Rico en Sticks verleggen hun grenzen

Rico en Sticks verleggen hun grenzen

Het oeuvre van Opgezwolle telt officieel drie albums, maar Rico en Sticks hebben een lange lijst samenwerkingen en soloprojecten op hun naam staan. Van Opgeduveld tot Irie; het zijn stuk voor stuk pareltjes.

Auteur: Jelena Barisic, foto's: Ilja Meefout | 3 januari 2017 - 00.00 uur

Al in 2002 bundelen de mannen uit het Verre Oosten de krachten met de Rotterdamse rapformatie DuvelDuvel. Het resultaat: de plaat Opgeduveld, dat in korte tijd uitgroeit tot een cultklassieker. De eerste oplage bestaat uit slechts 100 exemplaren en is inmiddels een heus collector's item.

Tussen het touren en opnemen met Opgezwolle door neemt vooral Sticks de tijd voor andere projecten. Dat hij ook alleen zijn mannetje staat, bewijst hij voor het eerst op Microphone Colossus (2004), zijn samenwerking met producer Kubus. Aan de andere kant heeft zijn ijzersterke soloproject Fakkelteit (2007) verdacht veel weg van een Opgezwolle-plaat: Delic produceerde bijna alle beats en Rico is op vijf tracks te horen.

Experimenten

adat Opgezwolle in eind 2007 wordt opgedoekt, stort ook Rico zich op nieuwe projecten. In 2010 gaat hij op theatertour met Typhoon en de Zwolse band Muppetstuff. Hun gezamenlijke album Wie Heeft de Bal? is een opvallende samensmelting van folk en hiphop. Ook op zijn eerste soloplaat gaat hij het experiment niet uit de weg. DMT (2011) klinkt duister en industrieel, mede dankzij de beats van Kubus.

Drie jaar later waagt Rico zich samen met producer A.R.T. aan een oude liefde: reggae. Op Irie vinden ze een balans tussen vrolijke beats en zware thema's als dakloosheid en het einde van een relatie. Daarbij krijgen ze hulp van niemand minder dan de Nederlandse reggaelegendes Hennie Vrienten (Doe Maar) en Pieter Both (Beef).

Allesbehalve grafmuziek

Sticks maakt ondertussen albums met beatmakers Dr. Moon en A.R.T., komt met een opvolger van Microphone Colossus én slaat onder de naam Great Minds de handen ineen met hiphopzwaargewichten Winne en Jiggy Djé. Opmerkelijk is vooral zijn collabo met Dazzled Kid (Voicst), die hij op de begrafenis van een gezamenlijke vriend ontmoet. Het album Dazzled Sticks is allesbehalve grafmuziek. Hierop zoekt Sticks moeiteloos de grenzen van pop en rap op.

Hoe meer je praat

De meest recente samenwerking van Rico en Sticks? Het duo dook dit jaar weer samen de studio in! In de ochtendshow van Giel Beelen en later bij RTL LAte Night lieten ze de track Hoe Meer Je Praat horen. En als we het duo mogen geloven, was dat nog maar het begin.

Nieuw materiaal

Eén ding is duidelijk: tijdens hun show in de Ziggo Dome zullen Rico en Sticks niet alleen hun oude hits, maar ook gloednieuwe muziek laten horen! En natuurlijk niet zonder hun muzikale bondgenoot Typhoon. "Als we een stap groter gaan en vooruit gaan, dan moet het met elkaar, als vrienden. We zijn al vijftien jaar kompanen, broeders! We gaan kijken of we de gruwelijkste hiphopshow ever kunnen neerzetten”, aldus Typhoon in de uitzending van Giel Beelen.

Het verhaal van Rico, Sticks en Typhoon:
Empty list (select items)