Davis Cup: Zweden - Nederland

Davis Cup: Zweden - Nederland

EVENEMENT IS GEWEEST
Kanaal 14
16 september 2016, 11.00 uur
Gehaktballetjes en bier in huis? Mooi, skål! Het wordt namelijk spannend dit weekend. Winnen we van Zweden dan komen we volgend jaar weer uit in groep 1. Verliezen we? Dan volgt een duel om degradatie.

Eerst de Zweden

Maar laten we niet te ver op de zaken vooruitlopen. Eerst maar eens het duel tegen Zweden. Het is de zevende keer dat we de Scandinaviërs treffen in Davis Cup-verband. Nederland won twee keer. Zweden vier keer, de laatste vier keer. Winnen we van Zweden dan blijven we in de Europees-Afrikaanse zonegroep 1 en houden we zicht op de wereldgroep. En laten we eerlijk zijn, daar draait het bij Davis Cup toch om. De verliezer neemt het eind oktober op tegen Israël om degradatie naar groep 2 te voorkomen.

Nederland en de wereldgroep: erin, eruit, erin, eruit

We kunnen er lang en kort over praten. Maar de laatste jaren zijn de Nederlandse Davis Cup-successen op een hand te tellen. Ooit stelden we nog wel wat voor op internationaal tennisgebied. Bijvoorbeeld van 1992 tot en met 2006, de gouden jaren van Krajicek, Haarhuis en Siemerink. We speelden toen vijftien jaar aaneen in de wereldgroep. In 2001 haalden we zelfs de halve finales, het beste resultaat tot nu toe. In de jaren daarna promoveerden we in 2008 en in 2014 naar de wereldgroep. Om er vrijwel direct daarna weer uit te degraderen.

Davis Cup: Zweden - Nederland

Select gezelschap

De Nederlandse selectie voor het Davis Cup-duel kent weinig echte verrassingen. Captain Jan Siemerink koos natuurlijk voor Robin Haase (foto bovenaan de pagina) en Thiemo de Bakker (foto midden). Zij zullen als kopmannen de enkelpartijen spelen. Ook selecteerde hij Jean-Julien Rojer en Tim van Rijthoven. Die laatste is misschien nog wel de meest opvallende van het gezelschap. De 19-jarige Van Rijthoven deed namelijk nog maar één keer eerder mee in de Davis Cup. En dat was vorig jaar tegen Zwitserland. Siemerink kon dit keer niet beschikken over Igor Sijsling. Hij is tot november uitgeschakeld wegens een handblessure.

Programma

De enkelpartijen op het gravel in Bastad beginnen op vrijdag en zondag om 10.30 uur. Het dubbelspel start zaterdag om 13.00 uur.