Rivalen: Mourinho vs. Guardiola

Rivalen: Mourinho vs. Guardiola

José Mourinho en Pep Guardiola waren ooit collega's in Barcelona. Dit seizoen treffen ze elkaar opnieuw. In Manchester, maar nu als gezworen rivalen.

Eén stad, twee kleuren. Manchester United en City gunnen elkaar het licht in de ogen niet. En alsof dat niet genoeg is vechten ook José Mourinho en Pep Guardiola hun jarenlange vete uit in de Engelse industriestad. Met de Manchester Derby als hoogtepunt.

Van collega's naar rivalen

Tussen 1996 en 2000 werkten de twee als speler en assistent samen bij Barcelona. Hun rivaliteit begint in 2008. Barcelona passeerde Mourinho als opvolger van Rijkaard. Tot onvrede van de Special One benoemde Barcelona Guardiola. Twee jaar later schakelde Mourinho's Internazionale Barcelona uit in de Champions League. Het duel werd ontsierd door onvriendelijkheden. Ook van de coaches. Het kookpunt werd bereikt toen Mourinho aan de slag ging bij Barcelona's rivaal Real Madrid. Managers, spelers en overige staf vlogen elkaar bij verschillende Clásico's in de haren.

De krijgsheer en de kunstenaar

Nu vertegenwoordigen ze tegengestelde zijden van dezelfde stad. Dat is geen toeval. Ze zijn elkaars tegenpolen in voetbalfilosofie en persoonlijkheid. Voor Mourinho telt alleen de winst. Het doel heiligt elk middel. Psychologische oorlogsvoering, intimidatie. Niets is te gek. Want alleen winnaars schrijven geschiedenis. Verliezers worden vergeten. Dat is de boodschap van José Mourinho. Maar als de Portugees een krijgsheer is dan is Guardiola een bezeten kunstenaar. Alleen winnen is niet genoeg. Voetbal is scheppende kunst, het is vermaak. Guardiola is de tovenaarsleerling van Cruyff. Altijd op zoek naar de perfecte wedstrijd.

Onderlinge duels 
Mourinho wint 3 keer
Gelijk 6 keer (1 x winst Guardiola na strafschoppen)
Guardiola wint 7 keer

 

Niet alleen tegenpolen

Toch zijn ze ook een beetje hetzelfde. Ze delen hun tomeloze ambitie en bezetenheid. Ze eisen het uiterste van hun spelers. Totale loyaliteit. De intensiteit waarmee ze het spel benaderen is bijna niet te verdragen. Elk detail staat in dienst van de voetbalmissie. Zelfs de graslengte. Guardiola ziet het gras het liefst zo kort mogelijk om vloeiend aanvalsspel mogelijk te maken, Mourinho ziet het het liefst zo lang mogelijk om het spel van de tegenstander te ontregelen.

Pep wil de Special One evenaren

Hun rivaliteit haalt het slechtste in hen naar boven. Zoals de prikkende vinger van Mourinho in het oog van Guardiola's assistent. Of het interview waarin Guardiola de Portugees "el p*to jefe, el p*to amo" noemde (dat we liever niet vertalen). Maar bovenal stijgen ze door de tweestrijd ook boven zichzelf uit. Zo liet Guardiola zich ontvallen dat Mourinho hem een betere coach heeft gemaakt. In onderlinge duels is de Spanjaard beter. Maar de Portugees werd kampioen in vier verschillende landen. Belangrijker nog, Mourinho heeft een prijs meer gewonnen. Guardiola hoopt hem dit seizoen te evenaren.

Mourinho vs. Guardiola - prijzen

Mourinho
 
2 x Champions League
1 x UEFA Cup
3 x Premier League
1 x FA Cup
3 x League Cup
1 x Community Shield
2 x Serie A
1 x Coppa Italia
1 x Italiaanse Super Cup
1 x La Liga
1 x Copa del Rey
1 x Spaanse Super Cup
2 x Portugese League
1 x Portugese Cup
1 x Portugese Super Cup
Totaal: 22
Guardiola
 
2 x Champions League
3 wereldbeker voor clubs
3 x La Liga
3 x Spaanse Super Cup
3 x UEFA Super Cup
2 x Copa del Rey
3 x Bundesliga
2 x Duitse Cup
Totaal: 21