EK Handbal 2016

EK Handbal 2016

Handbalsters winnen zilver in Zweden

EVENEMENT IS GEWEEST
Zweden
04 december 2016, 18.30 uur
Ook benieuwd hoe het de handbaldames verging na hun verrassende vierde plaats op de Olympische Spelen in Rio? Op Ziggo Sport speelden ze in december het EK en werden mooi tweede.

Geweldige prestatie

De Nederlandse handbalsters hebben de EK finale met 30-29 verloren van Noorwegen. Dat is zonde, maar toch is het een enorme prestatie. Het was namelijk de eerste keer dat de vrouwen de finale van het toernooi wisten te bereiken. De handbalsters uit Noorwegen worden gezien als een ware angstgegner en hebben deze reputatie gisteravond helaas opnieuw waargemaakt. Waar de wedstrijd in de eerste helft en aan het begin van de tweede helft gelijk opging, wist Noorwegen uiteindelijk uit te lopen tot 27-22. Nederland perste er in het slot nog een wanhoopsoffensief uit en kwam terug tot 30-29. Groot, die al vijf keer eerder wist te scoren, had in de laatste minuut nog een grote kans, maar liet de bal uit haar hand glippen en sleepte er dus net geen verlenging uit.

Benieuwd naar het verloop van het EK? Lees hieronder nog één keer alles terug over het geweldige EK van onze handbaldames.

Zet de opmars door?

Zeker in Nederland waren de ogen gericht op de handbaldames afgelopen zomer tijdens de Olympische Spelen in Rio. En voor een goede reden: zilver op het WK in Denemarken in 2015 gaf ze een goede kans op een Olympisch droomdebuut. In Brazilië grepen ze net naast het brons, maar de Nederlandse vrouwen bevestigden hun status als kanshebbers op een medaille. De volgende krachtmeting staat alweer voor de deur: het EK Handbal in Zweden van 4 tot en met 18 december.

Kansen op het EK 

Met de kersverse (Deense) bondscoach Helle Thomsen gaan Tess Wester, Nycke Groot, Estavana Polman en hun teamgenoten de strijd weer aan met de Europese top. Thomson haalde Debbie Bont en routinier Maura Visser terug in de selectie. Op de Spelen eindigde Europa al op de eerste vier plaatsen, met Rusland als winnaar. Dus in praktijk stroopt de wereldtop ook weer op het EK de spreekwoordelijke mouwen op.

Door naar de hoofdronde

De Nederlandse vrouwen speelden al hun wedstrijden in poule B in Kristianstad en hun tegenstanders waren Frankrijk, Duitsland en Polen. Het was een pittige poule, maar de handbaldames wonnen twee van de drie poulewedstrijden. Dat was genoeg om door te stromen naar de hoofdronde van het EK. Hierin zijn ze ingedeeld in een groep met Duitsland, Frankrijk, Servië, Spanje en gastland Zweden.

Ook in de hoofdronde kenden de dames een goede start: Zweden werd met 33-30 opzij gezet. Nederland staat door de overwinning derde in Groep 1. Dat is de laatste plek die kwalificatie voor de volgende ronde betekent. De komende tegenstanders Servië en Spanje staan respectievelijk vijfde en zesde en zullen dus tot de tanden gewapend zijn om de derde plek van de Nederlandse handbalsters over te nemen.

Genoeg redenen dus om te kijken naar Ziggo Sport: een sterk Nederlands team dat explosief en aantrekkelijk handbal speelt, met tegenstanders van wereldformaat. En met alle kansen op een steeds spannender toernooi, zeker wanneer onze handbalvrouwen hun vorm van het afgelopen jaar evenaren.

Halve finale!

Denemarken is vrijdag 16 december (18.15 uur) de tegenstander van de Nederlandse handbalsters in de halve finale in Göteborg. Het Deense team werd tweede in de andere poule door in de laatste groepswedstrijd van Roemenië te winnen. Saillant detail voor deze wedstrijd: de bondscoach van de hanbaldames, Helle Thomsen, is geboren in Denemarken. Ze kent het Deense handbal door en door.

En voor Nederland is de grote vraag: blijft de Oranje aanvalsmachine zo makkelijk scoren? Estevana Polman scoorde tegen Spanje maar liefst 10 keer. Vrijdag weten we meer.

De andere halve finale gaat tussen Noorwegen en Frankrijk. De finale is op zondag 18 december.

Sensationeel! Handbalsters naar EK finale

Ze hebben het geflikt! In een zinderende halve finale wisten de Nederlandse handbalsters Denemarken met 26-22 te verslaan. Dankzij deze fantastische overwinning zijn de vrouwen weer een stapje dichter bij de ultieme droom gekomen: het winnen van het EK. In de andere halve finale versloeg Noorwegen Frankrijk en daarmee zijn de finalisten bekend. Laten we hopen dat de Nederlandse vouwen ook zondag op schot zijn en de beker mee terug naar Nederland nemen.

De Noorse handbalsters worden gezien als een echte angstgegner, omdat ze het afgelopen jaar twee keer op een belangrijk moment van Nederland wisten te winnen. De eerste keer was vorig jaar tijdens de finale van het WK en de tweede keer was afgelopen zomer tijdens de Olympische Spelen in de strijd om de bronzen plak. Dus, Oranje leeuwinnen: grijp die kans en pak ze terug!

Uitslagen poulewedstrijden

  • 4 december 18.30 uur: Nederland – Duitsland (24 – 30)
  • 6 december 18.30 uur: Polen – Nederland (21 – 30)
  • 8 december 20.45 uur: Nederland – Frankrijk (18 – 17)

Uitslagen en programma hoofdronde

  • 10 december 18.30 uur: Zweden – Nederland (30 – 33)
  • 12 december 18.30 uur: Servië – Nederland (27 - 35)
  • 14 december 16.15 uur: Spanje – Nederland (24 - 29)

Uitslag halve finale

  • 16 december 18.30 uur: Nederland - Denemarken (26 - 22)

Uitslag finale

  • 18 december 18.00 uur: Nederland - Noorwegen (29 - 30)

Je bekijkt alle wedstrijden van de Nederlandse handbalvrouwen bij Ziggo Sport Totaal!