Niemand was ooit sneller dan Richardson

Niemand was ooit sneller dan Richardson

Heather Richardson heeft tijdens de tweede wereldbeker in Salt Lake City het wereldrecord op de 1500 meter verbroken. De Amerikaanse schaatsster reed op de Utah Olympic Oval een tijd van 1.50,85. Haar landgenote Brittany Bowe eindigde vorig weekeinde in Calgary op 1.51,59.

Bowe reed in Salt Lake City in de laatste rit tegen Richardson wel weer een persoonlijke record (1.51,31), maar moest met zilver genoegen nemen. De Tsjechische Martina Sablikova pakte evenals vorige week in Calgary brons.

'Het was de hoogste tijd dat we wat wonnen', sprak coach Jillert Anema bij de NOS lichtelijk geëmotioneerd na het falen van Jorrit Bergsma en Erik Jan Kooiman op de 10 kilometer. 'Wat kan schaatsen toch mooi zijn. Heather wint hier met een wereldrecord de 1500 meter. Beter kun je het niet hebben.'

Agenda

Lady Gaga

Zaterdag 20 januari - 20.00 uur

Lady Gaga komt op 20 januari naar de Ziggo Dome met haar Joanne World Tour.

Kygo

Dinsdag 13 februari

De Noorse DJ, muzikant en producer Kygo geeft op 13 februari een show in de Ziggo Dome!

The Chainsmokers

Zaterdag 17 februari

The Chainsmokers zie je op zaterdag 17 februari in de Ziggo Dome!

Imagine Dragons

Maandag 19 februari

Op maandag 19 februari komt Imagine Dragons naar de Ziggo Dome! De kaartverkoop start vrijdag 22 sep

Kendrick Lamar

Vrijdag 23 februari

Op 23 februari komt Kendrick Lamar naar de Ziggo Dome! De kaartverkoop start 6 oktober om 10 uur.

Zsa Zsa Su!

Zaterdag 24 februari

Zsa Zsa Su! keert op zaterdag 24 februari terug naar de Ziggo Dome! De kaartverkoop start 17 septemb

Alle events

Nieuwsgierig naar álle events?

Alle events
Uitgelicht
Schaatsen

'TJ Flowers' kan bloemenzaak beginnen

Na zijn fabelachtige wereldrecord op de 10.000 meter werd schaatser Ted-Jan Bloemen, sinds zijn emigratie vorig jaar naar Canada ook wel ´TJ Flowers´ genoemd, overladen met felicitaties, complimenten én uiteraard bloemen. Hoogtepunt in alle feestvreugde op de Utah Olympic Oval was het moment dat de 29-jarige stuntman traditiegetrouw zijn naambordje met zijn mondiale topprestatie van 12.36,30 mocht ophangen bij de andere wereldrecordhouders. 'Wat een mooie tijd, ik ben echt supergelukkig', sprak de Hollandse Canadees glunderend.   Het had niet veel gescheeld of de Nederlands kampioen allround van 2012 was ruim anderhalf jaar geleden gestopt met schaatsen op topniveau. In het olympische seizoen 2013-2014 beleefde hij de ene na de andere teleurstelling, ook door ziekte aan het begin van de winter. Bloemen, die in Nederland van ploeg tot ploeg zwierf, was er wel zo´n beetje klaar mee. Een telefoontje naar Bart Schouten, die als coach voor de Canadese bond werkt, bracht uitkomst. Een paspoort vormde geen enkel probleem, zijn vader is in Canada geboren. Bloemen ontkende zaterdag in Salt Lake City dat hij uit Nederland was gevlucht voor de sterke concurrentiestrijd. 'Ik heb me vaak genoeg gekwalificeerd voor de grote toernooien´´, legde de nummer vier van het WK allround van 2010 uit. 'Maar ik had grote moeite om stabiliteit te vinden. Elk jaar moest ik een nieuwe ploeg zoeken en weer een andere weg inslaan. Dat was echt niet leuk meer, het gaf veel te veel stress. Ik besefte dat het anders moest.' Met de Olympic Oval in Calgary als thuisbaan begon Bloemen in zijn tweede vaderland aan zijn tweede schaatsjeugd. Vorige winter debuteerde de langharige stayer nog bescheiden als Canadees, met zesde plaatsen op de 5 en 10 kilometer bij de WK afstanden in Heerenveen. Aan het begin van dit seizoen liet hij zich echter meteen gelden met een persoonlijk record op de 10.000 meter (12.52,68), goud op de ploegachtervolging en brons op de 5000 meter tijdens de eerste wereldbeker vorig weekeinde voor eigen publiek. Een week later haalde hij in Salt Lake City in een historische race zomaar ruim 16 seconden van zijn eigen toptijd af. 'Ik heb momenteel veel vertrouwen in mijn benen, al deed het wereldrecord wel ontzettend pijn', bekende Bloemen. In Calgary zat hij op de 5000 meter na een vliegende start ook al even serieus onder het andere wereldrecord van Sven Kramer (6.03,32). 'Maar ik ging toen te hard van stapel, dus dat telt niet', zei hij met een glimlach. Er zal van de opgebloeide TJ Flowers echter ongetwijfeld een nieuwe aanval komen.

