Historisch Ajax

Historisch Ajax

Van kroeg naar kampioensschaal

Al ruim een eeuw steelt Ajax de harten van voetbalfans. Met flitsend voetbal, grote sterren en natuurlijk successen. Een samenvatting.

Het is 18 maart 1900. In het Amsterdamse café Oost-Indië, gevestigd aan het begin van de Kalverstraat, besluiten de vrienden Floris Stempel, Han Dade en Carl Bruno Reeser een voetbalclub op te richten. De ‘Amsterdamsche Football Club Ajax’ is geboren.

Slechts 18 jaar heeft de club nodig om voor het eerst kampioen van Nederland te worden. En dat succes weet het meerdere keren te herhalen in de jaren 30. Maar liefst zeven keer wordt de club afdelingskampioen en vijf keer landskampioen.

Met Rinus Michels aan het roer breekt Ajax definitief wereldwijd door in de jaren 60. Clubs in binnen- en buitenland worden verslagen. Met een speelstijl die later ‘totaalvoetbal’ gaat heten, is Ajax ook in de eerste helft van de jaren 70 heer en meester op het veld. Onder aanvoering van legende Johan Cruijff wint de club de wereldbeker in 1972.

Aan het eind van de jaren 80 beleeft Ajax een moeilijke tijd. Op het veld, maar ook daarbuiten: de FIOD-­affaire, het staafincident en de vliegtuigramp met de SLM vormen zwarte bladzijden in de geschiedenis van Ajax.

Maar toen kwamen de onvergetelijke jaren 90. Onder leiding van Louis van Gaal wint Ajax in 1995 de Champions League na een bloedstollende finale tegen AC Milan. En later dat jaar vindt ook de tweede wereldbeker een plekje in de Amsterdamse prijzenkast. In 1996 verhuist de club naar de Amsterdam ArenA en krijgt de jeugdopleiding een nieuwe thuisbasis; sportcomplex de Toekomst.

Nog meer grote successen beleeft Ajax onder leiding van Frank de Boer. Van 2011 tot en met 2014 wordt de landstitel opnieuw veroverd.

Op 24 mei 2017 stond Ajax opeens weer in een Europese finale. Het verhaal van David (Ajax) en Goliath (Manchester United) eindigde dit keer anders. Manchester United was een maatje te groot en won de Europa Legue.

Kampioensteam (1918)

Criuijff toont de cup met de grote oren (1973)

Afscheid van Basten (1987)

Kampioenen (1995)

Kampioenen (2013)