Preview F1: lelijk eendje Manor vindt aansluiting

Preview F1: lelijk eendje Manor vindt aansluiting

Nog exact 12 dagen te gaan tot de start van het nieuwe Formule 1-seizoen. Wij bij Ziggo Sport Totaal kunnen niet wachten en blikken tot aan de start in Melbourne elke dag vooruit. Onze experts Rob Kamphues, Robert Doornbos en Rick Winkelman kijken vandaag in aflevering 1 naar Team Manor. Hoe gaat de hekkensluiter van vorig seizoen het doen met rookies Pascal Wehrlein en Rio Haryanto?


NA JAAR ACHTERAAN AFGEDANKT
Manor rijdt als gezegd met twee debutanten dit jaar. Alexander Rossi, Roberto Merhi en Will Stevens zijn na een jaartje kansloos achterhoede-rijden afgedankt. Net nu de Manors wél eindelijk competitief lijken, mogen het Duitse DTM-talent Pascal Wehrlein en de Indonesiër Rio Haryanto in de stoeltjes plaatsnemen.

Vorig jaar behaalde het team in een opgelapte 2014 auto met oude motor welgeteld nul punten en daarmee was het afgetekend hekkensluiter. De laatste twee plaatsen in de race werden alleen verlaten bij mechanische pech bij anderen (lees McLaren-Honda). In elk ander geval verloren de Manors seconden per ronde en ronden per race. 

 DOORNBOS: 'HARYANTO MOET ZORGEN DAT HIJ ZICH KWALIFICEERT'
'Manor blijft op papier het kleinste team, maar door de stap die ze gemaakt hebben, denk ik wel dat ze nu eindelijk de strijd aan kunnen gaan en niet meer kansloos achteraan rijden. Dan denk ik wel dat het met Team Haas om de tiende en elfde plaats gaat. Veel meer gaat het niet worden.' Prognose: tiende of elfde

'Ik denk ook dat er dit jaar puntjes in zitten voor het team. Al moeten die wél van Wehrlein gaan komen. Die jongen is gewoon een echt hele goede coureur. Haryanto zit om de bekende redenen in de auto. Voor het geld dat hij meebrengt en als een soort ambassadeur van Indonesië. Ik moet nog maar zien dat hij bijvoorbeeld altijd binnen de 107 procent kwalificeert.' Prognose: Wehrlein

NU EINDELIJK EEN ECHTE MOTOR
Het belangrijkste verschil met vorig seizoen zit hem de krachtbron. Waar Manor vorig jaar nog met een afdankertje van Ferrari reed, zit er nu een Mercedes-motor onder de kap. Daardoor werd ook de komst van Wehrlein mogelijk. De 21-jarige Duitser greep vorig jaar de titel in de DTM en staat onder contract bij Mercedes. De wereldkampioen leent hem een jaartje uit om ervaring op te doen.

Haryanto reed de afgelopen vier jaar in de GP2-series en wist daar pas vorig seizoen wat potten te breken. Hij won zelfs drie races en eindigde als vierde in de WK-stand. Afgaande op de eerste tests in Barcelona moet hij snel gaan bijleren. Hij was met afstand de langzaamste van het veld en reed zijn Manor bovendien twee keer in de grindbak. 

 KAMPHUES:'BETER DAN EEN VENEZOLAAN MET STAATSGELD ACHTER ZICH'
'Maakt Manor met die Mercedesmotor de sprong naar de staart van het veld? Dat denk ik wel, maar ze gaan het gat niet helemaal dichten. Vorig seizoen reden ze nog op afstand achter het veld aan. Het was een beschamende vertoning bijna. Nu komen ze denk ik vlak achter het staartgroepje McLaren, Haas, Renault en Sauber. Prognose: elfde