Schaatsen

Brons voor mannenploeg op teamsprint

De Nederlandse mannenploeg heeft zondag tijdens de tweede wereldbeker schaatsen in Salt Lake City brons veroverd op de teamsprint. Het drietal van Oranje, bestaande uit Stefan Groothuis, Kai Verbij en Hein Otterspeer, eindigde na drie snelle rondjes met afvalsysteem in een tijd van 1.19,20. Het goud was voor Canada (1.17,75), het zilver ging naar Rusland (1.19,12).   Nederland won vorige week in Calgary nog goud op dit nieuwe onderdeel. Ronald Mulder was toen één van de gangmakers van Oranje. De Nederlandse recordhouder op de 500 meter meldde zich zondag echter met een lichte liesblessure af voor de teamrace. Otterspeer verving hem. De Nederlandse vrouwenploeg eindigde op de vijfde plaats. Voor Oranje kwamen Margot Boer, Janine Smit en Lotte van Beek in actie. De laatste verving Bo van der Werff, die zich afmeldde met kiespijn. Van Beek was vorig seizoen door een zware knieblessure langdurig uit de roulatie. Het goud ging zondag naar de Chinese ploeg.

Schaatsen

Joeskov wint 1500 meter in Calgary

Bart Swings pakte verrassend zilver met een Belgische record van 1.42,480. De Amerikaan Joey Mantia veroverde brons met 1.42,482. Kjeld Nuis belandde op de vierde plek met een tijd van 1.42,89. Thomas Krol eindigde als vijfde dankzij een dik persoonlijk record (1.43,93). Gerben Jorritsma kwam op de negende plek uit met 1.44,44. De winnaar van de 1000 meter verbeterde zijn persoonlijke toptijd met ruim 3 seconden. De niet topfitte Wouter olde Heuvel (zeventiende in 1.46,71) en Sven Kramer (negentiende in 1.46,91) eindigden in de achterhoede. Kramer werd in zijn rit gehinderd door de Zuid-Korean Kim Min-seok, die in de eerste bocht onderuit ging. Voor de Nederlandse kampioen op dit nummer zat er toen al geen goede tijd meer in.

Schaatsen

Kramer woedend over lekken uit dossier

Kramer onderwierp zich na zijn mislukte optreden op de Winterspelen van Vancouver, waar hij slechts één gouden medaille veroverde, aan een supplementenregiem van voedingsdeskundige Dirk Zoutwelle. Die constateerde in het voorjaar van 2010 bij Kramer een tekort aan vitamine B6 en schreef hoge doseringen voor. Sportarts Peter Vergouwen ontdekte daarna zenuwschade in het rechterbeen van Kramer en weet dat aan een te hoge dosering vitamine B6. 'Dat is misschien 10 procent van het hele probleem geweest', reageerde Kramer in Calgary.

Schaatsen

Stroetinga valt in ploegachtervolging

Jan Blokhuijsen en Douwe de Vries gingen voor Arjan Stroetinga te snel van start. In een poging om in het juiste ritme te komen, ging de wereldkampioen op de massastart onderuit. Daarmee was voor het trio van Oranje de race voorbij. Nederland is op de ploegachtervolging olympisch en wereldkampioen. Kopman Sven Kramer meldde zich voor de wedstrijd in Calgary af. Hij geeft vooralsnog de voorkeur aan de individuele afstanden. Jorrit Bergsma kiest ook vooralsnog voor een andere weg. Gangmaker Koen Verweij, die dit seizoen door fysieke problemen voorlopig nog niet in actie komt. was voor Kuiper evenmin beschikbaar. Wouter olde Heuvel trok zich in Calgary terug vanwege een blessure. Daardoor kreeg Stroetinga een kans, die hij echter niet verzilverde.