Rivalen: Sevilla FC vs. Real Betis Sevilla

Rivalen: Sevilla FC vs. Real Betis Sevilla

Het kan gloeiend heet zijn in Andalusië. Maar als Sevilla en Betis elkaar treffen dan loopt de temperatuur nog verder op. De 'derbi sevillano', op alle vlakken de heetste derby van Spanje.

Zowel de flamenco als het stierenvechten vindt zijn oorsprong in Zuid-Spanje. Aan de ene kant de melancholieke en ritmische klanken van de volksmuziek, aan de andere kant de bloedige strijd op leven en dood. Dat contrast zien we ook terug in de stadsderby. Groen tegen rood. De elite van Sevilla tegen Betis, de club van de arbeidersklasse.

Het mooiste clublied?

Beide clubs hebben fanatieke supporters. Betis heeft de grootste lokale aanhang, Sevilla een fantastisch clublied. Het mooiste van de stad. Of misschien wel van de wereld.

Rivaliteit op het veld en op de eretribune

De rivaliteit beperkt zich niet tot de fans. Er was een tijd dat Betis de clubpresident van Sevilla, José María Del Nido, de toegang tot het stadion weigerde. De Spaanse voetbalbond greep in. Dat was tegen het zere been van de excentrieke president van Betis, Manuel Ruiz de Lopera. Del Nido kreeg zijn plek: in een uithoek van de eretribune, pal naast de fanatieke Betis-supporters en naast een buste van de president van Betis.

Rivalen: Sevilla FC vs. Real Betis Sevilla

El botellazo (klap met een fles)

Andalusisch temperament uit 2007. Betis-fans konden de dreigende bekeruitschakeling tegen de rivaal niet verteren: coach Ramos werd geraakt door een fles uit het publiek en raakte buiten bewustzijn.

Historische trauma's

Veintidós. Spaans voor 22. Het getal noemen is genoeg om bij Betis-fans oude wonden open te rijten. De grootste nederlaag ooit tegen de eeuwige rivaal Sevilla: 22-0 in 1918. Ja, natuurlijk waren er verzachtende omstandigheden. Dienstplichtige spelers kregen geen verlof. En tot grote woede van Real Betis werd het duel niet verplaatst. Daarom stelde de club uit protest een jeugdteam op. Dat trauma sleept Betis nu bijna honderd jaar met zich mee. Maar het kan ook bogen op een troef: het won het eerste officiële duel in de thuishaven van Sevilla. Een schande voor stadion Ramón Sánchez-Pizjuán.

De overmacht van Sevilla FC

Slechts negen Spaanse clubs wonnen ooit de Spaanse titel. Waaronder de twee rivalen uit Andalusië. Sevilla heeft Betis de laatste jaren ingehaald. De club pakt weer prijzen. Ook in Europa. Ondertussen degradeerde Betis in 2009 en 2014. In de laatste tien derby's won Betis slechts een keer. Zes keer op rij wist Betis zelfs niet te scoren. De voortekenen zijn ongunstig. Maar soms weet de stier de matador te grazen te nemen. Dat weten ze in Zuid-Spanje maar al te goed...

Sevilla FC vs. Real Betis Sevilla - prijzen

Sevilla FC
 
1 x Primera División (1946)
5 x Copa del Rey (1935, 1939, 1948, 2007, 2010)
1 x Supercopa (2007)
5 x Europa League (2006, 2007, 2014, 2015, 2016)
1 x Supercup (2006)
Real Betis Sevilla
 
1 x Primera División (1935)
2 x Copa del Rey (1977, 2005)
-
-
-
Rivalen: Sevilla FC vs. Real Betis Sevilla

Biri Biri

De fanatiekste fans van Sevilla heten de Biris Norte. Die naam komt van de Gambiaanse speler Alhaji Momodo Nije, beter bekend als Biri Biri. Hij speelde in de jaren '70 voor Sevilla. Al had hij eigenlijk voor Betis moeten uitkomen. Hij had namelijk al een deal met die club, maar liet zich in het vliegtuig ompraten door een fanatieke Sevilla-supporter.