Duitsland en Oranje voetballen tegen terreur

Duitsland en Oranje voetballen tegen terreur

Het had in Hannover een feestavond moeten worden, zeker voor de Duitsers. Ongetwijfeld zou plagerig 'Ohne Holland fahren wir zum EM' van de tribunes zijn geschald als vrijdag 13 november niet was veranderd in een dramatische dag. Op het moment dat de 'Mannschaft' in Parijs oefende tegen Frankrijk, gingen buiten het Stade de France bommen af. Zelfmoordterroristen zaaiden dood en verderf. Hun bedoeling was eigenlijk die explosieven te laten ontploffen in het volgepakte voetbalstadion, iets boven Parijs in Saint-Denis. Het leed was dan nóg groter geweest.

Die angstaanjagende constatering kwam na het laatste fluitsignaal keihard binnen bij de Franse en Duitse sterren. Gezamenlijk brachten ze de nacht door in de kleedkamers van het Stade de France, uit angst voor wat buiten allemaal gebeurde. De Duitsers moesten eerder op de dag al halsoverkop hun hotel verlaten vanwege een bommelding. De schrik zat er daardoor al goed in en veranderde in doodsangst toen Parijs, de stad van de liefde, 's avonds veranderde in een bloedbad. Zaterdagochtend vlogen de spelers terug. Pas op Duitse bodem durfden ze opgelucht adem te halen.

Voetbal is even bijzaak, zeker voor de aangeslagen 'Mannschaft'. Toch willen de Duitsers dinsdag een oefenwedstrijd spelen tegen het Nederlands elftal. Niet uit sportief oogpunt of om Oranje fijntjes te wijzen op het missen van het EK, maar om een signaal af te geven aan de rest van de wereld. 'We laten ons niet intimideren door terreur', zei interim-voorzitter Reinhard Rauball van de Duitse bond DFB. Teammanager Oliver Bierhoff benadrukt het symbolische belang van de voetbalklassieker, die vele decennia bol stond van haat en rivaliteit, maar nu heeft plaatsgemaakt voor onderling respect. 'Iedereen bij de ploeg is aangeslagen. Desondanks willen we laten zien dat we staan voor onze waardes en onze cultuur. Het sportieve belang doet er even niet toe.'

Agenda

Lady Gaga

Zaterdag 20 januari - 20.00 uur

Lady Gaga komt op 20 januari naar de Ziggo Dome met haar Joanne World Tour.

Kygo

Dinsdag 13 februari

De Noorse DJ, muzikant en producer Kygo geeft op 13 februari een show in de Ziggo Dome!

The Chainsmokers

Zaterdag 17 februari

The Chainsmokers zie je op zaterdag 17 februari in de Ziggo Dome!

Imagine Dragons

Maandag 19 februari

Op maandag 19 februari komt Imagine Dragons naar de Ziggo Dome! De kaartverkoop start vrijdag 22 sep

Kendrick Lamar

Vrijdag 23 februari

Op 23 februari komt Kendrick Lamar naar de Ziggo Dome! De kaartverkoop start 6 oktober om 10 uur.

Zsa Zsa Su!

Zaterdag 24 februari

Zsa Zsa Su! keert op zaterdag 24 februari terug naar de Ziggo Dome! De kaartverkoop start 17 septemb

Alle events

Nieuwsgierig naar álle events?

Alle events
Uitgelicht
Fox Sports

Vechtmaand bij FOX Sports

Traditiegetrouw is december UFC-maand. Dit jaar stappen twee Nederlanders in de kooi: Alistair Overeem en Gökhan Saki. Je ziet het live bij FOX Sports.

Voetbal

Tussen hoop en vrees zweven

Oktober is dé maand waar het voor sommige voetbalteams erop of eronder is. En bij een aantal ploegen is er wel meer nodig dan een schietgebedje of het slaan van een kruisje voor ze het voetbalveld betreden.