UEFA Youth League: Ajax - Juventus

UEFA Youth League: Ajax - Juventus

Stoomt Ajax door naar de achtste finales?

EVENEMENT IS GEWEEST
Live op Ziggo Sport Select
07 februari 2017, 18.00 uur
Is Justin Kluivert opnieuw belangrijk voor Ajax O19? Of komt hij niet aan spelen toe vanwege verplichtingen met het eerste elftal? Dat het spannend wordt is in ieder geval wél zeker.

'Doorgeschoven talenten gewoon met O19'

Jonge talenten die bij Ajax worden doorgeschoven naar het eerste, zullen zo veel mogelijk ook op zaterdag blijven spelen. Althans, dat zei trainer Aron Winter op 12 januari. Dat was drie dagen voordat Justin Kluivert zijn debuut maakte in het eerste tegen PEC Zwolle. Vervolgens kwam hij ook in de uitwedstrijd tegen Utrecht in het veld en maakte hij een week later tegen ADO Den Haag zelfs zijn basisdebuut.

De pijlsnelle aanvaller scoorde in november in de uitwedstrijd tegen PAOK de openingstreffer namens O19. Hij was met meerdere assists ook belangrijk tegen PAOK en het IJslandse Breidablik. En dus medeverantwoordelijk voor de Europese overwintering. Of hij dus gewoon ook voor Ajax O19 zal spelen, is nog onduidelijk. Wij rekenen er maar niet op.

image Toernooiopzet

Toernooiopzet

De Youth League bestaat uit een groepsfase en een knock-outfase, het Domestisc Champions Path. De nummers 1 uit de groepsfase gaan direct door naar de achtste finales, de nummers twee komen in de zestiende finales uit tegen de winnaars van de andere fase. In de groepsfase zitten alleen clubs die ook in de UEFA Champions League uitkomen.

Aan het Domestic Champions Path doen clubs mee die zelf kampioen zijn geworden, maar die de Youth League mis zouden lopen omdat het eerste de Champions League niet gehaald heeft. Volg je het nog? Dat was dus ook voor Ajax O19 het geval. 

Champions League-ervaring

Ajax heeft Justin Kluivert, Juventus Moise Kean. De zestienjarige aanvaller maakte op 19 november jongstleden zijn debuut bij de Oude Dame en mocht drie dagen later zelfs invallen in de Champions League-wedstrijd tegen Sevilla. Daarmee is hij de eerste speler die in dit millennium geboren is én in de Champions League heeft gespeeld.

In de aanloop naar de zestiende finales won Ajax O19 alle vier de wedstrijden: met 0-3 en 4-0 van Breidablik en met 0-2 en 2-1 van PAOK Saloniki. Juventus O19 overleefde de groepsfase maar net: het eindigde op de tweede plaats met negen punten, evenveel als de nummer drie Olympique Lyon. Uiteindelijk maakte het onderlinge resultaat het verschil en dat was in het voordeel van Juventus. In Frankrijk wonnen de Italianen met 0-3. Lyon was in Turijn met 0-1 te sterk.