Clubprofiel: Arsenal FC

Clubprofiel: Arsenal FC

Arsenal is een van de veertien (!) profvoetbalclubs uit Londen. Op basis van de gewonnen prijzen en de stadioncapaciteit mag het dan wel de grootste zijn, maar de laatste titel won het in 2004. 

Woolwich Arsenal

Arsenal werd in 1886 opgericht door arbeiders van de koninklijke wapenfabrieken, in eerste instantie onder de naam Dial Square. Al snel kreeg het dezelfde naam als de fabriek: Royal Arsenal. Toen het in 1893 professioneel voetbal ging spelen veranderde de naam in Woolwich Arsenal, naar de wijk in Zuidoost-Londen waar de club werd opgericht. Toen het in 1913 naar Highbury in Noord-Londen verhuisde, verdween Woolwich uit de naam.

Non-Flying Dutchman

De echte kenners zullen direct weten wie de Non-Flying Dutchman was: Dennis Bergkamp. De geboren Amsterdammer verliet Ajax in 1993 en kwam via het Italiaanse Internazionale in Londen terecht. Waarschijnlijk niet per vliegtuig, want Bergkamp heeft vliegangst. Hoe goed Bergkamp bij Arsenal was blijkt uit het feit dat de supporters hem ook wel 'God' noemden en er zelfs shirts bedrukt met rugnummer 10 en daaronder God werden verkocht. Met deze bijnaam was Bergkamp, als christen, minder blij.

Bij de opening van het nieuwe Emirates Stadium in 2006 nam Arsenal afscheid van de spits met een wedstrijd tegen Ajax. Beide ploegen speelden gedurende de eerste helft met de A-selectie, terwijl in de tweede helft oud-spelers van de clubs op het veld stapten. Een van de oud-Ajacieden was Johan Cruijff. Acht jaar na zijn afscheidswedstrijd onthulde Dennis Bergkamp zijn eigen standbeeld voor het stadion. De Non-Flying Dutchman kreeg daarmee een plekje naast Herbert Chapman, Tony Adams en oud-ploeggenoot Thierry Henry. 

De opvolger van Bergkamp

In de zomer van 2004 nam Arsenal Robin van Persie over van Feyenoord. Trainer Arsène Wenger zag in RvP de ideale opvolger van Bergkamp. Die was op dat moment al 35 en zou waarschijnlijk ieder moment kunnen stoppen. De twee speelden tot 2006 regelmatig samen en wonnen in van Persies eerste seizoen de FA Community Shield en de FA Cup. Voor van Persie zijn dat overigens de enige prijzen die hij bij Arsenal binnensleepte.

Wel won hij nog enkele persoonlijke prijzen in het rood-witte shirt van The Gunners. Zo is hij een aantal keer uitgeroepen tot speler van het jaar, en werd hij een keer topscorer van de Premier League geworden. Ook maakte hij meerdere keren het doelpunt van de maand. Van Persie staat op de achtste plaats in de lijst met topscorers aller tijden van Arsenal met 132 doelpunten in 278 duels. Andere Nederlanders die voor Arsenal uitkwamen zijn onder anderen Giovanni van Bronckhorst en Marc Overmars. 

De jeugd heeft de toekomst

Arsène Wenger gelooft stellig dat de jeugd de toekomst heeft. De Franse trainer is op dit moment de langstzittende coach in het Engelse betaalde voetbal. Wenger werd in 1996 aangesteld nadat hij eerder bij het Franse AS Nancy-Lorraine, AS Monaco en het Japanse Nagoya Grampus Eight aan het roer stond. Alleen met Monaco wist hij twee prijzen te winnen. Verder eindigde al zijn trainersavonturen prijsloos. De fans van de Londense club waren teleurgesteld dat hij, de onervaren trainer die geen prijzen pakt, werd aangesteld als opvolger van de succesvolle George Graham.

De mening van de fans veranderde al snel toen ze merkten dat hij revolutionaire veranderingen doorvoerde. Het elftal kreeg een nieuwe speelstijl, er waren speciale diëten voor de spelers en de Fransman probeerde de jeugd een kans te geven in het eerste elftal. Deze werkwijze wierp al snel zijn vruchten af. In 1998 werd Arsenal - na zeven jaar wachten - eindelijk weer eens landskampioen van Engeland.

Daarna zouden nog twee titels in de Premier League volgen. De titel in 2004 valt het meest op: gedurende het seizoen 2003/2004 verloor Arsenal geen enkele wedstrijd en werd dus ongeslagen kampioen. Deze en veel andere prestaties leverde Wenger de bijnaam Le Professeur op. Het is te hopen dat The Gunners weer eens kampioen worden, want na het jaar dat ze ongeslagen kampioen werden is dat niet meer gelukt.