Clubprofiel: Real Madrid

Clubprofiel: Real Madrid

De waardevolste club ter wereld, de meeste titels in de Champions League én in de Primera División. Real Madrid wordt niet voor niets De Koninklijke genoemd.

De Koninklijke

Real Madrid werd in 1902 opgericht als Madrid Club de Fútbol. In 1920 ontving het de titel Koninklijk (Real) van koning Alfons XIII. De thuiswedstrijden werkt het af in Estadio Santiago Bernabéu in Madrid, met ruimte voor 81.000 toeschouwers. Real Madrid komt al vele jaren uit in de hoogste Spaanse voetbaldivisie, de Primera División, en was in 1928 zelfs een van de oprichters van deze competitie. De eerste landstitel behaalde de Madrilenen vier jaar later, in 1932. Daarna zouden er vele volgen: Real werd 32 keer landskampioen. Geen enkele club in Spanje kreeg dat nog voor elkaar.

Handvol Nederlanders

De lijst met Nederlanders die in de Primera División hebben gespeeld is behoorlijk lang. Toch zijn er maar acht spelers die voor Real Madrid uitkwamen. De eerste die zijn geluk in de Spaanse hoofdstad ging beproeven was John Metgod in 1982. Hij stond twee jaar op de loonlijst van Real en speelde 49 duels. Vijftien jaar nadat hij vertrokken was, dook er pas weer een nieuwe Nederlander op: Clarence Seedorf. De middenvelder die in 1995 met Ajax de Champions League won, kwam na een jaar Sampdoria over naar Real. Hij speelde 121 duels in het wit. Daarna volgden Ruud van Nistelrooij, Arjen Robben, Wesley Sneijder, Royston Drenthe, Klaas-Jan Huntelaar en Rafael van der Vaart. Eigenlijk kan alleen Van Nistelrooij terugkijken op een succesvolle periode. De spits pakte drie prijzen en werd in 2007 zelfs topscorer van de Primera División. 

Leo en Guus

Real Madrid heeft tot op heden maar twee Nederlandse trainers gehad: Leo Beenhakker en Guus Hiddink. Beenhakker werd in drie seizoenen drie keer kampioen, pakte een keer de beker en won een keer de supercup. Don Leo keerde in het seizoen 1991/1992 nog een half seizoen terug als interim-trainer. Hiddink won het WK voor clubs, maar werd desondanks wegens tegenvallende resultaten ontslagen. 

Geld moet rollen

In 2000 kreeg de Koninklijke een nieuwe clubpresident: Florentino Pérez. Zijn doel was om van Real Madrid de grootste en beste club ter wereld te maken. Dat probeerde hij door alleen maar spelers met grote namen aan te trekken: Luís Figo, Zinedine Zidane, de Braziliaanse Ronaldo en David Beckham. In eerste instantie leek deze aanpak te werken, maar na drie prijzen in de eerste drie jaar ging het daarna een stuk minder. Pérez hield de eer aan zichzelf en stapte in 2006 op. Het duurde niet lang voordat hij herkozen werd: in 2009 werd hij opnieuw aangesteld als vervanger van Vicente Boluda. 

image In de schulden

In de schulden

Ondanks dat de aanpak van Florentino Pérez lijkt te werken heeft de club wel enorme schulden. Real Madrid is niet de enige Spaanse club met forse schulden. De totale schuld van clubs in de Primera División en in de Segunda División bedroeg in 2015 maar liefst € 2,75 miljard. De totale schuld van de Koninklijke bedroeg in 2014 - hou je vast - € 602 miljoen. 

Het kost wat...

Pérez ging verder waar hij in 2006 gebleven was: het aantrekken van grote namen. De eerste speler die hij presenteerde was de Braziliaan Kaká. Die kwam voor € 68 miljoen over van AC Milan. Niet lang daarna nam Real Cristiano Ronaldo over van Manchester United voor een recordbrdrag van € 94 miljoen. De presentatie van de op dat moment duurste speler aller tijden lokte 80.000 waanzinnige fans naar het stadion. Daarmee zat het stadion bijna tot aan de nok toe gevuld.

Maar dan heb je ook wat

In het seizoen 2011/2012 werd Real eindelijk weer eens kampioen. In 2014 won het na jaren zonder Europese prijs weer eens de Champions League. Gareth Bale, die nog net iets duurder was dan Ronaldo (€ 100 miljoen), maakte in de finale tegen Atlético de winnende goal. Twee jaar later versloeg het de andere club uit Madrid opnieuw in de finale van het kampioenenbal. Dat was voor Real de elfde keer dat het het toernooi won. Pérez' plan lijkt dus toch zijn vruchten af te werpen. Nu alleen nog even de schulden wegwerken en dan gaat het pas weer écht goed met Real Madrid.