De hoogtijdagen van Opgezwolle

De hoogtijdagen van Opgezwolle

Van een legendarische tour tot de release van hun magnum opus: vanaf 2004 beleven Rico, Sticks en Delic de ene na de andere mijlpaal. Tot Opgezwolle abrupt ophoudt te bestaan.

Auteur: Jelena Barisic, foto's: Ilja Meefout | 3 januari 2017 - 00.00 uur

Na de release van het tweede album van Opgezwolle in 2003 is het overduidelijk: in Zwolle is iets bijzonders aan de hand. Op Vloeistof introduceren ze een geluid dat nog niet eerder in Nederlandse hiphop te horen was geweest: hard en geraffineerd, zelfverzekerd en intelligent, kritisch en humoristisch.

In het kielzog van Rico, Sticks en Delic maakt hiphopminnend Nederland kennis met een hele rits andere Zwolse talenten. Sanders en Kebab, die samen de formatie BlaBla vormen. De piepjonge Typhoon die, wanneer het van zijn ouders mag, meegaat naar optredens van Opgezwolle. En Jawat, een zelfbenoemd straatschoffie, die zijn uitvlucht vindt in hiphop.

Gekkenhuis

In 2004 komt al dat talent samen op het album Buiten Westen van de Zwolse beatmaker Kubus. Het onbetwiste hoogtepunt van de plaat: Strik Je Veter van Rico en Sticks. Een partyanthem dat een decennium later nog altijd zalen afbreekt.

De rauwe beats van Kubus komen het beste tot hun recht uit de subwoofers van de popzalen die ons land rijk is, en dat heeft de Buiten Westen-familie maar al te goed door. De plaat wordt daarom opgevolgd door een stijf uitverkochte Buiten Westen Tour met Kubus, Opgezwolle, Typhoon en de Rotterdamse formatie DuvelDuvel. Nog voor de zegetocht is afgerond, gaat de Buiten Westen Tour al de boeken in als legendarisch. "Hoe wil je het uitleggen aan iemand die er niet bij was?", vraagt Duvel zich af in een later uitgebrachte documentaire over de tour. "Mensen geloven het niet, ze denken: 'hiphop, ja ja.' Maar het ging zó los, het was een gekkenhuis."

Magnum opus

Nog geen week voor de allerlaatste Buiten Westen-show in Paradiso verschijnt de derde plaat van Opgezwolle. Eigen Wereld is een nieuwe mijlpaal in de carrière van de mannen, hun magnum opus. De Volkskrant bestempelt het album zelfs als een hoogtepunt in de vaderlandse hiphopgeschiedenis. Aan alle kanten regent het vijfsterrenrecensies, en in alle hoeken van het land worden Rico, Sticks en Delic verwelkomd in volle zalen.

Het ongeloof is dan ook groot als Opgezwolle in 2007 uit elkaar valt. Beatmaker Delic besluit zijn mengpaneel aan de wilgen te hangen en gaat op wereldreis. Rico en Sticks blijven gelukkig niet hulpeloos achter en storten zich op nieuwe projecten met hun andere Zwolse kameraden.

Levenslessen

Ook het langverwachte debuutalbum van Typhoon verzacht de klap van het vertrek van Delic. Op Tussen Licht en Lucht is de rapper openhartiger en volwassener dan ooit. Dat loont: popjournalisten zijn lyrisch over de veelzijdigheid van de plaat.En toch. Het einde van Opgezwolle voelt als het einde van een tijdperk. Vooral voor de hardcorefans die tijdens shows steevast in de moshpit te vinden waren en opgroeiden met de levenslessen van Rico en Sticks. Eén ding is zeker: Opgezwolle stopte op het absolute hoogtepunt.

Het verhaal van Rico, Sticks en Typhoon:
Empty list (select items)