De Super Bowl 2018

Super Bowl 2018: dit moet je weten

Volg het sportspektakel live bij FOX Sports

Meer dan 110 miljoen Amerikanen kijken op zondag 4 februari naar de Super Bowl: de grote finale van de NFL, die allang niet alleen meer om de sport draait. De optredens en reclames zijn minstens zo belangrijk.

De Super Bowl zie je in de nacht van zondag 4 februari op maandag 5 februari tussen 00.30 en 04.30 uur live bij FOX Sports 1 en 2.

Auteur: Vicki Blansjaar |23 januari 2018 - 10.59 uur

Zet het bier koud en de beef jerky en chicken wings vast klaar; Amerikanen maken van Super Bowl-sunday een feestje! Na Thanksgiving wordt er op deze dag het meest gegeten in Amerika en de wedstrijd zorgt op de maandagochtend steevast voor een recordaantal ziekmeldingen.

Patriots vs. Eagles

Minneapolis is de trotse gaststad van deze 52e (LII) editie van het sportspektakel. De Super Bowl is de finale tussen de kampioenen van de American Football Conference en Nationale Football Conference, die weer zijn verenigd in de NFL. Daarin zitten in totaal 32 teams. Dit jaar zijn de New England Patriots en Philadelphia Eagles de finalisten. Zij gaan strijden om de felbegeerde Vince Lombardi Trophy en het bijbehorende prijzengeld.

Tom Brady

Voor de Patriots wordt het de negende Super Bowl, waarvan de ploeg van de 40-jarige quarterback Tom Brady er vijf won. De Eagles stonden pas twee keer in de finale maar verloren beide keren, in 2005 van de Patriots. Brady, voor wie dit zijn achtste Super Bowl is, was er toen ook al bij.

De halftime show

Maar weet jij eigenlijk nog wie vorig jaar de winnaar was? Grote kans van niet. De New England Patriots wonnen toen ook en zijn dus regerend kampioen. Wij moesten het ook opzoeken, want met alle bombarie zou je bijna vergeten dat er ook nog een wedstrijd wordt gespeeld.

Wat ons wel is bijgebleven: de spectaculaire halftime show van Poker Face-diva Lady Gaga, tijdens de rust van de wedstrijd. Het optreden heeft de afgelopen decennia al veel legendarische momenten opgeleverd. 

Justin Timberlake

Popsterren hebben er alles voor over om het optreden op hun cv te mogen zetten. Grootheden als Michael Jackson, Diana Ross, The Rolling Stones, Bruce Springsteen, Madonna en Whitney Houston vielen al de eer te beurt. Wie wil zich nu niet in dat rijtje scharen?

De halftime show begon ooit met showkorpsen die het publiek vermaakten tijdens de rust. Nu, ruim een halve eeuw later, is Justin Timberlake de hoofdact tijdens de halftime show.

Het volkslied

Het zingen van de acht regels van het Amerikaanse volkslied is minstens net zo’n grote eer als de halftime show. En ook voor dit ritueel wordt ieder jaar een superster opgetrommeld.

Maar het optreden van Whitney Houston in 1991 is nog steeds de meest legendarische, mede vanwege het historische moment: Amerika was destijds verwikkeld in de Eerste Golfoorlog. Dit jaar is het de beurt aan P!nk om haar versie van de The Star-Spangled Banner ten gehore te brengen.

Meer FOX Sports: