Ryder Cup 2016

Ryder Cup 2016

Van 30 september tot en met 2 oktober

EVENEMENT IS GEWEEST
Live op kanaal 14
30 september 2016, 13.30 uur
Op 30 september strijdt de top van de Europese en Amerikaanse golfwereld weer om de prestigieuze Ryder Cup. De afgelopen 3 edities won Europa. Pakken we de gouden beker ook de 4e keer op rij? Go Europe!

Meedoen aan de Ryder Cup is voor veel golfers de ultieme droom. En helemaal voor onze Joost Luiten. Wat had hij er graag bij willen zijn deze 41e editie. Helaas mocht het weer niet zo zijn. Onze zuiderbuur Thomas Pieters kreeg wél een wildcard van captain Darren Clarke. De jonge Belg reist eind september met het Europese team af naar de mooie Hazeltine National Golf Club in Chaska, Minnesota in de VS.  

Keuzes, keuzes, keuzes

De afgelopen maanden waren de captains druk met het samenstellen van hun beste team. Darren Clarke, captain van team Europa, koos voor de negen spelers die het afgelopen seizoen het best presteerden. Onder hen toppers als de Zweed Henrik Stenson, en de Engelsen Rory McIlroy (foto) en Danny Willet. Ook gaf hij drie wildcards weg. Naast onze zuiderbuur Thomas Pieters kregen de Duitser Martin Kaymer en de Engelsman Lee Westwood een ticket.

Captain van team USA is Davis Love III. Hij gaat voor de acht best presterende spelers van afgelopen seizoen. Ook bij de Amerikanen grote namen, zoals Dustin Johnson, Jordan Spieth en Patrick Reed. Love geeft vier wildcards weg, onder anderen aan Rickie Fowler en Matt Kuchar. De grootste verrassing is misschien wel de keuze voor vice-captain Tiger Woods. Met zijn ervaring en inzicht maken de Verenigde Staten dit jaar serieus kans op de overwinning.

Team USA Team Europe
Davis Love III (captain) Darren Clarke (captain) (GB)
Dustin Johnson Rory McIlroy (GB)
Jordan Spieth Danny Willett
Phil Mickelson Henrik Stenson (S)
Patrick Reed Chris Wood (GB)
Jimmy Walker Sergio García (E)
Brooks Koepka Rafael Cabrera-Bello (E)
Brandt Snedeker Justin Rose (GB)
Zach Johnson Andy Sullivan (GB)
J. B. Holmes Matthew Fitzpatrick (GB)
Rickie Fowler Lee Westwood (GB)
Matt Kuchar Martin Kaymer (D)
Ryan Moore Thomas Pieters (B)
Ryder Cup 2016

Verenigd Koninkrijk mét Europa

De prestigieuze Ryder Cup gaat al een tijdje terug. In de beginjaren, vanaf 1927, ging het golftoernooi in eerste instantie nog tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De krachtsverhoudingen tussen beide landen waren nogal scheef. Van de eerste 15 edities won de VS er 12. In 1973 vroegen de Britten hulp aan Ierland. Zonder veel succes. Na weer drie keer verlies op rij schakelden ze in 1979 de hulp in van het Continent. Vanaf dat moment werd de Ryder Cup een tweestrijd tussen Europa en de VS.

Van de 18 toernooien die er sindsdien zijn gespeeld won Europa er 10, verloor het er 7 en speelde het een keer gelijk. Alle edities samennemend leiden de Verenigde Staten met 25 keer winst, tegen 13 keer winst voor het Verenigd Koninkrijk/Europa. De laatste 3 edities schreef Europa op zijn naam. De gekrenkte Amerikanen zijn er dus op gebrand om de Europese 'hegemonie' van de laatste jaren te doorbreken.

Ryder Cup 2016

Hazeltine National Golf Club

De Hazeltine National Golf Club ligt in Chaska, ten zuid-westen van Minneapolis en dankt zijn naam aan het nabijgelegen Lake Hazeltine. Robert Trent Jones ontwierp de 18 holesbaan in 1962. De heuvelachtige en waterrijke baan heeft nauwe fairways en kleine greens. De Amerikanen doen er werkelijk alles aan om het Europa zo moeilijk mogelijk te maken. 

Hoe werkt het?

De Ryder Cup bestaat uit vijf matchplaysessies. Voor de fourball- en  foursomewedstrijden bepalen de teamcaptains vooraf welke acht van de twaalf geselecteerde spelers er gaan spelen. Op vrijdag en zaterdag vinden 's ochtends de fourballwedstrijden plaats en 's middags de foursomewedstrijden. Op zondag spelen alle 24 spelers in singles tegen elkaar. Elke gewonnen wedstrijd is een punt waard. Voor een gelijkspel krijgt iedere speler/team een half punt. Het eerste team dat 14,5 punten haalt wint de Ryder Cup. It's as easy as that.

image Wat is wat?

Wat is wat?

  • Matchplay: als je de bal met het minste aantal slagen in de hole slaat, dan 'win' je die hole. Degene met de meeste gewonnen holes wint.
  • Fourball: twee teams met twee spelers en ieder een bal. Alleen de score van de beste speler op een hole telt, de score van de ander vervalt.
  • Foursome: twee teams met twee spelers en één bal per team. De spelers slaan die bal beurtelings. Een slaat af op alle even holes, de ander op alle oneven.
  • Singles: twee spelers spelen tegen elkaar, één-tegen-één dus.