Preview F1: Is Haas kinderziektes de baas?

Preview F1: Is Haas kinderziektes de baas?

Nog exact 9 dagen en 16 uur te gaan tot de start van het nieuwe Formule 1-seizoen. Wij bij Ziggo Sport Totaal kunnen niet wachten en blikken tot aan de start in Melbourne elke dag vooruit. Onze experts Rob Kamphues, Robert Doornbos en Rick Winkelman kijken vandaag in aflevering 4 naar Team Haas. Kan de Amerikaanse nieuwkomer ook de Formule 1 naar zijn hand zetten?


HAAS WEET WAAR HIJ DE MOSTERD HAALT
Team Haas is de grote onbekende op de grid van de eerste GP. Eigenaar Gene Haas heeft zijn sporen wél al ruimschoots verdiend in de Amerikaanse autosport als eigenaar van CART-, NASCAR- en IndyCar-teams. Hij heeft ruim de tijd genomen voor dit nieuwe avontuur. Al in het voorjaar 2014 zag het team het levenslicht. Een start in het seizoen erop bleek te vroeg te komen, maar nu is het toch echt zover.

Haas rijdt met de 2016 Ferrari-motoren en heeft met Esteban Gutiérrez en met name Romain Grosjean twee prima coureurs vastgelegd. Bovendien is de dagelijkse leiding bij teambaas Günther Steiner in prima handen. De Italiaan stond als technisch leider onder meer al aan de wieg van Red Bull's F1-team in 2005 en heeft in de jaren daarna ook in de Verenigde Staten grote racestallen op poten gezet.   

Het is voor het eerst sinds 1986 dat er weer een team uit de USA deelneemt aan de Formule 1. Opvallend genoeg droeg dat team destijds de naam Haas Lola. Teameigenaar Carl Haas heeft alleen zijn achternaam met Gene gemeen en is geen familie. 

DOORNBOS: 'ZIET ER AL HEEL STRAK UIT'
Ik ben positief verrast door wat ik van ze zag in Barcelona. Het team ziet er echt wel al heel strak, goed georganiseerd uit. Ik ken Haas nog uit mijn tijd in de Indycar en je kunt het wel aan hem overlaten een team te bouwen. De Formule 1 is een jongensdroom van hem en ik heb alle respect dat hij het gewoon heeft gedaan. Ook al onderkent Haas zelf dat hij de complexitieit van de F1 en met name de hybride-motoren misschien iets heeft onderschat. Die problemen gaan ze wel overwinnen. Prognose: middenmoot

Grosjean heeft vorig jaar in de Lotus gewoon heel goed gereden en indruk gemaakt. Gutiérrez heeft toch lang aan de zijlijn gestaan en dat verschil met name in ervaring gaat zich uitbetalen in het voordeel van Grosjean. Prognose: Grosjean

KAMPHUES: 'ABSOLUUT GEEN HOGE OGEN'
Je denkt toch niet dat het team dit jaar hoge ogen gaat gooien? Ik kan het me niet voorstellen. Natuurlijk niet. Die rijden wat mij betreft met Manor om de laatste plaats. Het zou mij verbazen als die zich op pure snelheid in de top-10 kwalificeren. Dat kan ik me niet voorstellen. Zeker in het begin niet. Ik zet ze in het rijtje met Sauber, Manor, McLaren en Renault in de achterhoede. Prognose: tiende

Gutiérrez zet ik op een zelfde niveau als Felipe Nasr. Hij is ongetwijfeld vaardig en zeker weten dat ik hem er niet uit rijd, maar wereldkampioenen gaat hij nooit worden. Zet Grosjean daarentegen in een goede auto en hij rijdt wél om de WK-winst. Die jongen is supersnel. Het is met zijn ervaring ook een goede testrijder, dus die gaat ze goed helpen in de ontwikkeling van de auto. Prognose: Grosjean

