TOP viert zege

TOP viert zege

in korfbaltempel Ziggo Dome

EVENEMENT IS GEWEEST
16 april 2016, 20.00 uur
Bij vlagen leek het meer een popconcert in de Ziggo Dome zaterdag dan het sportieve hoogtepunt uit het korfbalseizoen. Een fusie tussen alles wat de concertzaal en korfbal zo onderscheidend maakt.

Het was een spektakelstuk: Top/Quoratio won in een ongemeen spannend slotkwartier van PKC/SWKGroep en het 12.500-koppige publiek zat op de eerste rij, net als bij de grote artiesten die de Ziggo Dome plat spelen.

Voor het eerst in de geschiedenis was de Ziggo Dome de locatie voor de finale van de Korfbal League. Dus het was best nieuw voor de korfballiefhebbers die Ahoy’ gewend waren. Ze voelden zich in no-time thuis. Het voorprogramma bestond uit de finale van de hoofdklasse A-jeugd, gewonnen door Groen Geel, en de strijd om de derde plaats in de Korfbal League. Daarin was het Amsterdamse Blauw-Wit te sterk voor KZ/Hiltex.

Meer dan de wedstrijd

De korfbalfinale is altijd meer dan de wedstrijd zelf. Een kans voor de fans van de finalisten om zich helemaal schor te zingen voor hun club en een kans voor die duizenden korfballers in Nederland om de wereldtop van het korfbal te zien. Een indrukwekkende avond, zelfs voor de finalisten, die gewend zijn om te spelen voor een paar honderd man en nu opeens in een heksenketel vol fans, licht, show en muziek van Leona Philippo en DJ Jochen Miller mogen optreden.

Oude bekenden

De vorige twee korfbalfinales gingen ook tussen TOP en PKC. Beiden wonnen eenmaal. TOP moest dit jaar een stuk beter zijn best doen om de finale te halen dan PKC. TOP had drie play-offs tegen Blauw-Wit nodig.

TOP opende sterk door meteen 2-0 te scoren. Het antwoord van PKC was indrukwekkend: ze scoorden 7 keer achter elkaar en het leek de rest van de eerste helft alsof de finale zo’n beetje uitgespeeld was. TOP herstelde wel, maar bleef tegen de achterstand aankijken.

Inhaalslag

Na de rust leken de rollen omgedraaid en kwam TOP langzaam in de buurt van PKC. Het publiek ging er echt voor zitten. De doelpuntenmachine die PKC normaal gesproken is, stokte. Spelers als Richard Kunst en Laurens Leeuwenhoek bleven even droog staan. Ook TOP had moeite met scoren, maar had, mede dankzij de briljante afvang van vooral Daniel Harmzen, zo verschrikkelijk veel rebounds dat het team terugkwam, langszij en over PKC heen. Dat was de basis voor de overwinning van TOP.

Zinderend slot

En die hing nog aan een zijden draadje ook. Vlak voor tijd kwam TOP gelijk en een punt voor: 21-20. Maar direct daarna leek PKC uit de verdoving van de tweede helft gekomen en scoorde 21-21 en 22-21. TOP scoorde meteen 22-22.

De beslissing kwam in de laatste minuut: Rianne Echten scoorde voor TOP 23-22 en PKC had geen tijd meer voor het opzetten van een goede aanval: een gemist afstandsschot, gevolgd door een strafworp voor TOP maakte de wedstrijd af op 24-22. Het rood-witte supportersvak van TOP explodeerde.

Daarom zo uniek

Zaterdag vielen topsport en TOPsport samen. Het maakt korfbalfinales zo uniek: een keer per jaar gaat iedereen, van pupil tot senior, van ouder tot clubvrijwilliger, naar de korfbaltempel van dienst en ziet daar de beste korfballers van Nederland. Ze zien explosieve acties, technische hoogstandjes en tactische vondsten. Hier zitten oud-spelers op de tribune, die live wedstrijdcommentaar aan hun buren geven. En hier zitten vooral heel veel jonge korfballertjes, die dromen van het moment dat zij daar op het veld staan, klaar om voor meer dan 12.000 man publiek hun club naar het kampioenschap te spelen. Mooier wordt het niet.

De finale was ook op Twitter te volgen via #korfbalfinale

Lees de Twitterfeed

De finale in beeld

Agenda

Hoeveel medailles pakt Nederland in Pyeongchang?

Vrijdag 9 februari

Zeventien dagen, vijftien sporten en 29 Nederlandse topsporters. Volg van 9 tot 25 februari elke sec

Alle events

Nieuwsgierig naar álle events?

Alle events
Uitgelicht
Evenement is geweest

F1 Grand Prix van België

Na een welverdiende zomerstop mogen de Formule 1-coureurs weer aan de bak in België. Een soort van thuiswedstrijd voor Max Verstappen.

Basketbal

NBA All-Star Weekend 2018

Basketbalfans likken dit weekend hun vingers af bij Ziggo Sport. In Los Angeles komt namelijk de crème de la crème van de NBA bijeen om hun skills te laten zien. Live op je beeldscherm op kanaal 14.

Rugby

Try’s en tackles van topniveau

We zenden weer live het meest prestigieuze rugbytoernooi van het noordelijk halfrond uit: de Six Nations. Je ziet het toptoernooi van 3 februari t/m 17 maart bij Ziggo Sport. Engeland, Schotland, Ierland, Wales, Frankrijk en Italië strijden om de titel.

Ziggo Sport

Toptennis in februari

De Oranjemannen zijn terug in de wereldtop met een plek in de Davis Cup. De vrouwen spelen tegen de VS in de Fed Cup. En op het hardcourt van de Ahoy wordt het ABN-AMRO World Tennis Tournament gespeeld.