Rivalen: Liverpool vs. Manchester United

Rivalen: Liverpool vs. Manchester United

Tijdens de North-West derby staat de tijd even stil. De rivaliteit tussen Liverpool en Manchester United ontstijgt het voetbal en gaat meer dan een eeuw terug. When Britain ruled the world.

Het centrum van het voetbaluniversum

Slechts 50 kilometer scheidt Liverpool van Manchester. Ooit waren de steden samen het kloppend hart van Engeland tijdens de industriële revolutie. Beide drukten ze ook cultureel hun stempel op het land. Liverpool met de Beatles en Manchester met Oasis (al is Noel Gallagher City-fan). Tegenwoordig zijn de steden het decor voor de belangrijkste derby in het Engelse voetbaluniversum.

Made in Manchester, for trade in Liverpool

Destijds werd dat wat in Manchester werd gemaakt, in Liverpool verhandeld. De havenstad en de textielstad kwamen samen tot grote bloei. Dat veranderde toen Manchester een kanaal naar zee liet graven. Daardoor konden ze Liverpool omzeilen. Verraad volgens de havenstad. Maar een prestatie om trots op te zijn volgens Manchester. Niet voor niets prijkt er nog altijd een zeeschip op het embleem van Manchester United.

Verhitte gemoederen

De gemoederen lopen soms hoog op. De Red Devils werden ooit onthaald met traangas. En United-legende Gary Neville provoceerde het thuispubliek na een United-overwinning in de laatste minuut.

Rivaliserende voetbalgiganten

Het strijdtoneel heeft zich verplaatst naar het voetbalveld. Vooral omdat de voetbalgiganten elkaar naar de kroon steken. Liverpool en United zijn de succesvolste Engelse clubs ooit. In de jaren '70 en '80 waren de Reds heer en meester. Toch ging de media-aandacht uit naar het United van playboy George Best. Tot grote irritatie van de arbeidersclub uit Liverpool.

image Liverpool-icoon: Steven Gerrard

Liverpool-icoon: Steven Gerrard

Liverpool-legende Steven Gerrard kon bij andere clubs het veelvoudige verdienen. Maar hij bleef de club trouw. Zijn huis zit vol met geruilde shirts. Maar geen enkele van United.

image United-icoon: Wayne Rooney

United-icoon: Wayne Rooney

United-captain Rooney werd op een steenworp afstand van Anfield geboren. Maar als voormalig Everton-speler moet hij niets van Liverpool hebben.

Sportieve frustratie

Omgekeerd wekten opeenvolgende Liverpool-titels afgunst in Manchester. Bij zijn aanstelling drukte Alex Ferguson de frustratie het best uit. Volgens hem was zijn belangrijkste doel 'knocking Liverpool right off their f*cking perch. And you can print that.' En dat is precies wat hij deed. In 1993 won United na 26 jaar weer de landstitel. Sindsdien maken de Red Devils de dienst uit. Terwijl United onder Ferguson landstitel na landstitel won, wacht Liverpool dit seizoen op de eerste landstitel in 26 jaar.

Rivalen, maar toch hetzelfde

Ondanks de onderlinge afkeer hebben beide clubs veel gemeen. Ze zijn de succesvolste Engelse voetbalclubs. Beide komen uit Noordwest-Engeland en bij beide clubs legden Schotse managers de basis van het succes.

Geen transfers naar de rivaal

Er zijn spelers die beide shirts hebben gedragen. Zoals Michael Owen. De legendarische United-coach Matt Busby was als speler zelfs aanvoerder bij Liverpool. Maar niemand haalt het in zijn hoofd rechtstreeks naar de rivaal over te gaan. De clubs verkopen al meer dan vijftig jaar geen spelers aan elkaar.

image Manchester nationaal beter, Liverpool internationaal

Manchester nationaal beter, Liverpool internationaal

United won meer nationale prijzen en is ook de bovenliggende partij in de onderlinge duels. Dankzij Ferguson kwam United op twintig Premier League-titels tegen achttien voor Liverpool. Liverpool won meer Europese titels. Waaronder vijf keer de belangrijkste Europese beker.

Liverpool vs. Manchester United - Prijzen

Manchester United
20 x Landstitel
3 x Europacup 1 / UEFA Champions League
12 x FA Cup
4 x League Cup
1 x UEFA Super Cup
21 x Charity / Community Shield
 
 
1 x Europacup 2
1 x FIFA Club World Cup
1 x Intercontinental Cup
Liverpool
18 x Landstitel
5 x Europacup 1 / UEFA Champions League
7 x FA Cup
8 x League Cup
3 x UEFA Super Cup
15 x Charity / Community Shield
1 x Football League Super Cup
3 x UEFA Cup