Preview F1: Renaults revanche met matige Palmer

Preview F1: Renaults revanche met matige Palmer

Nog exact 8 dagen en 16 uur te gaan tot de start van het nieuwe Formule 1-seizoen. Wij bij Ziggo Sport Totaal kunnen niet wachten en blikken tot aan de start in Melbourne elke dag vooruit. Onze experts Rob Kamphues, Robert Doornbos en Rick Winkelman kijken vandaag in aflevering 5 naar Renault Racing. Kan de motorfabrikant zich revancheren voor het mislukte seizoen 2015?


PALMER KLAAGT WEER OVER GEBREK AAN POWER
Met het overkopen van het armlastige Team Lotus maken de Fransen als fabrieksteam hun rentree. Het moet het jaar van de revanche worden voor Renault. Vorig seizoen kwam de Franse motorenfabrikant niet bepaald goed voor de dag in de meest aansprekende raceklasse. Red Bull en Toro Rosso reden met de hybride power unit van Renault, maar de klantenteams klaagden terecht steen en been.

Niet alleen door het chronisch gebrek aan pk's, maar ook qua betrouwbaarheid bleken de motoren ver onder de maat. Het helpt dan niet dat Jolyon Palmer bij de 2016-tests in Barcelona meer in de pits stond dan op de baan. Ook lijkt het vermogen niet op niveau. Palmer mocht vorig jaar als testrijder voor Lotus ervaren hoe de Mercedes-motor reed en 'deze Renault is duidelijk niet zo krachtig, dat voel je', aldus de Engelsman. 

MALDONADO ZIEN WE NIET MEER TERUG
Pastor Maldonado heeft de overgang niet meer mee mogen maken. De brokkenmakende Venezolaan kon altijd rekenen op flinke monetaire steun van het staatsoliebedrijf uit zijn eigen land, maar nu die niet meer over de brug komen, is Crashtor afgedankt. Ook de andere Lotus-rijder van 2015 zien we niet meer terug. Romain Grosjean verkoos al eerder het avontuur bij Haas Racing boven de onzekere toekomst bij Lotus.

Het gaf Kevin Magnussen een tweede kans. De F1-loopbaan van het talent leek in de kiem gesmoord na zijn ontslag bij McLaren. De Deen was in zijn allereerste grand prix in Melbourne 2014 nog als tweede geëindigd, maar werd na dat seizoen het slachtoffer van de terugkeer van Fernando Alonso bij McLaren. Hij mocht in Melbourne nog opdraven als vervanger voor de niet fitte Spanjaard, maar moest in oktober weg. 

WINKELMAN: 'PALMER SYMPATHIEK, MAAR NIET ZO BIJZONDER' 
Ik had eigenlijk verwacht dat ze dit jaar nog niet in Renault-kleuren zouden rijden, voordat ze alles op de rit hadden gekregen. Niet alleen de motor, maar ook het team zelf zit nog in een overgangsjaar. Prognose: negende

Palmer is heel sympathiek, net als zijn vader. Ik mag ze graag, maar ik vind het gewoon niet zo’n heel bijzondere coureur. Hij heeft ook heel lang in GP2 gereden. Het feit dat hij rijdt, komt omdat hij vorig jaar al meteen budget op tafel kon leggen zodat het team gered kon worden. Als dank kreeg hij dit zitje. Daar is niks mis mee. Palmer gaat niet veel gekke dingen doen, maar sprankelt ook niet. 

Ik verwacht meer van Magnussen. Vorig jaar is het natuurlijk heel raar gegaan. Hij zou eigenlijk Indycar gaan rijden en Le Mans met zijn pa. Toen moest hij toch ineens invallen bij Mclaren en vervolgens kreeg hij op zijn verjaardag te horen dat hij weg moest. Nu was Magnussen eigenlijk weer aan het kijken voor Amerika toen deze kans kwam. Het is hem zeer gegund. Deze kans moet hij met beide handen aan pakken. Prognose: Magnussen

DOORNBOS: 'KOMT UIT EEN HELE ZWAKKE LICHTING'
Ik heb ze weinig gezien in Barcelona. Toen wij er waren, had Palmer moeten rijden, maar die heeft vooral langs de kant gestaan. Ik geloof ook dat ze van alle teams zeker in de eerste week bijna de minste kilometers hebben gemaakt. Dat helpt niet als je een nieuwe motor in een bestaand chassis wil testen. Prognose: achtste of negende

