De Fakkelteitgroep: een proeftuin voor hiphop

De Fakkelteitgroep: een proeftuin voor hiphop

Na het uiteenvallen van Opgezwolle blijven Rico en Sticks niet stilzitten. Onder de Fakkelteitgroep bundelen ze hun krachten met oud en nieuw talent, en zoeken ze hun muzikale grenzen op.

Auteur: Jelena Barisic, foto's: Ilja Meefout | 3 januari 2017 - 00.00 uur

Nadat producer Delic eind 2007 op wereldreis gaat, blijven Rico en Sticks nog een tijdje optreden onder de naam Opgezwolle. Een jaar later is het dan toch tijd voor een nieuwe stap. De 'rapsiamesen' bundelen de krachten met hun oude vrienden Typhoon, James en de producer A.R.T. Het resultaat: de kakelverse formatie Fakkelbrigade.

In 2009 brengen ze hun debuutplaat Colucci Era uit, met een iets ander geluid dan we van Rico en Sticks gewend zijn. "Mensen kunnen nog steeds op snoeiharde tracks bij ons losgaan, maar het is muzikaal gevarieerder. Mensen worden weer gedwongen naar ons te luisteren”, zegt Sticks vlak na de release van het album.

Krachtmeting

Dat de mannen het naar hun zin hadden tijdens de opnames, is aan alles te horen. De beats zijn experimenteler dan ooit, met invloeden uit dubstep, reggae, house en zelfs bossa nova. De raps zijn vrolijk en ongedwongen, al schuilt er toch een vriendschappelijke krachtmeting achter de teksten. Je ziet de rappers samen zitten in de studio. Elkaar af proberen te troeven met de grappigste punchlines en de scherpste wordplay. Een kratje bier, jointje en afhaalmaaltijd erbij.

Na het opdoeken van Opgezwolle gaan Rico en Sticks lesgeven op de Rockacademie Tilburg. Meer dan ooit zitten ze dus met hun neus bovenop allerlei onontdekt talent. Vanaf 2007 krijgt Sticks bovendien zijn eigen sublabel onder hiphophofleverancier Top Notch. Onder de naam Fakkelteitgroep ontstaat daarmee een muzikaal collectief dat steeds verder uitdijt.

De Fakkelteitgroep: een proeftuin voor hiphop
Proeftuin

Zo maken we kennis met de Nijmeegse tongval van Zo Moeilijk, en de kruising van dubstep en hiphop van Tilburgers Boef en de Gelogeerde Aap. Voor hen is de Fakkelteitgroep een kans om naam te maken onder de hoede van ervaringsdeskundigen Rico en Sticks. Maar het collectief is vooral een proeftuin waar ook de meer ervaren artiesten hun grenzen kunnen verleggen.

In hoog tempo knalt de Fakkelteitgroep er een vijftal gratis verzamelmixtapes uit, het liefst ingeluid met een dikke releaseparty waarbij de hele gang het podium opklimt. Het moet natuurlijk wel een feestje blijven. Zo houden Rico, Sticks en Typhoon greep op de Nederlandse hiphopscene, óók na de hoogtijdagen van Opgezwolle en Buiten Westen.

Het verhaal van Rico, Sticks en Typhoon:
Empty list (select items)