'Wehrlein moet dat gat dan met name gaan dichten. Die heb ik in Barcelona aan het werk gezien en dat was echt imposant. Hij past met Carlos Sainz, Max Verstappen, Esteban Ocon en Stoffel Vandoorne in het rijtje nieuwe topcoureurs. Het zou me verbazen als Haryanto er een keer voor staat. Hij is geen fantastische rijder, maar ik vind het goed dat de F1 zo een beetje gepromoot wordt in zijn land. Beter dan de zoveelste Venezolaan met staatsgeld achter zich.' Prognose: Wehrlein

 WINKELMAN: 'ER IS WEL EEN ACHILLESHIEL'
'Manor is veel beter dan vorig jaar. Natuurlijk door de hulp van Mercedes. Daardoor is er niet alleen een betere motor, maar ook meer financiële stabiliteit. Er is wél een achilleshiel. De vertrokken teambazen John Booth en Graeme Lowdon zaten er al sinds 2010 en hebben veel talenten ontdekt. Dat scheelt qua racing-knowhow enorm. Toen zij vertrokken, is ook veel technisch personeel weggegaan.' Prognose:elfde

'Ook ik verheug me heel erg op Wehrlein. Dat is denk ik de beste coureur die ze ooit hebben gehad. Al wil ik Jules Bianchi niet vergeten. Hij is in ieder geval veel beter dan wat ze vorig jaar hadden. Veel beter ook dan Haryanto. Die heeft ook heel lang GP2 aangemodderd. Dat gaat hem niet worden.' Prognose: Wehrlein

Morgen kijken we naar de nummer 9 van vorig seizoen: Mclaren-Honda


Het raceseizoen 2016 gaat echt van start op 18 maart in Melbourne met de eerste vrije training voor de GP van Australië. Alle vrije trainingen, kwalificaties en races zijn te zien op Ziggo Sport Totaal en uiteraard zit je ook via go.ziggosporttotaal op de eerste rij. De eerste studio-uitzending is voor nachtbrakers zondagochtend 20 maart om 5 uur. De race start al om 6 uur 's ochtends.

Komend seizoen zijn alle races rechtstreeks te volgen via Ziggo Sport, de gratis sportzender voor alle Ziggo klanten op kanaal 14. Dit jaar kun je ook live in de studio meegenieten van Max en zijn collega's.

Agenda

Volg de Olympische Winterspelen live bij Eurosport

Vrijdag 9 februari

Zeventien dagen, vijftien sporten en 33 Nederlandse topsporters. Volg van 9 tot 25 februari elke sec

Zsa Zsa Su!

Zaterdag 24 februari - 22.00 uur

Zsa Zsa Su! keert op zaterdag 24 februari terug naar de Ziggo Dome! De kaartverkoop start 17 septemb

The Killers

Woensdag 28 februari - 20.00 uur

Op 28 februari 2018 komt The Killers naar de Ziggo Dome! De kaartverkoop start 22 september om 10:00

Don't Let Daddy Know

Vrijdag 2 maart - 22.00 uur

Op 2 en 3 maart komt DLDK terug naar de Ziggo Dome! Kaartverkoop start 25 oktober.

Don't Let Daddy Know

Zaterdag 3 maart

Op 2 en 3 maart komt DLDK terug naar de Ziggo Dome! Kaartverkoop start 25 oktober.

BLØF

Zaterdag 10 maart

Bløf komt weer naar de Ziggo Dome! Op 10 maart zie je ze live.

Alle events

Nieuwsgierig naar álle events?

Alle events
Uitgelicht
Evenement is geweest

F1 Grand Prix van België

Na een welverdiende zomerstop mogen de Formule 1-coureurs weer aan de bak in België. Een soort van thuiswedstrijd voor Max Verstappen.

Ziggo Sport

Oktober is Formule 1-maand

Het Formule 1-seizoen gaat snel. Nog maar zes races en het zit er alweer op. En met vier van de resterende zes races in één maand gaat het in oktober extra hard.

EBattle

Ziggo eBattle F1 klassement

Terwijl de adrenaline nog door je lijf giert, ben je maar met één ding bezig: je rondetijd. Is het snel genoeg voor een finaleplaats?! In dit klassement zie je per Grand Prix wat je snelste rondetijd is.