Ja Palmer, ik heb die jongen niet zo hoog zitten. Hij is weliswaar in 2014 GP2-kampioen geworden, maar dat was volgens mij in een hele zwakke lichting. Magnussen is een veel groter talent en dat wordt dus geen gelijke strijd. Prognose: Magnussen 

KAMPHUES: 'DIE GAAN HEEL ERG TEGENVALLEN'
Ik denk dat die heel erg tegen gaan vallen. Met Palmer die bijna nog niet heeft gereden en met Magnussen die ook niet zo’n ervaren coureur is, heb je dus nul ervaring om die auto te ontwikkelen. Ze roepen zelf al dat het een overgangsjaar wordt en ze zijn enorm veel technisch personeel kwijt geraakt, dus dat zal dan wel kloppen. Prognose: achterhoede

Van Palmer heb ik echt geen hoge dunk. Als je eigen teambaas nu al tegen je zegt: 'Je was bij de tests wel erg voorzichtig', dan belooft dat weinig goeds. Dat heb ik nog nooit iemand horen zeggen. Je moet met dat ding toch indrukwekkend hard rijden en indruk maken. Ik weet nog dat Verstappen bijvoorbeeld bij zijn allereerste vrijdagtests op stukken al meteen sneller was dan Kvyat. Dan maak je wél indruk. Prognose: 100 procent zeker Magnussen

Maandag kijken we naar de Nederlandse racesensatie Max Verstappen als we Toro Rosso onder de loep nemen. 


Het raceseizoen 2016 gaat echt van start op 18 maart in Melbourne met de eerste vrije training voor de GP van Australië. Alle vrije trainingen, kwalificaties en races zijn te zien op Ziggo Sport Totaal en uiteraard zit je ook via go.ziggosporttotaal op de eerste rij. De eerste studio-uitzending is voor nachtbrakers zondagochtend 20 maart om 5 uur. De race start al om 6 uur 's ochtends.

Komend seizoen zijn alle races rechtstreeks te volgen via Ziggo Sport, de gratis sportzender voor alle Ziggo klanten op kanaal 14. Dit jaar kun je ook live in de studio meegenieten van Max en zijn collega's.


Deel 1 

Manor: Lelijk eendje zoekt aansluiting

Deel 2 

McLaren: Rampseizoen vergeten 

Deel 3

Sauber: IKEA-auto moet punten schrapen
 

Deel 4 

Haas: Is het kinderziektes de baas?
 

Deel 5 

Renault: overgangsjaar en matige Palmer
 
 
     
     
     
     
     
     
     

Agenda

Volg de Olympische Winterspelen live bij Eurosport

Vrijdag 9 februari

Zeventien dagen, vijftien sporten en 33 Nederlandse topsporters. Volg van 9 tot 25 februari elke sec

Kendrick Lamar

Vrijdag 23 februari - 20.00 uur

Op 23 februari komt Kendrick Lamar naar de Ziggo Dome! De kaartverkoop start 6 oktober om 10 uur.

Zsa Zsa Su!

Zaterdag 24 februari - 22.00 uur

Zsa Zsa Su! keert op zaterdag 24 februari terug naar de Ziggo Dome! De kaartverkoop start 17 septemb

The Killers

Woensdag 28 februari

Op 28 februari 2018 komt The Killers naar de Ziggo Dome! De kaartverkoop start 22 september om 10:00

Don't Let Daddy Know

Vrijdag 2 maart

Op 2 en 3 maart komt DLDK terug naar de Ziggo Dome! Kaartverkoop start 25 oktober.

Don't Let Daddy Know

Zaterdag 3 maart

Op 2 en 3 maart komt DLDK terug naar de Ziggo Dome! Kaartverkoop start 25 oktober.

Alle events

Nieuwsgierig naar álle events?

Alle events
Uitgelicht
Evenement is geweest

F1 Grand Prix van België

Na een welverdiende zomerstop mogen de Formule 1-coureurs weer aan de bak in België. Een soort van thuiswedstrijd voor Max Verstappen.

Ziggo Sport

Oktober is Formule 1-maand

Het Formule 1-seizoen gaat snel. Nog maar zes races en het zit er alweer op. En met vier van de resterende zes races in één maand gaat het in oktober extra hard.

EBattle

Ziggo eBattle F1 klassement

Terwijl de adrenaline nog door je lijf giert, ben je maar met één ding bezig: je rondetijd. Is het snel genoeg voor een finaleplaats?! In dit klassement zie je per Grand Prix wat je snelste rondetijd is.