Voetbalfeitjes: 25 jaar Premier League

Voetbalfeitjes: 25 jaar Premier League

De duurste competitie ter wereld

Jij en je vrienden praten vast uren over voetbal. En ze weten er natuurlijk veel van. Maar eerlijk, jij weet het meest, toch? Zo niet dan spijkeren we je kennis even bij. In no-time ben jij Koning Voetbal.

Groot, groter, grootst

De Engelse clubs bulken van het geld. Elk jaar wordt er meer uitgegeven aan transfers. Afgelopen zomer bijna anderhalf miljard euro. Dat is zelfs meer dan de Serie A en de Bundesliga samen. Maar in die competities waren de uitgaven ongeveer hetzelfde als de totale transferinkomsten. Niet in Engeland. Daar werd ruim € 820 miljoen meer uitgegeven dan er werd verdiend aan transfers.

competitie transferuitgaven transferinkomsten verschil land
Premier League € 1,43 mld. € 604,19 mln. € -821,55 mln. Engeland
Serie A € 727,84 mln. € 679,17 mln. € -48,67 mln. Italië
1.Bundesliga € 553,48 mln. € 468,00 mln. € -85,48 mln. Duitsland
La Liga € 494,44 mln. € 449,20 mln. € -45,24 mln Spanje

Bron: Transfermarkt.com 

image

Nieuwe voetbalmiljonairs in Engeland

In tal van Engelse steden wonen nu dus nieuwe voetbalmiljonairs. Manchester spant de kroon. United en City trokken flink de portemonnee. Onder meer voor Paul Pogba (€ 105 miljoen), John Stones (€ 55,60 miljoen) en Leroy Sané (€ 50 miljoen). United gaf in totaal € 185 miljoen uit. City zelfs nog meer: € 213 miljoen. Dat de andere topclubs zoals Tottenham, Chelsea, Arsenal en Liverpool niet achter konden blijven spreekt voor zich. Maar ook kleinere clubs zoals Leicester City (€ 77 miljoen), Watford (€ 68 miljoen), West Ham (€ 62 miljoen) en Crystal Palace (€ 60 miljoen) lieten het geld rollen.

Tv-inkomsten geëxplodeerd

Dat er flink geld uitgegeven wordt is niet zo gek. De inkomsten zijn geëxplodeerd sinds de start van de Premier League in 1992. Toen maakten twintig clubs zich los van de lagere niveaus. Ze vormden de commercieel aantrekkelijkere Premier League. Zo konden ze samen de tv-rechten van de nieuwe competitie verkopen. En dat leverde meer geld op dan ooit. Destijds nog £ 304 miljoen pond voor vijf jaar. Nu bijna zeventien keer zo veel. £ 5,14 miljard pond voor drie seizoenen. En dat is nog zonder de tv-inkomsten uit het buitenland.

Red Devils heer en meester

Geld bepaalt vaak de titelstrijd. Soms weet een kleine club te verrassen. Zoals het bescheiden Leicester City. De Foxes behoren sinds vorig seizoen tot het eliteclubje dat zich Premier League-kampioen mag noemen. Slechts vijf clubs gingen hen voor. Van de Big Six wonnen Liverpool en Tottenham de Premier League nog nooit. Chelsea, Arsenal, Manchester City, Manchester United, Blackburn Rovers en Leicester City dus wel. United won de Premier League in totaal zelfs dertien keer. Waarvan zeven in de eerste tien edities van de nieuwe competitie.

En zo werd Leicester lid van de Premier League elite. Premier League winnaar 2015-2016: