal veiligheidscertificaat. Daardoor maakt je apparaat alleen verbinding met een echte Wifispot. We zijn continu bezig met maatregelen om de veiligheid van Wifispots te verhogen. De methode die we gebruiken is een van de veiligste.

Via een open poort kan een internetcrimineel ongemerkt inbreken in een laptop of pc. Om erachter te komen of er onbeveiligde open poorten zijn, voeren internetcriminelen poortscans uit.

Met ransomware gijzelen internetcriminelen bestanden op je computer. Je moet vaak geld betalen om weer bij je bestanden te kunnen.

Scam is een vorm van bedrog waarbij fraudeurs onder valse voorwendselen proberen je geld afhandig te maken. Scamming kan ook telefonisch.

Spyware registreert je surfgedrag, interesses en andere gebruiksgegevens en geeft dit door aan de spyware-maker. Deze verkoopt de informatie door aan een derde partij (meestal marketingbedrijven).

De trojan horse en computerworm zijn twee van de bekendste soorten virussen op het internet.

Een virus is een klein computerprogramma dat zichzelf vermenigvuldigt. Een virus kan belangrijke bestanden op je computer overschrijven of veranderen.

Hoe veilig internet je?

Herken je pogingen van internetcriminelen? Beweeg je je veilig op het internet? Test je kennis van allerlei vormen van cybercriminaliteit.

Veiligheid Ziggo
Safe Online Ziggo

Beheer je apparaat

Veilig mailen, surfen en bankieren doe je met het Veilig online pakket Safe Online.

Safe Online
Veiligheid Ziggo

Veilig internetten

Zorg dat je zo min mogelijk risico loopt met een veilig wachtwoord en dito wifi-netwerk. 

Zelf aan de slag
Alles over internet Ziggo

Veiligheid

Lees meer over hoe je veilig internet, mailt en hoe Ziggo je daarbij kan helpen. 

Alles over veiligheid