Real haalt Morata terug: voor geld of voor goals?

Real haalt Morata terug: voor geld of voor goals?

Dinsdag kondigde Real Madrid kort maar krachtig aan dat Morata van Juventus terugkeert naar de Spaanse hoofdstad. Maar staat hij straks daadwerkelijk in de voorhoede van De Koninklijke?

In seizoen 2010/2011 debuteerde Morata als 19-jarige spits voor Real Madrid Castilla, het B-team van de club, en speelde hij ook twee wedstrijden voor het eerste elftal. In juli 2012 tekende hij een contract voor de hoofdmacht, maar speelde dat seizoen nog voornamelijk in het tweede. Pas in 2013/2014 kwam Morata tot een redelijke serie wedstrijden en 8 competitiedoelpunten voor het eerste elftal, maar in de zomer van 2014 stemden alle partijen in met een transfer naar Juventus voor 20 miljoen euro. Een terugkoopclausule voor 30 miljoen kon Real Madrid uitvoeren in de zomer van 2016 of 2017. Bij de eerste de beste mogelijkheid werd deze clausule dus gebruikt. 

Belangrijk voor JuveReal heeft zelf ervaren dat het Morata in Italië beter is vergaan dan in Spanje. In mei 2015 zorgden zijn 2 goals voor Juventus ervoor dat Real Madrid werd uitgeschakeld in de Champions League. Ook in de finale wist Morata te scoren, maar Barcelona won. Afgelopen mei scoorde Morata weer een belangrijke goal: zijn eerste balcontact in de verlenging van de Italiaanse bekerfinale tegen AC Milan bepaalde de 1-0 uitslag. Inmiddels was Morata ook al Spaans international geworden, nadat Vicente del Bosque hem in november 2014 had laten debuteren. Na twaalf interlands staat hij inmiddels op 6 interlandgoals, waaronder 2 goals tegen Turkije en eentje tegen Kroatië op het EK 2016. Kortom, sinds zijn vertrek uit Madrid is de inmiddels 23-jarige Morata een belangrijke speler geworden op de Europese velden. 

Pikorde RealBij Real Madrid is de Franse aanvaller Benzema echter de onbetwiste spits. Sinds zijn komst in 2009 is hij, samen met Cristiano Ronaldo, een ingespeeld duo dat garant staat voor doelpunten. Daarbij is de reputatie van basisspeler Gareth Bale alleen maar gegroeid de afgelopen maanden. De laatste jaren hebben Spaanse aanvallers het ook vaak moeilijk om te slagen bij De Koninklijke. Raúl González (1994-2010) en Fernando Morientes (1997-2005) waren de laatste spelers die dit gelukt is. Aanvallers als Soldado, Negredo, Callejón en Portilllo hebben hun geluk elders moeten zoeken. In deze pikorde zal Morata zijn plek moeten bevechten, maar een rol op het tweede plan is nou juist de reden waarom hij twee jaar geleden naar Italië uitweek. Het lijkt niet realistisch dat hij zich zal schikken in een rol als back-up voor Benzema, als grote Europese clubs hem graag in hun basiself willen zien. 

Een daarvan is Juventus zelf. En bij de Oude Dame speelt nou juist een speler die Real dolgraag wil inlijven: Paul Pogba. Het scenario bestaat dan ook dat Real Madrid een bod op Pogba zal uitbrengen wat Morata bevat. De speler is bekend in Turijn en heeft zijn waarde al bewezen. Een alternatief scenario is dat Real Madrid een flink bedrag ontvangt vanuit Engeland. Volgens Spaanse media hebben Arsenal, Chelsea en Manchester United concrete interesse in de spits, en vraagt Real Madrid 75 miljoen voor hem. De kans dat Morata volgend seizoen in het Bernabéu te zien is, wordt daardoor klein.

 

image Madrileense sentimenten

Madrileense sentimenten

Morata was jeugdspeler van Atlético Madrid, voordat hij via Getafe in de jeugdopleiding van Real Madrid belandde. De jonge Morata was fan van Atlético, net als zijn opa, maar de rood-witten zagen het uiteindelijk niet in hem zitten. Dat Morata uiteindelijk naar Real Madrid ging, was tot grote vreugde van zijn vader, die juist weer fan is van die club.

Agenda

Volg de Olympische Winterspelen live bij Eurosport

Vrijdag 9 februari

Zeventien dagen, vijftien sporten en 33 Nederlandse topsporters. Volg van 9 tot 25 februari elke sec

Zsa Zsa Su!

Zaterdag 24 februari - 22.00 uur

Zsa Zsa Su! keert op zaterdag 24 februari terug naar de Ziggo Dome! De kaartverkoop start 17 septemb

The Killers

Woensdag 28 februari - 20.00 uur

Op 28 februari 2018 komt The Killers naar de Ziggo Dome! De kaartverkoop start 22 september om 10:00

Don't Let Daddy Know

Vrijdag 2 maart - 22.00 uur

Op 2 en 3 maart komt DLDK terug naar de Ziggo Dome! Kaartverkoop start 25 oktober.

Don't Let Daddy Know

Zaterdag 3 maart

Op 2 en 3 maart komt DLDK terug naar de Ziggo Dome! Kaartverkoop start 25 oktober.

BLØF

Zaterdag 10 maart

Bløf komt weer naar de Ziggo Dome! Op 10 maart zie je ze live.

Alle events

Nieuwsgierig naar álle events?

Alle events
Uitgelicht
Voetbal

Real Madrid - Barcelona

Wat een heerlijke wedstrijd om de kerstvakantie mee te beginnen! De kraker aller krakers in Spanje tussen Real Madrid en Barcelona.