De belofte: Alex Iwobi

De belofte: Alex Iwobi

Hij combineert techniek met kracht en snelheid. Daarom noemt Mesut Özil hem een kruising tussen Jay-Jay Okocha en Edgar Davids. Alex Iwobi is Arsène Wengers nieuwste parel.

Het gelijk van Le Professeur

Voor Wenger is voetbal meer dan alleen maar een sport om te winnen. Het is de kunst om te winnen in schoonheid. Met jonge zelfgeknede spelers. Niet met alleen maar bij elkaar gekochte supersterren. Met Iwobi als nieuwste exponent uit de Arsenal-kweekvijver wil Le Professeur de wereld overtuigen van zijn eigen gelijk.

De hoop van Nigeria

Iwobi maakte vorig jaar zijn clubdebuut. Maar dit seizoen brak hij écht door. De pas twintigjarige Nigeriaan heeft al drie assists op zijn naam staan. En niet tegen de minste tegenstanders: Liverpool en Chelsea. Iwobi maakt indruk bij Arsenal. Hij is eigenlijk een echte nummer tien achter de spitsen. Maar daar loopt balvirtuoos Mesut Özil al. Met zijn intelligente spel, fijne passing en snelheid blinkt Iwobi echter ook uit als linksbuiten.

'An acquired taste'

Iwobi is geboren in het Nigeriaanse Lagos. Sinds zijn vierde woont hij in Londen. Hij kwam eerder uit voor jong Engeland. Maar plots werd hij niet meer opgeroepen voor de vertegenwoordigende elftallen. Niet zo gek. Iwobi stak er in de jeugd niet altijd met kop en schouders bovenuit. Hij is an acquired taste. Iemand die je makkelijk over het hoofd ziet, aldus Wenger.

"Hallo Alex, dit is Jay-Jay"

Zo werd Iwobi England's loss. Hij is nu international voor Nigeria. Bij de Super Eagles moet hij een droomaanval vormen met dat andere Nigeriaanse supertalent: City-aanvaller Kelechi Iheanacho. Toen Iwobi's oom uit Nigeria belde om hem te overtuigen was de beslissing snel genomen. Iwobi koos voor zijn geboorteland. Daar treedt hij in de voetsporen van de man aan de telefoon. De grootste Afrikaanse balkunstenaar ooit. Zijn oom, Jay-Jay Okocha.

Voetbalpaspoort  
Naam Alex Iwobi
Nationaliteit Nigeriaans
Geboren 3 mei 1996, Lagos (Ng)
Leeftijd 20
Lengte 1,80 meter
Huidige club Arsenal
Positie aanvaller, linksbuiten, offensieve middenvelder
Rugnummer 17
Favoriete voet rechter
Jeugdclubs Arsenal
Debuut Sheffield Wednesday - Arsenal (27 oktober 2015, Hillsborough)
Instagram alexanderiwobi
Twitter @alexiwobi