Ed Sheeran: “Het was tijd om onder te duiken”

Ed Sheeran dook onder

Ziggo Music vroeg de Britse superster naar zijn sabbatical

Ed Sheeran trok zich eind 2015 terug uit de spotlights. Een jaar lang was hij weer de Ed van vroeger: chillen met vrienden, biertjes drinken in de pub en backpacken. “Het feesten werd me te veel, dus het was tijd om even onder te duiken.”

Tekst: Jean-Paul Heck, Soundz

Met ÷ domineert Sheeran op dit moment wereldwijd de hitlijsten, een prestatie die alleen Adele met 25 wist te evenaren. Verrassend, want het was lang stil rondom de Brit. Na het succes van voorganger X trok hij zich ruim een jaar terug. “Ik toerde twee jaar onafgebroken en leefde al die tijd op pizza’s en bier. Bij thuiskomst paste ik in geen enkel kledingstuk meer. Het feesten werd me te veel, dus het werd tijd om even onder te duiken.”

De singer-songwriter ging ver in zijn poging om te verdwijnen. “Ik ben abrupt met social media gestopt en heb mijn telefoon weggedaan. Ik kwam door dat stomme ding niet eens meer tot een goed gesprek met de mensen in mijn omgeving.”

Blikjes bier

Sheeran trok zich terug in het Britse Framlingham, waar hij opgroeide. In zijn boerderij werkte hij hard aan de liedjes voor ÷. “Mijn beste vrienden wonen in die omgeving en ook mijn familie is nooit verhuisd. Die achtergrond hoor je absoluut terug in mijn muziek. Castle On The Hill bestaat bijvoorbeeld echt. Als tiener ging ik vaak op vrijdagavond met mijn vrienden naar dat kasteel, dronk vijftien blikjes bier en had de grootste lol. Ik hou van feesten, vaak een beetje te veel. Het zijn verhalen die je eigenlijk bent vergeten, totdat je weer terugkomt op die plek met diezelfde vrienden. Dan komen de verhalen als vanzelf naar boven en ontstaat er een song.”

Divide

In Framlingham ontwikkelde Sheeran zich tot songschrijver die hij nu is. “Toen ik begon met zingen en gitaar spelen, keek ik op naar artiesten die als het ware een volledig leven in een liedje van amper vier minuten konden stoppen. Dat is ook iets wat ik in de toekomst verder wil uitdiepen. Ik heb zoveel prachtige ervaringen. Een paar jaar terug heb ik voor de Engelse troepen in Afghanistan gespeeld. Ik kreeg bij mijn vertrek een huls van een bom en een helm, daar ben ik supertrots op. Zij kiezen er ook niet voor om naar dat land te gaan, maar uiteindelijk vechten ze wél voor onze vrijheid. In zo’n beleving zit een prachtig liedje.”

Bakker op de hoek

Het is duidelijk dat Sheeran zijn inspiratie niet haalt uit de exclusieve feestjes die hij afgaat, of de rij aan beroemdheden die hij de laatste vijf jaar van zijn leven ontmoette. “Ik heb in Framlingham mijn eigen pub laten bouwen, waar ik ongestoord kan drinken. De bewoners kennen mij al vanaf mijn jeugd. Of het nu de buurman uit de straat is of de bakker op de hoek. Op het podium ben ik Ed Sheeran de superster, maar voor hen ben ik nog altijd gewoon die Ed van twintig jaar terug. En dat heb ik ook nodig.”

Meer muziek:
Empty list (select items)