Oranje slaat de straat van Robert Enke in

Oranje slaat de straat van Robert Enke in

De pijn zal nooit helemaal weggaan bij Bruggink. Afgelopen dinsdag was het zes jaar geleden dat Enke, aanvoerder en boegbeeld van Hannover, zichzelf van het leven beroofde. De oud-speler van onder meer FC Barcelona kon niet meer omgaan met de depressies die hem al jaren kwelden. 'Natuurlijk, topsporters staan onder extreme druk. Maar zijn vrouw Teresa zei: al was Robert timmerman geweest, had hij dit ook gehad. Het zat in zijn systeem', aldus Bruggink.

Enke was op dat moment de nummer één van het Duitse elftal. Manuel Neuer, nu door velen gezien als beste keeper ter wereld, moest toen in de 'Mannschaft' nog genoegen nemen met een bijrol. De dood van Enke leidde tot een nationale discussie. Was er niet veel te weinig aandacht voor de psychologische kant van de sporter? De weduwe van Enke zette samen met de Duitse voetbalbond DFB een stichting op, die zich inzet om dit thema uit de taboesfeer te halen.

'Ondertussen is het in de voetballerij veel normaler geworden om psychologische hulp te vragen. Voetballers staan vaak al heel jong onder extreme druk. Dan is het best prettig als je daarvoor hulp kan vragen. Ook dat is een vorm van ontwikkeling', zegt Bruggink, die zelf ook wel eens aanschoof bij een psycholoog in zijn tijd bij sc Heerenveen. 'Ik had altijd het stempel van 'groot talent', maar ik keek vooral naar de dingen die ik niét bereikt had. Ik dacht: eigenlijk had ik al lang dertig interlands moeten spelen. Bij die man kon ik mijn hart luchten, hij bracht me tot andere inzichten.'

Na de dood van Enke draaiden psychologen overuren bij Hannover 96. 'Eerst in groepsvorm, later individueel. We moesten het leed verwerken, maar ook weer gaan presteren. Tegenstanders vonden ons allemaal zielig, maar ze wonnen ook allemaal van ons', aldus Bruggink. 'Ik werd aanvoerder van Hannover, maar dat wilde ik eigenlijk niet, omdat Robert dat was. Niemand wilde voetballen, maar we moesten toch door.'

Agenda

Kygo

Dinsdag 13 februari

De Noorse DJ, muzikant en producer Kygo geeft op 13 februari een show in de Ziggo Dome!

The Chainsmokers

Zaterdag 17 februari

The Chainsmokers zie je op zaterdag 17 februari in de Ziggo Dome!

Imagine Dragons

Maandag 19 februari

Op maandag 19 februari komt Imagine Dragons naar de Ziggo Dome! De kaartverkoop start vrijdag 22 sep

Kendrick Lamar

Vrijdag 23 februari

Op 23 februari komt Kendrick Lamar naar de Ziggo Dome! De kaartverkoop start 6 oktober om 10 uur.

Zsa Zsa Su!

Zaterdag 24 februari

Zsa Zsa Su! keert op zaterdag 24 februari terug naar de Ziggo Dome! De kaartverkoop start 17 septemb

The Killers

Woensdag 28 februari

Op 28 februari 2018 komt The Killers naar de Ziggo Dome! De kaartverkoop start 22 september om 10:00

Alle events

Nieuwsgierig naar álle events?

Alle events
Uitgelicht
Fox Sports

De Klassieker Ajax - Feyenoord

De Eredivisie begint dit jaar goed: Ajax ontvangt op 21 januari Feyenoord voor de 184e editie van de Klassieker. Elke Klassieker is speciaal, maar dit duel heeft alle ingrediënten om een spektakel te worden.

Voetbal

Ziggo en Ajax

Ziggo is de trotse hoofdsponsor van Ajax. Wil jij vanaf de bank álle ins en outs horen over je Ajax-helden? Volg dan Inside Ajax bij Ziggo Sport. Als klant kun je regelmatig rekenen op speciale Ajax-acties en andere extra’s!

Voetbal

Man, man, man!

Op 9 december staat de eerste Manchester derby op het programma. Het wordt een clash tussen twee compleet verschillende speelstijlen.