Clubprofiel: Chelsea FC

Clubprofiel: Chelsea FC

Chelsea is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de top van de Premier League. De club is eigenlijk pas echt groot geworden na de overname door Abramovitsj in 2003.

Per toeval opgericht

Chelsea FC is in 1905 eigenlijk per toeval opgericht. De broers Mears kochten in 1896 de Stamford Bridge Athletics Ground in Fulham en wilden er een echt voetbalstadion van maken. Toen dat klaar was en Fulham FC weigerde in het stadion te gaan spelen, besloten de Mears zelf maar een voetbalclub op te richten. Chelsea is de naam van een van de naastgelegen wijken, maar het had ook zomaar gekund dat de club door het leven zou gaan als FC Kensington, om maar wat te noemen. 

Jubileumfeestje

In het seizoen 1954/1955 bestond Chelsea precies 50 jaar. In dat jaar werden The Blues voor het eerst landskampioen van Engeland onder leiding van Ted Drake. Daarmee verraste de club vriend en vijand, omdat het tot dan toe nog geen prijs gewonnen had en jaarlijks tegen degradatie vocht. Het succes was van korte duur: een jaar later eindigde Chelsea zestiende en werd het in de FA Cup met 4-0 uitgeschakeld door Crewe Alexandra FC, een vierdedivisieclub. Nadat in de competitie ook Blackpool FC met 4-0 te sterk bleek, werd trainer Drake ontslagen. 

Geld maakt gelukkig

In juni 2003 was de financiële situatie van de club zo dramatisch dat toenmalig eigenaar Ken Bates besloot Chelsea te verkopen. De nieuwe eigenaar werd de Russische miljardair Roman Abramovitsj. Die betaalde 60 miljoen pond en loste de schuld van 80 miljoen pond ook handje contantje af. The Blues waren in een klap schuldenvrij en konden investeren in nieuwe spelers. In het tweede seizoen na de overname (2005) werd Chelsea, wederom in een jubileumjaar kampioen van Engeland. Daarnaast wist het ook de League Cup te winnen. Vervolgens won het de Community Shield en opnieuw de Premier League. Het was de eerste Londense club die twee keer op rij kampioen van Engeland werd. Dus ja, het gezegde 'geld maakt gelukkig' gaat zeker op voor Chelsea. 

image Prijzen voor en na de overname

Prijzen voor en na de overname

In de hele clubgeschiedenis won Chelsea in totaal 26 bekers. Vijftien daarvan won het na de overname in 2003. Voor de overname wonnen The Blues twee keer de Europacup II (tegenwoordig Europa League) en een keer de UEFA Super Cup. Na de overname kwam daar de winst van de Champions League in 2012 en de Europa League in 2013 bij. Voor de overname werd het een keer kampioen, daarna nog vier keer. De FA Cup won het in totaal zeven keer, waarvan vier keer na de overname. De League Cup pakte Chelsea in totaal vijf keer, waarvan drie keer na de overname. En de Community Shield won het vier keer, waarvan twee keer na de overname. 

De beste van Europa

In 2012 was Chelsea voor het eerst in de geschiedenis de beste van Europa. In een bloedstollende finale versloegen de Engelsen FC Bayern München na strafschoppen en wonnen zo de Champions League. Dankzij deze overwinning mocht Chelsea een seizoen later meedoen aan het wereldkampioenschap voor clubs. Daar verloor het de finale met 1-0 van het Braziliaanse Corinthians. Twee jaar later was Chelsea opnieuw dicht bij de finale van het kampioenenbal. Over twee wedstrijden bleek het Spaanse Atlético Madrid net te sterk voor The Blues.

De Europa League won Chelsea ver voor de overname al twee keer, toen die nog de Europacup II heette. Een jaar na de winst van de Champions League wonnen de Londenaren deze beker opnieuw. De Amsterdam ArenA was toen het strijdtoneel van een bloedstollende finale tussen het Portugese Benfica en Chelsea. The Blues wonnen met 1-2 door een doelpunt in de allerlaatste seconde van de wedstrijd van Branislav Ivanovic.