Alles over de one and only Manchester derby

Alles over de one and only Manchester derby

De historische Manchester derby tussen Manchester United en Manchester City, een beladen duel vol spanning, rivaliteit en prachtige doelpunten.

Ieder seizoen kijkt heel Manchester uit naar de Manchester derby. De topclubs uit de industriestad bestrijden elkaar jaarlijks twee keer in de Premier League. En dat doen ze al sinds 1881. Een klassieker dus, net zoals Ajax - Feyenoord dat in Nederland is. Maar dan in dezelfde stad.

Manchester derby: wie is de sterkste van de stad?

Lange tijd heerste United in Manchester. Het won de meeste prijzen, had aanzienlijk meer te besteden en in de Manchester derby waren ze vaak de bovenliggende partij. Dat deed pijn bij Manchester City en zijn fans. Maar dat veranderde. Sinds 2007 is City in handen van rijke investeerders en werden er topspelers aangetrokken, waaronder Carlos Tevez en Sergio Agüero. De club presteert sindsdien steeds beter en in 2012 en 2014 mocht het zich zelfs tot landskampioen kronen. De Manchester derby kan dus alle kanten op!

Historisch doelpunt: Denis Law

Manchester United kende ook mindere perioden. Dit doelpunt uit 1974 is daarvoor tekenend. Denis Law, overgestapt van United naar City, scoort met een subtiel hakje het winnende doelpunt tegen zijn oude club. Met als gevolg dat Manchester United degradeert naar het tweede niveau. Met gebogen hoofd neemt hij de felicitaties van zijn medespelers in ontvangst.

Doelpuntenfestijnen

Op 12 november 1881 werd de allereerste Manchester derby gespeeld. West Gorton (nu Manchester City) versloeg Newton Heath (nu Manchester United) met 3-0. Lekker veel doelpunten dus, en nog steeds wordt er in de Manchester derby vaak met scherp geschoten. Zo zorgden de twee rivalen in 2009 voor een waar doelpuntenfestijn waarin Manchester United aan het langste eind trok: 4-3. Michael Owen was toen de gevierde man die diep in de blessuretijd de winnende binnenschoot. Twee jaar later was het weer vaak raak, maar dan vooral voor City. Uitgerekend op Old Trafford werd het maar liefst 1-6!  De grootste thuisnederlaag van Manchester United sinds 1955. En dat als regerend landskampioen.

De beroemde omhaal van Rooney

Een doelpunt om je vette fish and chips-vingers bij af te likken. Uit een bizarre omhaal scoort Wayne Rooney het winnende doelpunt tegen de grote rivaal. Out of this world!

Rivaliteit

De rivaliteit tussen de fans van Manchester United en Manchester City is groot. Supporters van het winnende team krijgen de zogenaamde bragging rights, het recht om op te scheppen. Lekker collegaatje-treiteren bij de koffieautomaat dus. Naast al het leedvermaak veroorzaakt de Manchester derby ook flink wat kattenkwaad. Zo hing er in Old Trafford decennialang een spandoek waarop het aantal titelloze jaren van City werd bijgehouden. En in 2007 trokken Manchester City-supporters massaal het shirt van AC Milan aan, nadat de Italianen ten koste van Manchester United de Champions Leaguefinale behaalden.

Bragging rights

De winnaar van de Manchester derby verdient de zogenaamde bragging rights, het recht om op te scheppen. Louis van Gaal, voormalig trainer van de Mancunians, legt in steenkolenengels even haarfijn uit hoe dat is.

Alles over de one and only Manchester derby

Feiten over de Manchester derby

  • Manchester United won de derby 71 keer, terwijl Manchester City 49 keer de sterkste was. 51 keer werd het gelijk.
  • In de jaren 90 won Manchester City geen enkele Manchester derby.
  • Topscorer: Wayne Rooney (Manchester United) - 11 goals
  • Jongste doelpuntenmaker: Marcus Rashford (Manchester United) - 18 jaar en 141 dagen.
  • Meest gespeelde Manchester derby's: Ryan Giggs (Manchester United) - 36 wedstrijden
  • Peter Schmeichel keepte voor zowel Manchester United als Manchester City. Hij speelde 12 derby’s en verloor er nooit een.
  • Meer spelers die voor beide teams de derby speelden: Carlos Tevez, Owen Hargreaves, Andy Cole en Andrei Kanchelskis.

 

Manchester derby fans