Korfballers TOP winnen weer

Ziggo Dome weer epicentrum Korfbal League

P
Lees meer

Het lukt maar weinig teams: twee keer achter elkaar de korfbalfinale winnen. TOP/Quoratio uit Sassenheim is het dit jaar gelukt: in een niet zo mooie, maar wel spannende finale in de Ziggo Dome versloegen ze het Amsterdamse Blauw-Wit met 22-18.

Korfbalhalla

De Ziggo Dome was er weer klaar voor: het jaarlijks hoogtepunt van korfballend Nederland: de finale van de Korfbal League. Voor de tweede keer in de Ziggo Dome. Met een speciaal gelegd korfbalveld, 12.000 korfbalfans en twee gespannen finalisten: TOP en Blauw-Wit.

Wat elke jaar weer duidelijk is: je kunt je eigenlijk niet voorbereiden op een wedstrijd in de Ziggo Dome. Geen wedstrijd in de competitie wordt gespeeld in zo’n grote zaal, met zoveel publiek, met zoveel lawaai en licht. Dan kun je nog vorig jaar in de finale gestaan hebben, zoals TOP vorig jaar, maar dat betekent nog niet dat je dan opeens ‘Ziggo Dome’-ervaring hebt. Tel daarbij op dat het ook nog eens de belangrijkste wedstrijd van het seizoen is, en je krijgt misschien een vaag idee, waar de korfballers en korfbalsters van de twee teams mee te maken kregen.

TOP stond eigenlijk geheel volgens verwachting in de finale, Blauw-Wit groeide pas aan het einde van de competitie in vorm en versloeg in de play-offs verrassend de finalekandidaat PKC. Twee ploegen in vorm en dus geen uitgesproken favoriet, hoewel Blauw-Wit zich graag in de underdogpositie zette.

Korfbalhalla
Gelijk opgaande strijd

Gelijk opgaande strijd

In de eerste helft en een groot deel van de tweede helft ging de strijd gelijk op. Het scorepercentage lag laag; de spanning  was op de gezichten te lezen. Pas bij 16-14 kwam TOP twee punten los en daarna wist Blauw-Wit niet meer langszij te komen. In die periode bleek de kracht van individuele spelers als Mick Snel van TOP, die juist in de slotfase schotzeker was. Daardoor bleef uiteindelijk Blauw-Wit met lege handen achter, ondanks Momo Stavenuiter en Marc Broere, die de hele wedstrijd van onschatbare waarde voor hun team waren.

In de laatste vijf minuten kon TOP de schotklok uitspelen (er moet in een aanval altijd binnen 25 seconden een keer de korf worden geraakt, waarna de schotklok wordt gereset). Het was aan Blauw-Wit om de aanval van TOP te onderbreken en dan snel te scoren. Ze wisten TOP niet meer in te halen en TOP liep zelfs nog iets uit. De eindstand  22-18 was een goede afspiegeling van hoe gelijkwaardig de ploegen waren en hoe de ervaring van TOP net het zetje richting zege was. En het bleef nog lang onrustig in de Ziggo Dome.