Wielrennen: Voorjaarsklassiekers op Eurosport 1 live in april

Voorjaarsklassiekers op Eurosport 1

De mooiste wielerwedstrijden live in april

April is smullen voor de wielrenliefhebbers. Het peloton rijdt deze maand een paar van de mooiste voorjaarsklassiekers, van De Ronde van Vlaanderen tot Luik-Bastenaken-Luik. En van Parijs – Roubaix tot de Amstel Gold Race. Uren en uren muren, bergen en kasseien, live te volgen bij Eurosport 1.  

Door: Marc van Gestel | 19 maart 12.37 uur

Ronde van Vlaanderen

Zo 1 april: 13.30 - 17.30 uur

Hier maken we geen grappen over: de Ronde van Vlaanderen is een van de bekendste Vlaamse wielrenklassiekers. Editie 102 alweer, met de voor deze ronde zo bekende steile klimmetjes op kasseien. De Vlaamse Ardennen zijn het decor met kasseienstroken en een paar lastige stukken heuvelop. Helaas niet meer over de legendarische Muur van Geraardsbergen, maar tegenwoordig wel met de Oude Kwaremont en de Paterberg die beide maar liefst drie keer beklommen worden. Vorig jaar won de Belg Philippe Gilbert. Wie volgt hem op?

Ronde van Baskenland - exclusief bij Eurosport
  • Ma 2 t/m do 5 april: 1e - 4e etappe | 15.30 - 17.30 uur
  • Vr 6 t/m za 7 april: 5e - 6e etappe | 16.45 - 17.30 uur

Een dag na de Ronde van Vlaanderen start de zesdaagse Euskal Herriko txirrindulari itzulia, Baskisch voor de Ronde van Baskenland. Met dit jaar twee klimritten, waaronder de laatste etappe. Baskenland heeft voorzichtig gezegd, best een hobbelig karakter, dus het zal niet verbazen dat de etappekoers vaak beslist wordt door de klimmers in het peloton. Dit jaar doen in ieder geval Mikel Landa, Nairo Quintana en Romain Bardet mee. Vier van de laatste vijf overwinningen ging naar een Spanjaard, met als winnaar vorig jaar Alejandro Valverde. 

Parijs - Roubaix

Zo 8 april: 11.30 - 17.15 uur

L’enfer du Nord, is de Franse naam voor een van de zwaarste eendaagse wielerkoersen. Eentje die van tradities aan elkaar hangt: pittige stroken kasseien, die een hoge kans op lekrijden betekenen, een voorbeeldige en moderne kasseienstrook vlak voor de aankomst en natuurlijk de finish op de Vélodrome André Pétrieux van Roubaix, waar een laatste rondje wordt gedraaid voordat de winnaar bekend is. En liefhebbers herinneren zich natuurlijk de onbekende factor van het weer: ploeteren in de blubber of stofhappen op kurkdroge dagen: ze betekenen een extra dimensie voor kijkers en renners. En de ouderen onder ons herinneren zich vast het historische jaar 1983, met de zwaarbevochten zege van Hennie Kuiper. Kijken dus, op zondag 8 april.

Amstel Gold Race

Zo 15 april: 14.30 - 17.15 uur 

De bekendste Nederlandse klassieker is de Amstel Gold Race. Strijdtoneel: de Limburgse Heuvels. Niet langer beklimmen de renners de Cauberg – waar heel wat ontsnappingen hebben plaatsgevonden – maar sinds vorig jaar de Bemelerberg. Nieuwtje in deze editie is de versmalling van een paar wegen in de finale. Grote vraag: gaat dat ook de finale nog spannender maken? We kunnen alleen maar hopen. De echte wielerliefhebber denkt waarschijnlijk nog steeds met enige weemoed terug aan eind jaren ’70 en begin jaren ’80, toen Jan Raas de koers maar liefst vijf keer (waarvan vier keer op rij) wist te winnen. Toen werd de race gekscherend de Amstel Gold Raas genoemd. 

Tour of the Alps - Italië - exclusief bij Eurosport
  • Ma 16 april: 1e etappe | 14.00 - 15.30 uur
  • Di 17 april: 2e etappe | 14.00 - 15.30 uur
  • Do 19 april: 4e etappe | 14.00 - 15.30 uur
  • Vr 20 april: 5e etappe | 14.00 - 15.30 uur

Deze ronde heette vroeger de Giro del Trentino en heet nu in goed Italiaans de Tour of the Alps. Veel renners gebruiken de ronde, vol steile beklimmingen, om zich voor te bereiden op de Giro d’Italia.  Onder andere Fabio Aru en Louis Meintjes hebben hun zinnen gezet op deze wedstrijd. Kijken dus, vanaf 16 april.

Luik-Bastenaken-Luik

Zo 22 april – 14.00-17.15 uur

Het traditionele slot van de grote voorjaarsklassiekers is Luik-Bastenaken-Luik. Net als deze maand de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix is de Belgische koers een van de vijf Monumenten van het wielrennen. Het is een van de oudste klassiekers die er is, in ieder geval volgens de berekening van de organisatie. De bijnaam van Luik-Bastenaken-Luik is La Doyenne. Dat is Frans voor "de ouderdomsdeken".

Deze editie kent elf beklimmingen en 258 kilometers koers. Tom Dumoulin doet mee, net als Fabio Aru, Bardet en Kwiatkowski.

Ronde van Romandië - exclusief bij Eurosport

Di 24 april - Zo 29 april

(definitieve uitzendtijden nog niet bekend)

Net als de Tour of the Alps is de zesdaagse Ronde van Romandië bij het peloton populair als voorbereiding op de Giro d’Italia. De ronde voert door het Franstalige deel van Zwitserland en heeft dus gegarandeerd een flinke hoeveelheid klimetappes. Bij de zes etappes zit ook een langere tijdrit. De juiste ingrediënten voor de renners die in training zijn voor de Giro. In 2017 was de Australische BMC-renner Richie Porte de koerswinnaar.  

Meer sport:

Empty list (select items)