Clubprofiel: Liverpool FC

Clubprofiel: Liverpool FC

Tienduizenden die met de handen in de lucht luidkeels 'You'll never walk alone' zingen. Dat is een ritueel bij clubs als Feyenoord en Borussia. Maar de traditie begon een halve eeuw geleden. Bij Liverpool.

De gouden jaren van Liverpool

Muziek en voetbal gaan hand in hand in de Noord-Engelse havenstad. Niet zo gek. Het is de geboortegrond van én de Beatles én voetbalgigant Liverpool FC. Toch liggen de hoogtijdagen in het verleden. Tussen 1964 en 1990 veroverde Liverpool de wereld: dertien landskampioenschappen en zeven Europese prijzen. Maar dat was Yesterday.

image 'You'll never walk alone'

'You'll never walk alone'

Het nummer is zo verweven met de Reds dat het in het clublogo en in de stadionpoort (Shankly Gates) is vereeuwigd. Als Liverpool en Borussia Dortmund elkaar treffen, dan zingen de tienduizenden supporters gezamenlijk 'We’ll never walk alone'.

Liverpools DNA: tragiek, voetbal en muziek

De beroemde cover van Gerry & the Pacemakers gaat over loyaliteit en broederschap. Natuurlijk is dat het clublied van Liverpool FC. 

When you walk through a storm,
hold your head up high
And don't be afraid of the dark
At the end of the storm,
there's a golden sky.

image 'You'll never walk alone'

Tragiek en rampen

Vanaf eind jaren '80 raakte de club in verval. De Reds wisten bijvoorbeeld de Premier League nog nooit te winnen sinds die in 1992 werd ingevoerd. Bovendien werd Liverpool in die jaren '80 opgeschrikt door twee grote supportersrampen. Bij het Heizeldrama in 1985 en de Hillsboroughramp vier jaar later vielen honderden doden en gewonden. Dat leed draagt de club nog altijd met zich mee.

image

Bij de Hillsboroughramp in 1989 kwamen 96 Liverpool-fans om door verdrukking na een paniekuitbraak. De ramp vond plaats tijdens een wedstrijd in de halve finale van de FA Cup tussen Liverpool en Nottingham Forest.

De arbeidersclub en de Money League

De Reds worden op financieel gebied overvleugeld door de concurrentie. In de Deloitte Football Money League staat Liverpool achter Chelsea, City en Arsenal. United heeft jaarlijks zelfs € 130 miljoen meer te besteden. Daarom lukt het Liverpool niet de beste spelers te behouden. Fernando Torres, Raheem Sterling, Luis Suárez. Allemaal vertrokken ze. Voldoende reden om de ticketprijzen te verhogen bedacht eigenaar Fenway Sports Group. De Amerikanen hadden niet gerekend op het felle verzet bij de fans van de arbeidersclub.

image Buurman en buurman

Buurman en buurman

Na een ruzie met Everton over de huur richtte de eigenaar van Anfield, John Houlding, in 1892 Liverpool FC op. De Everton Toffees verhuisden naar Goodison Park. Een steenworp verderop.

This is Anfield

Liverpool is de laatste jaren bezig aan een inhaalrace. Plannen voor een nieuw stadion kwamen lang niet van de grond. En misschien is dat maar goed ook. Het magische Anfield wordt nu uitgebreid. Nostalgie in een tijd waarin nieuwe stadions eruitzien als neonverlichte ruimteschepen. This is Anfield: het ruikt er ook straks nog naar zweet, tranen en voetbalglorie.

image

'This is Anfield', de beroemde tekst in de spelerstunnel die Liverpool moet inspireren en tegenstanders angst moet inboezemen bij het betreden van het veld.