Clubprofiel: FC Barcelona

Clubprofiel: FC Barcelona

Een stadion dat plaats biedt aan 100.000 man, de beste spelers ter wereld en een prijzenkast die bijna uit zijn voegen barst. FC Barcelona is groot. Heel groot.

Més que un club

De bekendste slogan van Barcelona is Catalaans voor 'Meer dan een club'. De zin vind je ook terug op de tribunes van Camp Nou, het stadion waar Barça haar thuiswedstrijden speelt. En dat het meer dan een club is, klopt. FC Barcelona is een gevoel, iets dat je moet ervaren.

Naast voetbal spelen de Catalanen ook basketbal, handbal en rolhockey op zeer hoog niveau. Sinds de invoering van de Primera División in 1928 werd Barcelona 24 keer landskampioen. Alleen Real Madrid (32) won meer landstitels.

Nederlanders bij FC Barcelona

Tegenwoordig zijn het vooral de Latijns-Amerikanen die voor de grootste successen zorgen. Maar er zijn ook genoeg Nederlanders die in Camp Nou hebben gespeeld. Op dit moment staat er maar een Nederlander op de loonlijst: doelman Jasper Cillessen. Johan Cruijff was de eerste die de oversteek naar Spanje maakte om voor FC Barcelona te spelen. Hij stond vijf jaar onder contract, maar was er minder succesvol dan in zijn periode als trainer. Andere Nederlanders die in het blauw-rood speelden zijn Mark van Bommel, Giovanni van Bronckhorst, Philip Cocu, Patrick Kluivert, Ronald Koeman en Johan Neeskens. 

image Cruijffs dreamteam

Cruijffs dreamteam

Johan Cruijff was van 1988 tot 1996 trainer van FC Barcelona. Na een aantal jaar begon zijn specifieke tactiek vruchten af te werpen. Zo doorbrak Barça de jarenlange dominantie van Real Madrid en wist het vier jaar op rij kampioen te worden. Daarnaast wisten de Catalanen in deze periode ook meerdere Europese en nationale bekers te winnen. Aan de bloeiperiode kwam in mei 1994 een eind. Het verloor toen de finale van de Champions League met 4-0 van AC Milan. De grootste oorzaak was het vertrek van meerdere kwalitatief zeer goede spelers zoals Ronald Koeman.

Latijns-Amerikaanse dominantie

FC Barcelona heeft in haar 117-jarige bestaan een behoorlijke lijst opgebouwd met Latijns-Amerikaanse spelers. Op dit moment heeft Barça een voorhoede die alleen maar bestaat uit Latijns-Amerikanen: het trio 'MSN', Lionel Messi uit Argentinië, Luis Suárez uit Uruguay en Neymar uit Brazilië. Naast deze geweldige aanvallers staan er momenteel nog meer Latijns-Amerikanen onder contract: Javier Mascherano, Adriano en Rafael Alcântara. Bekende spelers uit het verleden zijn onder anderen: Diego Maradona, Javier Saviola, Daniel Alves, Ronaldinho, Rivaldo, Alexis Sánchez. 

image Cruijffs dreamteam

Simply the best

Begin 2010 werd FC Barcelona verkozen tot beste voetbalclub in de periode 1991 - 2009. Gedurende deze achttien jaar slaagden de Catalanen erin om maar liefst 33 prijzen te pakken. Dat waren zowel nationale als internationale prijzen. In deze tijd waren er verschillende Nederlanders actief, spelers en trainers. De drie Nederlandse trainers tijdens die periode waren Johan Cruijff, Louis van Gaal en Frank Rijkaard. Alledrie wisten ze met de club uit Catalonië verschillende prijzen te pakken. 

image Leuk weetje over FC Barcelona

Leuk weetje over FC Barcelona

FC Barcelona is de enige club die sinds de invoering van Europees voetbal in 1955 elk jaar aan een van de toernooien meedeed. Resultaat: vijf keer winst in de Champions League en vier keer winst in de Europacup II. Naast de toernooien die Barça als winnaar afsloot, werd het ook nog drie keer tweede in de Champions League en twee keer tweede in de Europacup II.