De comeback van Rico & Sticks

De comeback van Rico & Sticks

2015 tot nu

Van zolderkamer naar de Ziggo Dome: in 15 jaar hebben Rico en Sticks het ver geschopt. Hun bejubelde hereniging bewijst dat ze nog altijd aan de top van de Nederlandse hiphopscene staan.

Auteur: Jelena Barisic, foto's: Ilja Meefout | 3 januari 2017 - 00.00 uur

De aankondiging kwam als een verrassing: om het eenjarig bestaan van het hiphopfeest Shook te vieren, zouden Rico en Sticks samen een show doen in de piepkleine Bitterzoet in Amsterdam. Op 16 januari 2015 was het zover: de Zwollenaren breken de uitverkochte zaal af met hits die ze al jaren niet live hadden gespeeld.

Vuurwerk

De 'rapsiamesen' hadden al een hele tijd niet meer samen op het podium gestaan, maar de hereniging bevalt goed. Daarom plannen ze een herkansing op de plek waar ze elkaar ooit ontmoetten: poptempel Hedon. Op de dag dat de kaartverkoop van start gaat, staat er een immense rij voor de muziekwinkel Plato in Zwolle. En ook online zijn beide shows binnen een klein uur uitverkocht.

Al dat enthousiasme verleidt Rico en Sticks om nog een stapje verder te gaan. En hup, er volgt een tour door het land, afgetrapt in een uitverkochte Heineken Music Hall. Ook op festivals als Sziget, Down the Rabbit Hole en Lowlands geeft het duo acte de présence. "Vuurwerk, zonder dat er ook maar een aansteker bijgehouden hoeft te worden", oordeelt 3voor12.

De comeback van Rico & Sticks
Loopbaanoverzicht

Dat Rico en Sticks in 2016 nog zoveel los weten te maken, is met recht bijzonder te noemen. Met Opgezwolle braken ze door in een tijd dat artiesten nog afhankelijk waren van traditionele media en je met Nederlandse hiphop nauwelijks wat kon verdienen. Toch wisten ze zonder Top 40-hits uit te groeien tot een van de belangrijkste hiphopgroepen van eigen bodem.

Of, zoals hiphopjournalist Saul van Stapele treffend samenvat: "Het laatste album van Opgezwolle, Eigen Wereld, kwam tien jaar geleden uit. Het zegt veel over de kracht van de groep dat rappers Rico en Sticks tien jaar later de Heineken Music Hall kunnen uitverkopen met een ruim twee uur durend loopbaanoverzicht."

Niet zomaar een herhalingsoefening

En dan is er nu de Ziggo Dome, de ultieme kroon op een succesvolle carrière. Dat 9 december niet zomaar een herhalingsoefening wordt, verklapte Sticks onlangs in de Viva: "Met Typhoon willen we een grootse show in elkaar zetten die je echt alleen die avond daar kunt zien." Dat Rico en Sticks onlangs samen weer de studio indoken om nieuw materiaal op te nemen, belooft al heel veel goeds. Op naar de volgende 15 jaar!

Het verhaal van Rico, Sticks en Typhoon:
Empty list (select items)