Veranderingen in Formule 1 seizoen 2019

Formule 1-seizoen 2019

Alle opmerkelijke veranderingen van dit seizoen

De motoren draaien alvast warm voor het nieuwe F1-seizoen. En wat is er in de winterstop een hoop gebeurd: nieuwe regels, coureurs die van stuivertje wisselen, nieuwe teamnamen. We zetten de opmerkelijkste veranderingen op een rij.Datum: 8 maart 2019 | 9.00 uur

Achter de schermen bouwen en sleutelen de teams al maanden aan een zo snel mogelijk racemonster voor het seizoen 2019. De coureurs mochten genieten van een korte vakantie, maar stomen zichzelf nu via een uitputtend fitness-regime klaar voor het nieuwe seizoen. Met 350 kilometer per uur rondrijden en dat urenlang gaat namelijk niet vanzelf. Dat vergt uithoudingsvermogen, spierkracht en concentratie. En dat betekent ook dat sommige Formule 1-coureurs een zwart-witte vlag krijgen. Dit jaar vindt er een wel hele bijzondere F1-stoelendans plaats.

f1 seizoen 2019

Veranderingen coureurs seizoen 2019
 

Dit zijn de meest opmerkelijke veranderingen in de teamsamenstellingen:

 • Stuivertje wisselen
  Leclerc komt van Sauber (nu Alfa Romeo Racing) en gaat naar Ferrari en ouwe racerot Räikkönen gaat juist van Ferrari naar Alfa Romeo Racing.
 • Tweede/derde kans
  Kvyat werd uit de Formule 1 geknikkerd, maar krijgt dit seizoen een herkansing bij Toro Rosso. Vettel, je bent gewaarschuwd…
 • Verrassing van het jaar!
  Ricciardo van Red Bull naar Renault; die zagen velen niet aankomen. Door de één gezien als stoer en door de ander als oliedom. Het jaar 2019 wordt volgens Ricciardo een tussenjaar.
 • Exit
  Het einde van een tijdperk: Alonso stopt met Formule 1. En het huwelijk tussen McLaren en Vandoorne is ook voorbij. De Belg gaat voor duurzaamheid en stapt over naar de Formule E.
 • Red Bull-koning
  Stiekem was Verstappen dit jaar al de Red Bull-koning, ondanks dat er officieel geen eerste en tweede coureur is binnen het Formule 1-team. Hoe gaat zijn nieuwe teammaatje Gasly (van Toro Rosso) het doen bij Red Bull?

Formule 1-kalender seizoen 2019

Net als dit jaar staan er ook in 2019 weer 21 Grands Prix op de kalender. Het wordt een langer seizoen met de traditionele start in Australië op 17 maart en de laatste rondes worden op 1 december gereden in Abu Dhabi. Benieuwd voor welke weekenden je alvast de Oranje-camping moet boeken? De drie thuiswedstrijden voor Max Verstappen zijn op de volgende data:

Circuit Oostenrijk
GP van Oostenrijk   
Zondag 30 juni
Circuit Duitsland
GP van Duitsland
Zondag 28 juli
Circuit Belgie
GP van België
Zondag 1 september
F1 kalender printen
Download de printbare F1-kalender

Nieuwe regels seizoen 2019

 Zoals elk jaar veranderen de regels in de Formule 1. Dit jaar zijn er geen heftige bolide-aanpassingen zoals de ‘halo’, maar dit zijn de opvallendste:

 • Afvlaggen met lichtpanelen. Tja, het ‘menselijk’ vlaggen gaat nog weleens flink mis zoals tijdens de Grand Prix van Canada. Wordt deze verandering daarom doorgevoerd? Het blijft gissen maar er wordt ook nog fysiek gevlagd in ieder geval.
 • De regels voor herstarts na de safety car worden aangepast. Dit moet een hoop onduidelijkheid wegnemen, bijvoorbeeld wanneer je mag inhalen. Jammer voor de sensatieliefhebbers, want die onduidelijkheid zorgde wel voor meer drama over de boordradio.
 • Teams moeten nu voorafgaand aan de eerste vrije training verklaren dat de auto volledig aan alle veiligheidseisen voldoet. Twee vingers in de lucht en hand op het hart?
 • Daarnaast zijn er nog een paar technische aanpassingen die het inhalen zouden moeten bevorderen. Al zijn veel coureurs daar sceptisch over. Zo worden de voorvleugels vereenvoudigd en worden de spiegels en achtervleugels aangepast om het zicht naar achteren te bevorderen.
Nieuwe regels seizoen 2019

Teamnamen seizoen 2019

'What's in a name', zou Shakespeare zeggen. Nou, heel veel in Formule 1-land:

 • Een verademing voor de Red Bull-fans: au revoir Renault-motor. Dit jaar had Max veel problemen met zijn matige Renault-motor en daarom is het team overgestapt naar een andere leverancier. Met een Honda-motor moet het gat naar de teams van Ferrari en Mercedes uiteindelijk wél worden gedicht.
 • 'We beginnen wederom met een schone lei,' moet Force India gedacht hebben. In de tweede helft van 2018 veranderde Force India Racing Point in Force India. Nu gaat het team verder onder de naam Racing Point.
 • Einde van het tijdperk Sauber: na 25 jaar verdwijnt de naam Sauber van het F1-toneel. Alfa Romeo Racing is de nieuwe naam. 

Meer Formule 1: