De belofte: Iñaki Williams

De belofte: Iñaki Williams

Zijn ouders ontvluchtten een burgeroorlog. Hij werd geboren in Bilbao. Arsenal, Manchester City en naar verluidt ook Real Madrid tonen interesse. Iñaki Williams heeft de wereld aan zijn voeten.

De trots van Baskenland

Voetbal is in Spanje meer dan een sport. Barcelona en Athletic Bilbao belichamen het verlangen naar onafhankelijkheid van hun regio's. De Basken gaan daarin een stukje verder. Voor hun is Athletic het nationale team. Daarom komen er alleen maar Basken uit voor de club. De selectie bestaat uit namen als Etxeita, Etxebarria, Iturraspe. In dat rijtje valt Iñaki Williams op. En niet alleen door zijn achternaam of huidskleur.

'Weergolazo'

De veelzijdige aanvaller is pijlsnel en met zijn 1,86 meter fysiek sterk. Wat hem vooral onderscheidt, is zijn inzicht, jong als hij is. Williams voelt haarfijn aan waar de ruimtes liggen. Zijn fijnbesnaarde techniek maakt het plaatje compleet. Daardoor scoorde hij al enkele weergaloze goals. Oftewel, (weer)golazos zoals ze in Spanje zeggen. Kijk maar:

Bask uit Afrika

Zijn ouders ontvluchtten de Liberiaanse burgeroorlog. Ze vestigden zich uiteindelijk in Bilbao. Daar werd Iñaki Williams geboren als Bask. De talentvolle aanvaller zegt daarover: "Mijn wortels liggen in Afrika, maar ik voel me Bask."

Van de derde divisie naar het nationale elftal

Hij begon zijn voetbalcarrière bij Natación Pamplona. In 2012 lijfde Athletic hem in. Hij maakte meteen indruk in het jeugdteam en promoveerde vervolgens naar het tweede elftal. Op het derde Spaanse niveau kwam hij tot 32 duels en 21 goals. Genoeg om in 2014/2015 op te mogen draven bij het grote Athletic. Dat jaar kwam hij tot een goal en een assist. Zijn echte doorbraak kwam vorig seizoen: acht doelpunten en vier assists. Dat bleef niet onopgemerkt. Inmiddels is hij ook Spaans international. Bij zijn debuut verving hij dat andere grote talent, Marco Asensio

Iñaki Williams had afgelopen zomer de clubs voor het uitkiezen. Maar hij verlengde zijn contract tot 2021. En zo kunnen we Williams ook dit seizoen in Baskenland bewonderen.

Voetbalpaspoort
Naam Iñaki Williams Arthuer
Nationaliteit Spaans
Geboren 15 juni 1994, Bilbao (E)
Leeftijd 22
Lengte 1,86 meter
Huidige club Athletic Bilbao
Positie aanvaller, centrumspits
Rugnummer 11
Favoriete voet rechter
Jeugdclubs Natación Pamplona
Debuut Athletic Bilbao - Córdoba CF (6 december 2014, San Mamés)
Instagram geen officieel account
Twitter @Williaaams45