De grote doorbraak van Typhoon

De grote doorbraak van Typhoon

2014 tot nu

In 2016 geldt Typhoon als een van de succesvolste artiesten van het land, maar het ging niet altijd van een leien dakje voor de rapper. Aan zijn bejubelde album Lobi Da Basi ging een lange zoektocht vooraf.

Auteur: Jelena Barisic, foto's: Ilja Meefout | 3 januari 2017 - 00.00 uur

Uitverkochte zalen, positieve recensies en een prestigieuze Zilveren Harp: na het uitbrengen van zijn debuutalbum Tussen Licht en Lucht (2007) ging het Typhoon voor de wind. Dat hij grenzen wilde verleggen, was toen al duidelijk. Hij sloot zich met Rico en Sticks aan bij de hiphopformatie Fakkelbrigade, maar maakte ook een EP met de jazzband New Cool Collective. Hij stond op hiphopfestivals als Definitie van Dopeheid, maar beklom net zo graag het podium van theaterfestival Oerol.

In 2010 begint het jarenlange touren zijn tol te eisen. Als Typhoon en zijn vriendin ook nog eens uit elkaar gaan, belandt hij in een persoonlijk dal. Op het podium lijkt er niets aan de hand, maar achter de schermen worstelt de rapper met zijn identiteit. Hij zegt zijn woning op en gaat op zoek naar vrijheid, maar is meer bezig met overleven dan met muziek maken.

Nieuwe energie

Hij krijgt pas weer nieuwe energie als hij zijn koffers pakt en naar Suriname, New Orleans, Australië en Zuid-Afrika vertrekt. Hij leert er niet alleen meer over zijn eigen roots, maar ontdekt ook de oorsprong van muziekgenres als calypso, blues, jazz en hiphop. Terug in Nederland duikt hij voor het eerst in jaren weer met plezier de studio in. "Dat voelde als zo’n bevrijding, eindelijk kon ik doen wat ik het liefst wilde doen. Rot op met al die andere projecten, ik wilde gewoon muziek maken", zegt hij later in een interview met Trouw.

De grote doorbraak van Typhoon
Liefde is de baas

Na maandenlange opnamesessies met zijn band verschijnt in 2014 zijn nieuwe album Lobi Da Basi, Surinaams voor 'liefde is de baas'. ‘Nieuw album Typhoon dreigt een klassieker te worden', kopt de vijfsterrenrecensie in de Volkskrant, en daar is de rest van Nederland het volledig mee eens. Bejubelde optredens op Lowlands en North Sea Jazz, een gouden plaat, een 3voor12 Award en twee Edisons in de prijzenkast, een maandelijks optreden bij De Wereld Draait Door: niemand ontkomt nog aan de Zwolse rapper.

Zijn zegetocht door het land sluit Typhoon eind 2015 af met twee immense shows in de Heineken Music Hall. Wie daar bij was, weet dat ook zijn show met Rico en Sticks op 9 december een groot spektakel wordt. "We willen de Ziggo Dome klein maken", vertelde hij alvast live bij Giel Beelen. "Een intiem groot feestje."

Het verhaal van Rico, Sticks en Typhoon:
Empty list (select items)