MotoGP: Qatar

MotoGP: Qatar

EVENEMENT IS GEWEEST
Live op Eurosport
23 maart 2017, 12.00 uur
De eerste grand prix van het seizoen en meteen ook de spectaculairste: de avondrace op Losail, Doha. Maak je op voor een avondje ronkende motoren, live op Eurosport!

Verandering van spijs

Er hebben de afgelopen maanden nogal wat verschuivingen plaats gevonden tussen de verschillende teams. De belangrijkste was natuurlijk de overgang van Jorge Lorenzo naar Ducati en Maverick Viñales die hem vervolgens weer opvolgde bij Yamaha. En dan was er nog Andrea Iannone die het gat weer opvulde bij Suzuki. Die laatste twee noteerden vorige maand meteen al de twee snelste tijden tijdens de MotoGP-testdagen op Sepang International Circuit. De toon voor het nieuwe seizoen is dus gezet.

Het grote kat-uit-de-boom-kijken

Door deze transfers lijkt het wel of de grote mannen nog niet helemaal weten waar ze aan toe zijn en zich in een comfortabele underdogpositie willen manoeuvreren. Een voor een wijzen ze naar een ander als favoriet voor de titel. Dat zou kunnen betekenen dat het nog heel spannend gaat worden dit seizoen.

Wat betreft de kansen op Losail zijn het de laatste jaren vooral de mannen van Yamaha die daar heer en meester zijn. In de laatste zeven jaar wonnen ze zelfs vijf keer. En daarvan schreef Jorge Lorenzo er zelfs drie van op zijn naam. Ook Ducati presteert normaal gesproken niet slecht in de zandbak van Qatar. Denk bijvoorbeeld aan Casey Stoner die de rit drie jaar op rij won (2007, 2008, 2009). Toch is dat stiekem ook alweer even geleden. Maar met Lorenzo heeft Ducati nu weer goud in handen.

Wervelen door de zandbak

Het Losail International Circuit ligt net iets buiten Doha, de hoofdstad van Qatar. Het opende in 2014 en kostte zo'n grove $58 miljoen. In minder dan een jaar tijd werd de baan uit de grond gestampt. Het circuit is omgeven door kunstgras; niet om het geheel een natuurlijk tintje te geven, maar om te voorkomen dat er woestijnzand op de baan waait. In de eerste jaren reden de coureurs nog overdag in de hitte, maar in 2008 werd besloten de race 's avonds te houden. Daardoor is het nu een van de populairste banen van de MotoGP.

image

Over Losail International Circuit

  • Eerste grand prix: 2004
  • Aantal rondes: 22
  • Lengte: 5,4 kilometer
  • Raceafstand: 118.4 kilometer
  • Ronderecord: 1:54.927 (Jorge Lorenzo 2016)