WINKELMAN: 'HAAS OP MCLAREN-NIVEAU'
Ik ben zeer positief. Er waren wel wat problemen met de betrouwbaarheid van de motor bij de tests, maar als ze dat op orde krijgen, zit Haas op McLaren-niveau. Natuurlijk zullen ze daar kinderziektes hebben, maar er zit daar zo veel kennis. Alle reglementaire trucs zijn daar al uitgedacht. Al is het misschien niet dit jaar, het team gaat nog heel ver komen. Prognose: middenmoot

Grosjean is echt heel goed. Gutiérrez was prima in de GP2 en GP3, maar zijn kwalitieiten kan ik nu nog moeilijker inschatten. Romain is een van de absolute toppers van het veld. Haas gaat zeker geregeld punten pakken, maar die zullen wel met name van de Fransman komen. Prognose: Grosjean

Morgen kijken we naar de andere nieuwkomer: Renault


Het raceseizoen 2016 gaat echt van start op 18 maart in Melbourne met de eerste vrije training voor de GP van Australië. Alle vrije trainingen, kwalificaties en races zijn te zien op Ziggo Sport Totaal en uiteraard zit je ook via go.ziggosporttotaal op de eerste rij. De eerste studio-uitzending is voor nachtbrakers zondagochtend 20 maart om 5 uur. De race start al om 6 uur 's ochtends.

Komend seizoen zijn alle races rechtstreeks te volgen via Ziggo Sport, de gratis sportzender voor alle Ziggo klanten op kanaal 14. Dit jaar kun je ook live in de studio meegenieten van Max en zijn collega's.


Deel 1 

Manor: Lelijk eendje zoekt aansluiting

Deel 2 

McLaren: Rampseizoen vergeten  

Deel 3

Sauber: IKEA-auto moet punten schrapen
 

Deel 4 

Haas: Is het kinderziektes de baas?
 
     
     
     
     
     
     
     
     

Agenda

Volg de Olympische Winterspelen live bij Eurosport

Vrijdag 9 februari

Zeventien dagen, vijftien sporten en 33 Nederlandse topsporters. Volg van 9 tot 25 februari elke sec

Kendrick Lamar

Vrijdag 23 februari - 20.00 uur

Op 23 februari komt Kendrick Lamar naar de Ziggo Dome! De kaartverkoop start 6 oktober om 10 uur.

Zsa Zsa Su!

Zaterdag 24 februari - 22.00 uur

Zsa Zsa Su! keert op zaterdag 24 februari terug naar de Ziggo Dome! De kaartverkoop start 17 septemb

The Killers

Woensdag 28 februari

Op 28 februari 2018 komt The Killers naar de Ziggo Dome! De kaartverkoop start 22 september om 10:00

Don't Let Daddy Know

Vrijdag 2 maart

Op 2 en 3 maart komt DLDK terug naar de Ziggo Dome! Kaartverkoop start 25 oktober.

Don't Let Daddy Know

Zaterdag 3 maart

Op 2 en 3 maart komt DLDK terug naar de Ziggo Dome! Kaartverkoop start 25 oktober.

Alle events

Nieuwsgierig naar álle events?

Alle events
Uitgelicht
Evenement is geweest

F1 Grand Prix van België

Na een welverdiende zomerstop mogen de Formule 1-coureurs weer aan de bak in België. Een soort van thuiswedstrijd voor Max Verstappen.

Ziggo Sport

Oktober is Formule 1-maand

Het Formule 1-seizoen gaat snel. Nog maar zes races en het zit er alweer op. En met vier van de resterende zes races in één maand gaat het in oktober extra hard.

EBattle

Ziggo eBattle F1 klassement

Terwijl de adrenaline nog door je lijf giert, ben je maar met één ding bezig: je rondetijd. Is het snel genoeg voor een finaleplaats?! In dit klassement zie je per Grand Prix wat je snelste rondetijd is.