Wielerkwartet: de hele maand oktober wielerklassiekers

Wielerkwartet: de hele maand oktober wielerklassiekers

Exclusief bij Eurosport

De grote rondes zitten erop, maar het wielerseizoen is zeker niet afgelopen. De profs maken zich in oktober op voor vier najaarskoersen: de oudste koers op de wielerkalender Milaan-Turijn, de Ronde van Lombardije, de sprintersklassieker Parijs-Tours en de Ronde van Turkije.

Milaan-Turijn
4 oktober, 15.00 uur

Op woensdag 4 oktober is het tijd voor de oudste koers op de wielerkalender: Milaan-Turijn. Deze eendaagse Italiaanse semiklassieker wordt al sinds 1876 verreden. Vorig jaar was de jonge Colombiaan Miguel Ángel López de sterkste in Turijn. Milaan-Turijn is verrassend genoeg nog nooit gewonnen door een Nederlander. Wout Poels was vorig jaar met een vijfde plek wel dichtbij het podium.

Live op Eurosport 1

Ronde van Lombardije
7 oktober, 15.30 uur

De ‘koers van de vallende bladeren’ is een van de laatste grote races van het seizoen. De circa 250 kilometer lange wielerwedstrijd staat bekend om de steile beklimmingen in de uitlopers van de Alpen. Esteban Chaves is de regerend titelhouder. Robert Gesink was vorig jaar de beste Nederlander. Hij finishte als zevende. De 111e editie van de Ronde van Lombardije wordt op zaterdag 7 oktober verreden.

Live op Eurosport 1

Parijs-Tours
8 oktober, 15.30 uur

Parijs-Tours is de laatste echte wielerklassieker van dit jaar. De ruim 250 kilometer tellende eendagswedstrijd wordt ook wel de ‘sprintersklassieker’ genoemd, omdat de koers vrijwel altijd eindigt in een massasprint. Vorig jaar was de Colombiaan Fernando Gaviria Parijs-Tours de snelste. 

De eerste editie vond plaats op 17 mei 1896 ter gelegenheid van de opening van een wielerbaan in Tours. In de 110 edities die volgden, wisten veel toprenners hun naam op de erelijst bij te schrijven. Twaalf keer wist er een Nederlander te winnen. Jo de Roo, Jan Raas en Joop Zoetemelk deden dat zelfs twee keer. De overwinning van Erik Dekker in 2004 is vooralsnog de laatste Nederlandse zege.

Live op Eurosport 1

Ronde van Turkije 
9 - 15 oktober, dagelijks om 14.00 uur

De 53e editie van de Ronde van Turkije wordt dit jaar eenmalig in het najaar verreden. Eurosport doet op alle dagen verslag van de verrichtingen in Turkije. Normaal gesproken staat deze meerdaagse wedstrijd in april op de wielerkalender, maar vanwege de onrustige situatie in Turkije destijds, is de koers naar oktober verplaatst. Vorig jaar eindigde de Portugees Jose Gonçalves als eerste, voor de nummer twee David Arroyo en Nikita Stalnov, die de derde plek opeiste.

Live op Eurosport 1

Wat vind je van deze pagina?

Liever nietw