Clubprofiel: Manchester United

Clubprofiel: Manchester United

Manchester United is de koning van de Premier League-jungle. De grootste, rijkste en succesvolste club van allemaal. En met een erelijst die zijn weerga niet kent.

Trotse koning van de Premier League

Je hebt clubs die strijden om te overleven op het hoogste niveau. Of teams die willen stunten met plaatsing voor Europees voetbal. Je hebt ook clubs die zich richten op een plek in de Champions League. Slechts een select groepje speelt voor het kampioenschap. Maar ver, ver daarboven, eenzaam aan de top van de voedselketen, daar zit de leeuw. Vanaf zijn rots kijkt hij uit over zijn koninkrijk. Manchester United is de koning van de Premier League. De club won meer dan de helft van alle Premier League-titels. Zo kennen we de Red Devils nu. Toch was dat weleens anders.

Alex Ferguson: de verlosser van United

De renaissance van de Mancunians begon met de komst van manager Alex Ferguson in 1986. Zijn aanstelling leidde tot een big bang in het Engelse voetbaluniversum en zette de competitie volledig op zijn kop. Uniteds herrijzenis viel vrijwel samen met het begin van de Premier League zoals we die nu kennen. 26 jaar lang had United de landstitel niet gewonnen. Maar vanaf 1992 won United de nieuw opgezette competitie maar liefst dertien keer. Zo haalden de Mancunians rivaal Liverpool in als succesvolste Engelse club. De Red Devils zijn nu met twintig landstitels de recordkampioen. En adel verplicht. Zoals het succes samenviel met de komst van Ferguson, zo begon ook het verval na zijn vertrek. Sinds de legendarische Schot met pensioen ging won United geen enkele landstitel meer.

image Sir Alex Fergusons prijzenkast

Sir Alex Fergusons prijzenkast

5 x FA Cup
4 x Football League Cup
10 x FA Community Shield
1 x Europacup voor bekerwinnaars
1 x UEFA Super Cup
2 x UEFA Champions League
1 x FIFA wereldkampioenschap voetbal voor clubs
1 x wereldbeker/Intercontinental Cup

De rijkste club ter wereld

Het is nu aan José Mourinho om United weer naar de top te brengen, koste wat kost. De Portugees mocht daarom bijvoorbeeld een recordbedrag betalen voor Paul Pogba. United wist Real Madrid af te troeven in de strijd om de Fransman. Niet zo lang geleden ging dat nog anders. Toen gaf United-ster Cristiano Ronaldo gehoor aan de lokroep van de Koninklijke. Die dagen zijn voorbij. De oorlogskas van de Mancunians is enorm. Volgend jaar is United waarschijnlijk weer de rijkste club ter wereld. Met een verwachte jaaromzet van € 650 miljoen haalt het dan Spaanse grootmachten als Real en Barcelona in.

George Best, de vijfde Beatle

Velen hebben de titel van vijfde Beatle geclaimd. De meeste van hen hadden een directe band met de band. George Best werd met name vanwege zijn lange haren en uitbundige leefstijl gezien als vijfde bandlid.

BV United

Manchester United is nu een ijzersterke merknaam. Dat is het resultaat van een uitgekiend commercieel beleid. De club weet de aantrekkingskracht van spelers te verzilveren. Sterren dragen bij aan de ontwikkeling van het merk United. David Beckham was zo'n speler die het voetbal oversteeg. De Engelsman met de fluwelen trap heeft United mateloos populair gemaakt in Azië. Maar er zijn meer iconen uit het rijke verleden van de Mancunians. Denk aan Ryan Giggs, Eric Cantona en George Best. Net als Beckham idolen van hun tijd. Pogba en Ibrahimović treden nu in hun voetsporen. Een United-legende word je overigens niet zomaar. Daarvoor moet je de club eerst weer koning van de Premier League-jungle maken.

Kungfu Cantona

De altijd zo temperamentvolle Cantona ging in januari 1995 zijn boekje te buiten in de wedstrijd tegen Crystal Palace. Met een heuse karatetrap vloerde hij een scheldende fan. De Engelse bond gaf hem vervolgens een schorsing van negen maanden.