World Cup 2016

World Cup 2016

Luiten en Van Driel gaan down under

EVENEMENT IS GEWEEST
Live op kanaal 14
24 november 2016, 08.00 uur
We hopen natuurlijk dat Joost Luiten en Darius van Driel de World Cup of Golf dit jaar mee naar huis nemen. Is dat realistisch? Mwah nee. Al was het alleen maar omdat de beker zelf al meer dan 40 kilo weegt.

Van 24 tot en met 27 november is de internationale golftop te vinden op de Kingston Heath Golf Club in Melbourne, Australië. Op het programma staat de 58e editie van de World Cup of Golf. Een van de oudste golftoernooien ter wereld en daardoor ook zeer prestigieus. Naast Luiten en Van Driel zijn er 27 andere landenteams van twee spelers die deze titel dolgraag aan hun palmares willen toevoegen. En misschien dat de slordige $ 8 miljoen aan prijzengeld ook nog een rol speelt. Het winnende team mag in ieder geval $ 2,56 miljoen eerlijk met elkaar verdelen. Gemakkelijk wordt het niet voor de twee Nederlanders. Maar als het lukt...

image It's a bird, it's a plane, it's...

It's a bird, it's a plane, it's...

... the World Cup of Golf. Met meer dan 40 kilo schoon aan de haak is deze bokaal een van de grootste sporttrofeeën ter wereld. De enorme beker is gemaakt van verguld sterlingzilver en draagt het motto van het evenement: 'International Goodwill through Golf'.

Australië's beste

Het strijdtoneel van de World Cup is net als in 2013 de prachtige en natuurrijke baan van de Kingston Heath Golf Club in Melbourne, Australië. Kingston Heath is een van de beste banen van Australië en staat steevast in de top 50 beste golfcourses in de wereld. Golfers roemen de baan om zijn perfect onderhouden greens en bunkers. Als je de World Cup gaat kijken let dan vooral ook even op hole 15, volgens velen een unieke par 3. De short hole is maar 142 meter lang, iets oplopend, nauw en omringd door steile bunkers. Pittiger dan deze krijg je ze niet!

Twee individuen per team

Door de jaren heen is de opzet van de World Cup nogal eens veranderd. Tot 2000 was het een toernooi waarbij er ook een individuele prijs te winnen viel, de International Trophy. In 2000 werd de World Cup een teamtoernooi. In de laatste editie in 2013 maakte de organisatie er opnieuw een individueel evenement van, met een teamelement. En nu dus, in deze 58e editie, staan de teams weer centraal. Het toernooi bestaat nu uit 72 holes strokeplay. Op de eerste en derde dag spelen de 28 landenteams foursomes (alternate shot), op de tweede en vierde dag fourball (best ball).

image Wat is wat?

Wat is wat?

  • Strokeplay: tel alle slagen die je nodig hebt om de 18 holes te spelen, bij elkaar op. Heb je het minste aantal slagen, dan win je.
  • Fourball: twee teams met twee spelers en ieder een bal. Alleen de score van de beste speler op een hole telt, de score van de ander vervalt.
  • Foursome: twee teams met twee spelers en één bal per team. De spelers slaan die bal beurtelings. Een slaat af op alle even holes, de ander op alle oneven.

Ga er maar aan staan

Hieronder vind je het complete deelnemersveld, in volgorde van kwalificatie:

Land Spelers
Australië Adam Scott en Marc Leishman
Verenigde Staten Rickie Fowler en Jimmy Walker
Engeland Danny Willett en Lee Westwood
Japan  Hideki Matsuyama en Ryo Ishikawa
Schotland  Russell Knox en Duncan Stewart
Spanje Rafael Cabrera-Bello en Jon Rahm
Ierland Shane Lowry en Graeme McDowell
Zuid-Korea An Byeong-hun en Kim Kyung-tae
Thailand Thongchai Jaidee en Kiradech Aphibarnrat
Denemarken Søren Kjeldsen en Thorbjørn Olesen
Nieuw-Zeeland Danny Lee en Ryan Fox
Zweden Alexander Norén en David Lingmerth
Italië Francesco Molinari en Matteo Manassero
Oostenrijk Bernd Wiesberger en Martin Wiegele
België Thomas Pieters en Nicolas Colsaerts
Nederland Joost Luiten en Darius van Driel
Zuid-Afrika Jaco van Zyl en George Coetzee
Wales Jamie Donaldson en Bradley Dredge
Venezuela Jhonattan Vegas en Julio Vegas
Frankrijk Victor Dubuisson en Romain Langasque
Duitsland Alex Čejka en Stephan Jäger
Portugal  Ricardo Gouveia en José-Filipe Lima
Canada David Hearn en Graham DeLaet
China Wu Ashun en Li Haotong
Filipijnen Miguel Tabuena en Angelo Que
Taiwan Pan Cheng-tsung en Chan Shih-chang
India Shiv Chawrasia en Seenappa Chikkarangappa
Maleisië Danny Chia en Nicholas Fung