Formule 1 voor beginners

Formule 1 voor beginners

De belangrijkste weetjes op een rij

Formule 1 wordt steeds populairder. Maar Formule 1 is niet zo simpel als ‘even een paar rondjes rijden’. Blauwe vlaggen, groene vlaggen…ehm help?! We zetten de belangrijkste Formule 1-weetjes op een rij. 

Raceweekend

In totaal zijn er 21 tot 23 races per seizoen. Voor elke race, ook wel Grand Prix genoemd, trekt de Formule 1 een weekend uit. Op vrijdag zijn de eerste twee vrije trainingen en op zaterdag de derde (behalve bij de GP van Monaco). Daarna volgt de kwalificatie en op zondag de officiële race.

Vrije training - vrijdag & zaterdag

De vrije training gebruiken de teams om het circuit goed te leren kennen. Daarnaast zoeken ze naar de optimale instellingen voor hun wagens. Zo proberen ze verschillende typen banden uit en testen ze met verschillende posities van de vleugels. De instellingen die het team de snelste rondes bezorgen worden gebruikt tijdens de kwalificaties.

Kwalificaties - zaterdag

De resultaten van de kwalificaties bepalen de startposities van de race. Dit gebeurt in drie ronden: Q1, Q2 en Q3. In Q1 starten alle coureurs. De zestien snelste coureurs gaan door naar Q2. Van deze zestien vallen er nog zes af; de tien snelsten starten in Q3. In de laatste twaalf minuten wordt de startvolgorde bepaald. De snelste coureur start op 'pole position'. 

Race – zondag

Op zondag is het tijd voor de Grand Prix. Alle coureurs nemen hun startpositie in die ze bij de kwalificaties hebben veroverd. En wanneer alle startlichten uitgaan mag het gas erop! Tijdens de race mag een coureur een of meer pitstops maken om zijn banden te vervangen. De timing van zo’n stop is zeer belangrijk en kan het verloop van de race bepalen. Sinds 2010 mag er overigens niet meer worden bijgetankt. Een race duurt meestal niet langer dan 2 uur.

Punten

De coureurs die in de top 10 eindigen worden beloond met punten. De verdeling is als volgt:

Formule 1 puntentelling

Kampioenschap

Aan het eind van het seizoen reikt de Formule 1-organisatie twee prijzen uit. Eén voor de coureur met de meeste punten en één voor het team met de meeste punten.

Vlaggen

Er zijn tien verschillende vlaggen. De vlag met de orange stip heet ook wel de 'meatball' vlag: 

Formule 1 vlaggen

Paddock

De paddock is de ruimte achter de pitboxen. Hier vind je de trucks, hospitality units, motorhomes van teams, bandenleveranciers en andere sponsoren. In de paddock kom je niet zomaar, alleen met een speciale pas krijg je toegang. 

Safety car

Bij Formule 1 geldt: safety first. Daarom komt er bij gevaarlijke situaties een safety car de baan op. De grijze Mercedes gaat met gematigde snelheid het veld in en de coureurs vormen een ‘treintje’ achter deze auto. Inhalen is niet toegestaan. 

Meer Formule 1: