De belofte: Marcus Rashford

De belofte: Marcus Rashford

Afgelopen februari speelde hij nog in het beloftenelftal. In mei was hij international en in juni speelde hij op het EK. Het is rap gegaan met de carrière van de pas achttienjarige Marcus Rashford.

Debuut onder Van Gaal

Het is niet zo gek dat de tiener in een exclusief rijtje met topvoetballers staat. Iniesta, Müller, Alaba, Xavi, Seedorf, allen debuteerden onder Louis van Gaal. Alleen deze jonge Red Devil was zo snel zo doorslaggevend. Hij scoorde bij zijn Europees debuut, bij zijn Premier League-debuut, bij zijn interlanddebuut en misschien wel de belangrijkste van allemaal… Hij scoorde de winnende bij zijn derbydebuut tegen Manchester City. De verwachtingen zijn torenhoog. Rashford kan net zo goed worden als Patrick Kluivert, aldus Van Gaal.

Van zero naar hero

De tiener liet zich in februari voor het eerst gelden. Door een blessure van Martial werd Rashford letterlijk van de tribune geplukt. Hij mocht in het Europa League-duel tegen FC Midtjylland beginnen. Met twee doelpunten veroverde Rashford meteen de harten op Old Trafford. Enkele dagen later herhaalde hij zijn kunstje met twee treffers tegen Arsenal. Toenmalig bondscoach Roy Hodgson had genoeg gezien. De jonge Red Devil kreeg zijn kans in het nationale shirt. Met een doelpunt bij zijn interlanddebuut verdiende Rashford ook een plek in de Engelse EK-selectie. Zijn contract met Manchester United is inmiddels verlengd. Welke scholier verdient € 25.000 per week?

De kroonprins van koning Zlatan

Ook dit seizoen doet de teen sensation van zich spreken. Bij zijn invalbeurt tegen Hull City scoorde Rashford vlak voor tijd de winnende. Door de komst van Ibrahimović leek Rashford pas op de plaats te moeten maken. Maar de transfer van de Zweed is misschien wel een blessing in disguise. Een terugslag van de jonge Rashford is niet te voorkomen. Als stand-in kan de tiener rijpen in de schaduw van de grote Zlatan. De koning met het eeuwige voetballeven is 35. Maar zijn opvolger staat al klaar.

Voetbalpaspoort
Naam Marcus Rashford
Nationaliteit Engels
Geboren 31 oktober 1997, Manchester (GB)
Leeftijd 18
Lengte 1,80 meter
Huidige club Manchester United
Positie aanvaller, centrumspits
Rugnummer 19
Favoriete voet rechter
Jeugdclubs Manchester United Academy
Debuut Manchester United - Midtjylland (25 februari 2016, Old Trafford)
Instagram /marcusrashford
Twitter @MarcusRashford